Sestdien, 10. septembrī, Apes apkārtnē notiks "Vivus.lv" MTB kalnu divriteņu maratona desmitās jubilejas sezonas noslēguma posms. Vienlaikus sportisti izcīnīs arī tradicionālo "Vaidavas kausu" kalnu divriteņu maratonā. Tieši Apē pirms apaļiem 10 gadiem dzima šīs MTB sacensības, kas nu jau kļuvušas iecienītas Latvijā, informē rīkotāji.

Starta un finiša zona, tāpat kā pagājušā gadā, būs izvietota Igaunijas pusē - Monistes pagasta Jaunrozes (Vastse Roosa) ciemā. Tas iespējams, pateicoties veiksmīgajai sadarbībai ar Mežabrāļu sētas saimniekiem Mariani un Mēlisu Motusiem. Daudzveidīgā sacensību distance būs izveidota gan pa Apes un Alūksnes novadu, gan Igaunijas teritoriju - Paganamu. Paredzēts, ka garākās distances veicēji robežu šķērsos astoņas reizes, bet ierastās Vaidavas upes forsēšanas vietā šoreiz tā būs jāšķērso pa četriem tiltiem.

Jau plkst.11.45 startēs LMT Straume maratona distances braucēji, kuriem būs jāveic būs ap 55 km. Latvijas Valsts meži pusmaratona distances veicējiem trases garums plānots apmēram 35 km. Jaunizveidotās, negaidītu popularitāti ieguvušās Labs Kino pusaudžu distances garums būs aptuveni 12 km, šī distance būs izvietota Jaunrozes apkārtnē. Turpat kalna pakājē pie sacensību centra notiks 0,2 līdz 2 km garais Limpo bērnu brauciens, kur mazie braucēji startēs pa vecuma grupām.

Sacensībās gaidāms ievērojams dalībnieku skaits - tuvu tūkstotim. Līdz trešdienai elektroniski pieteikušies jau gandrīz 800 sportot gribētāju. Viens no sacensību organizatoriem Mairis Levans prognozē, ka maratona distancē dosies ap 250 sportisti, pusmaratonā - ap 500. Sagaidāms, ka jauniešu distance pulcēs vairāk kā 70 jaunos riteņbraucējus. Organizatori īpaši gaida pašus mazākos - bērnu brauciena dalībniekus, un dalība viņiem ir bez maksas.

Neskatoties uz to, ka šis sacensību seriāls jau atzīts par viszaļāko un videi draudzīgāko Latvijā, pie starta ieradīsies LVM Cūkmens, lai pieņemtu no dalībniekiem īpašo svinīgo zvērestu.

Skatītāji sacensības varēs vērot ne vien startā un finišā, bet arī Veclaicenē - Ilgāja un Palpiera ezeru apkārtnē. Vizlu kalnā būs viens no CAT aktīvākā maratona braucēja starpfinišiem. Ar starpfinišos un finišā krātajiem punkti sportisti cīnīsies par īpašu balvu – CAT telefonu. Trase pirmo reizi ienāks Apes pilsētā, un skatītāji varēs vērot un uzmundrināt sportistus pie Vaidavas upes "Čigānu līcī" (Vaidavas ielas galā). Kaut arī trasē būs organizatoru izveidotie dzērienu un uzkodu punkti, tomēr sportisti vienmēr ir priecīgi arī par līdzjutēju pasniegtajām dzērienu krūzītēm un citiem atspirdzinājumiem kalnainajā distancē.

Septītā posma un visa seriāla noslēgums plānots ap plkst. 16.45 turpat Mežabrāļu sētā, kur notiks uzvarētāju godināšana, "Vastse-Rio" sporta spēles, "Balticovo" pankūku ballīte un vakariņas dalībniekiem. Būs atvērts Mežabrāļu krodziņš. Dalībniekiem spēkus atgūt palīdzēs Mežabrāļu pirts Vaidavas krastā. 21.00 sāksies diskotēka "Dejo ar velozvaigzni" kopā DJ Ufo. 22.00 visus priecēs "Vivus.lv" MTB maratona 10.sezonas noslēguma salūts.

Apes tūrisma informācijas centrs aicina līdzjutējus un dalībniekus izmantot arī tūrisma iespējas pierobežā, apskatot ne vien Mežabrāļu kustības piemiņai izveidoto bunkuru kalnā un Jaunrozes dzirnavas ar mūsdienīgo zivju ceļu, bet arī Alaveski dzīvnieku parku, Rougi, Munameģi. 10. septembrī notiks Miķeļdienas tirdziņš netālajā Monistes parkā. Piestājot Apē, rīkotāji iesaka izstaigāt Vaidavas dabas taku pie Raganu klintīm un apskatīt atjaunoto rakstnieces Elīnas Zālītes skulptūru pie vidusskolas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!