Foto: F64

Latvijas hokeja izlase šodien "Arēnā Rīga" pret Vācijas valstsvienību aizvada izšķirošo cīņu par 2018. gada Phjončhanas ziemas olimpiskajām spēlēm.

Latvijas un Vācijas mačs sāksies plkst.18 turklāt to būs iespējams vērot Latvijas Televīzijas (LTV) 7.kanālā. Pirms tam plkst.14 tiksies Japāna un Austrija, kurām spēles iznākums neko neizšķirs.

Jau vēstīts, ka Latvija ceturtdien ar 8:1 sagrāva Austriju, bet piektdien ar 3:1 izmocīja uzvaru pār Japānu. Tikmēr Vācijas izlase turnīru iesākusi ar divām "sausajām" uzvarām 5:0 pār Japānu un 6:0 pār Austriju, turklāt abās spēlēs vārtus sargāja Nacionālās hokeja līgas (NHL) komandas Vašingtonas "Capitals" vārtsargs Grūbauers.

Pirms pēdējās kārtas spēlēm Vācijai un Latvijai ir pa sešiem punktiem, bet Japāna un Austrija ir tukšā. Ceļazīmi uz olimpiskajām spēlēm iegūs tikai šī turnīra uzvarētāja.

Iepriekšējo reizi abas komandas tikās aprīlī, kad Rīgā aizvadīja divas pārbaudes spēles. Pirmajā mačā Latvija cieta zaudējumu ar 3:4, bet nākamajā spēlē revanšējās un uzvarēja ar rezultātu 4:1.

Vācijas izlase Rīgā ieradusies ar septiņiem NHL spēlētājiem sastāvā - vārtsargu Filipu Grūbauers (Vašingtonas "Capitals"), aizsargiem Korbinjanu Holceru (Anaheimas "Ducks"), Kristianu Ērhofu (Čikāgas "Blackhawks") Denisu Zeidenbergu (Bostonas "Bruins") un uzbrucējiem Leonu Draizaitlu (Edmontonas "Oilers"), Tobiasu Rīderu (Arizonas "Coyotes"), Tomu Kīnhaklu (Pitsburgas "Penguins").

Rezultatīvākais vācietis NHL iepriekšējā sezonā bija Draizaitls, kurš 72 spēlēs guva 19 vārtus un 32 reizes asistēja komandas biedru vārtu guvumos. Tikmēr Kīnhakls Penguins" rindās izcīnīja Stenlija kausu.

No pārējiem hokejistiem 15 spēlē Vācijas augstākajā līgā (DEL), bet rīdziniekiem labi zināmais Fēlikss Šics spēlē Zviedrijas spēcīgākajā čempionātā.

Latvijas izlase olimpisko kvalifikāciju sagaidīja ar kārtējiem skandāliem - vien pirms nedēļas no amata atkāpās izlases galvenais treneris Leonīds Beresņevs, kura vietā steidzamības kārtā tika apstiprināts Haralds Vasiļjevs.

Latvijas izlasei šajā turnīrā palīdz visi spēcīgākie hokejisti, arī smadzeņu satricinājumu izārstējušais Oskars Bārtulis, bet kā pēdējie no kandidātu vidus trešdien tika atskaitīti četri Rīgas "Dinamo" pārstāvji - aizsargi Oskars Cibuļskis un Guntis Galviņš, kā arī uzbrucēji Kaspars Saulietis un Edgars Kulda.

Jaunākais no brāļiem Kuldām, kā arī Saulietis Latvijas izlases kandidātu sarakstā sākotnēji nemaz nebija, tomēr viņi tajā tika iekļauti pēc Vasiļjeva negaidītās kļūšanas par galveno treneri. Vispieredzējušākais no atskaitītajiem hokejistiem ir Galviņš, kurš Latvijas izlases sastāvā piedalījies desmit pasaules čempionātos. Tikmēr Cibuļskis šī gada pasaules meistarsacīkstēs tika atzīts par vienu no trim labākajiem Latvijas izlases hokejistiem.

Latvijas hokeja izlase vienīgajā pārbaudes spēlē otrdien savā laukumā ar rezultātu 0:3 piekāpās Dānijas valstsvienībai. Šajā cīņā Latvijas izlases rindās debitēja Mārtiņš Dzierkals, kurš spēlē pret Austriju guva vārtus.

Vasiļjevs par Latvijas izlases galveno treneri strādāja arī no 1999. līdz 2001. gadam, palīdzot tai 2000. gadā pasaules čempionātā Sanktpēterburgā izcīnīt astoto vietu. Viņa vadībā Latvijas valstsvienība 2000. gada 5.maijā Sanktpēterburgā izcīnīja vēsturisku uzvaru 3:2 pār mājinieci Krieviju.

Savukārt 2001. gadā Vasiļjevs vadīja Latvijas izlasi olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā, kurā tika izcīnīta ceļazīme uz 2002. gada Soltleiksitijas Olimpiādi. Šobrīd pieredzējušais hokeja speciālists strādā par Latvijas virslīgas hokeja čempionāta "Zemgales"/LLU komandas galveno treneri.

Phjončhanas olimpisko spēļu dalībnieki tika noteikti jau pēc 2015. gada pasaules čempionāta - četrgades prestižākajam notikumam automātiski kvalificējās astoņas labākās tā brīža Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) ranga izlases, kā arī sacensību rīkotāja Dienvidkoreja. Savukārt pārējās trīs komandas šonedēļ tiek noskaidrotas trijos kvalifikācijas turnīros, ko rīko rangā augstāk esošās komandas.

Pēc pagājušā gada pasaules čempionāta Latvija IIHF rangā bija desmitajā vietā, tomēr šobrīd jau tā ir tikai 12. pozīcijā, bet desmitā tagad ir šīs nedēļas pretiniece Vācija. Vēl pašlaik Austrija rangā atrodama 17. pozīcijā, bet Japāna ir 21. vietā un kvalifikāciju iesāka jau februārī, kad savās mājās notikušā turnīrā apsteidza Horvātiju, Rumāniju un Ukrainu.

Vācija šogad pasaules čempionāta kopvērtējumā ierindojās septītajā vietā. Austrija pērn izkrita no elites divīzijas un šogad pirmās divīzijas A grupā ierindojās tikai trešajā vietā, tādējādi neatgriežoties elitē. Savukārt Japāna pasaules čempionātā pirmajā divīzijā A grupā šogad palika sestā, tādējādi izkrītot uz pirmās divīzijas B grupu.

Latvijas izlase ir piedalījusies iepriekšējās četrās olimpiskajās spēlēs - 2002.gadā Soltleiksitijā, 2006. gadā Turīnā, 2010. gadā Vankūverā un 2014.gadā Sočos, kur spēlēja arī Austrijas izlase, kas iepriekšējā kvalifikācijā aiz svītras atstāja Vāciju. Tieši Sočos Latvija parādīja viscienījamāko sniegumu un guva astoto vietu.

No Latvijas pretiniecēm kvalifikācijas turnīrā vispieredzējušākā olimpisko spēļu dalībniece ir Vācija, kas piedalījusies 19 turnīros. Tiesa, pēdējo divdesmit gadu laikā vācieši nav tikuši augstāk par astoto vietu, ko viņi izcīnīja 2002. gadā.

Austrijas hokeja izlase olimpiskajās spēlēs piedalījusies 13 reizes, bet aizpērn Sočos tā ieņēma desmito vietu. Savukārt japāņu kontā ir deviņas Olimpiādes, bet pēdējo reizi uzlecošās saules zeme olimpiskajās spēlēs piedalījās 1998. gadā Nagano, kad ceļazīmi ieguva kā turnīra rīkotāja.

Latvijas hokeja izlases sastāvs olimpiskajam kvalifikācijas turnīram:

vārtsargi - Kristers Gudļevskis (Tampabejas "Lightning", NHL), Edgars Masaļskis (Toljati "Lada", KHL), Elvis Merzļikins ("Lugano", Šveice);

aizsargi - Krišjānis Rēdlihs, Georgijs Pujacs, Ralfs Freibergs (visi - Rīgas "Dinamo"), Kristaps Sotnieks (Toljati "Lada", KHL), Oskars Bārtulis (Vladivostokas "Admiral", KHL), Arvīds Reķis (Augsburgas "Panther", Vācija), Artūrs Kulda (Helsinku "Jokerit", KHL);

uzbrucēji - Lauris Dārziņš, Miķelis Rēdlihs, Miks Indrašis, Vitālijs Pavlovs, Gints Meija (visi - Rīgas "Dinamo), Andris Džeriņš (Hradeckrāloves "Mountfield", Čehija), Roberts Bukarts ("Zlin", Čehija), Zemgus Girgensons (Bufalo "Sabres", NHL), Mārtiņš Dzierkals (Ruinas-Norandas "Huskies", WHL), Rodrigo Ābols (Portlendas "Winterhawks", WHL), Ronalds Ķēniņš (Cīrihes "ZSC Lions", Šveice), Kaspars Daugaviņš (Ņižņijnovgorodas "Torpedo", KHL), Mārtiņš Karsums (Maskavas "Dinamo", KHL).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!