Foto: Reuters/Scanpix
Otrdien Anglijas futbola izlases galvenā trenera amatu zaudējušais Sems Elerdaiss atzinis savu kļūdu un muļķīgo rīcību, žurnālistam iesakot veidus, kā apiet Anglijas Futbola asociācijas (FA) noteikumus spēlētāju pārejās.

Jau ziņots, ka nomaskējušies laikraksta "Telegraph" žurnālisti nofilmēja Elerdaisu iesakām veidus, kā apiet FA pāreju noteikumus, kas liedz trešajām pusēm īpašumtiesības uz spēlētājiem. Elerdaiss tika nofilmēts tikšanās laikā, kurā viņš sarunājās ar personām, kuras uzdevās par Tālo Austrumu investoriem.

Trešdien Elerdaiss, tiekoties ar medijiem pie savas mājas Boltonā, atzina, ka pieņēmis "kļūdainu lēmumu", cenšoties palīdzēt ilgus gadus pazīstamam cilvēkam.

"Slazds ir aizvēries, un man ir tas jāpieņem. No manas puses tā bija muļķīga rīcība, taču, lai citi zinātu, es centos palīdzēt kādam, kuru pazīstu 30 gadus. Diemžēl no manas puses tas bija kļūmīgs lēmums, tāpēc tagad nākas samaksāt ar šādām konsekvencēm," sacīja Elerdaiss.

Tiek ziņots, ka viņš vēlējies palīdzēt futbola aģentam Skotam Makgārvijam, kurš arī bija iesaistīts šajā lietā.

Amatā Elerdaiss pavadīja tikai 67 dienas, šajā laikā Anglijas izlasi vadot vienā oficiālā spēlē.

Elerdaiss arī atvainojās FA vadībai, taču nevēlējās dalīties ar saviem nākotnes plāniem.

"FA, slēdzot ar mani līgumu, bija ļoti pretimnākoša, tāpēc es atvainojos tiem, kurus ar savu rīcību nostādīju nepatīkamā situācijā," bilda treneris.

Tāpat Elerdaiss novēlēja veiksmi Geretam Sautgeitam, kurš oktobrī un novembrī gaidāmajos Pasaules kausa kvalifikācijas mačos ar Maltu, Slovēniju un Skotiju, kā arī pārbaudes spēlē ar Spāniju vadīs Anglijas izlasi.

"Vēlu visu to labāko Geretam un visiem Anglijas izlases puišiem," bilda nu jau bijušais valstsvienības vadītājs.

Kā vēstīts, Elerdaiss sarunā arī piekrita doties uz Honkongu un būt firmas pārstāvis par 400 000 britu mārciņu (461 000 eiro). Tāpat Elerdaiss veltīja asus vārdus iepriekšējā Anglijas izlases galvenā trenera Roja Hodžsona virzienā, kritizējot viņu un asistentu Geriju Nevilu saistībā ar Eiropas čempionāta finālturnīra laikā pieņemtajiem lēmumiem.

Šis nav pirmais gadījums, kad Elerdaiss iekuļas nepatikšanās. Pirms desmit gadiem britu raidsabiedrības BBC raidījumā "Panorama" tika apgalvots, ka Elerdaiss saņēmis nelikumīgus maksājumus par transfēru darījumiem, taču pierādījumi pret viņu netika atklāti.

Elerdaiss par Anglijas izlases galveno treneri kļuva vien jūlija beigās, nomainot amatā Hodžsonu.

Karjeras laikā Elerdaiss ir trenējis tādus klubus kā Boltonas "Wanderers", Ņūkāslas "United", Blekbērnas "Rovers" un Vesthemas "United", bet iepriekšējā sezonā viņš vadīja "Sunderland" vienību.

Elerdaiss savulaik 21 sezonu bija futbolists, pārsvarā spēlējot Anglijas otrajā līgā, kā arī sezonu aizvadot Ziemeļamerikā un nedaudz spēlējot arī Īrijā. Karjeras laikā viņš 479 spēlēs guva 32 vārtus.

Trenera karjeru Anglijā par "lielo Semu" dēvētais Elerdaiss sāka 1991.gadā, kad kļuva par Īrijas kluba "Limerick" spēlējošo treneri. Pēc tam viņš kļuva par Prestonas "North End" treneri, bet no 1994. līdz 1996.gadam trenēja "Blackpool" komandu, par kuras līdzīpašnieku vēlāk kļuva Latvijas uzņēmējs Valērijs Belokoņs.

No 1999. līdz 2007.gadam viņš trenēja Boltonas "Wanderers", ar šo komandu 2001.gadā ar trešo piegājienu izcīnot ceļazīmi uz Anglijas premjerlīgu. Pēc tam sekoja darbs ar Ņūkāslas, Blekbērnas un Vesthemas komandām, bet "Sunderland" vadības grožus viņš pārņēma pirms iepriekšējās sezonas.

Tiesa, savas trenera karjeras laikā Elerdaiss nav izcēlies ar patiešām skaļiem panākumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!