Foto: F64
Latvijas Vieglatlētikas savienības (LVS) valde ir publiskojusi savu vērtējumu par Latvijas vieglatlētu startu olimpiskajās spēlēs Riodežaneiro, kā arī atklājusi secinājumus, lai turpmāk mūsu vieglatlēti nozīmīgākajās sacensībās rādītu vēl labāku sniegumu.

LVS valde uzskata, ka Latvijas vieglatlētu komanda kopumā Rio nostartējusi labi. Lauras Ikaunieces-Admidiņas izcīnītā 4. vieta ir lielisks panākums, arī Madaras Palameikas 10. vieta un Jeļenas Prokopčukas un Paulam Pujāta 12. vieta arī vērtējami ļoti atzīstami. Pārējie komandas dalībnieki nostartēja savās spēju robežās jeb cik vien labi varēja konkrētajā brīdī. Diemžēl dažas dienas pirms kvalifikācijas sacensībām nelielu traumu guva šķēpmetējs Rolands Štrobinders, bet traumas dēļ uz starta nevarēja iziet maratonists Valērijs Žolnerovičs.

"Vairāki secinājumi pēc olimpisko spēļu noslēguma, pirmkārt, mūsu šķēpmetējiem ir problēmas ar psiholoģisko sagatavotību. Olimpiskajai komandai trūkst psihologu, kas varētu palīdzēt sportistiem gan pirms atbildīgiem startiem, gan treniņu periodā. Otrkārt, tiem sportistiem, kuru treneris nav klāt sacensību laikā, ir jāņem vērā tie norādījumi, kurus sniedz par konkrēto disciplīnu atbildīgais treneris sacensībās. Treškārt, sportistiem nepieciešams savlaicīgs finansējums no Latvijas Olimpiskās komitejas un Latvijas Olimpiskās vienības, lai pilnvērtīgi sagatavotos sacensību sezonai. Diemžēl finansējumu, kas piešķirts martā, vieglatlētiem ir grūti mērķtiecīgi izmantot, jo treniņnometnes tiek plānotas jau iepriekšējā gada rudenī. Visbeidzot, pirms nozīmīgām izlases sacensībām komandas sastāvam jābūt maksimāli uzraudzītam no federācijas puses, lai sportistiem un treneriem nekas netrūktu un viņi būtu pēc iespējas labāk sagatavojušies šiem startiem," teikts LVS izplatītajā paziņojumā.

Negatīvi tiek vērtēts tas, ka Dmitrijs Miļkevičs kā vieglatlētikas komandas vadītājs nevarēja ierasties sacensību norises vietā vairākas dienas pirms sacensību sākuma ierobežoto oficiālo personu skaita dēļ.

LVS saskatīta problēmas sportistu psiholoģiskajā sagatavotībā tādās atbildīgās sacensībās kā olimpiskās spēles. Runājot par treneriem, jāatzīmē, ka daži treneri nemācās no citiem augstas klases speciālistiem. LVS valde uzskata, ka treneriem formāli jākļūst atbildīgākiem. Pirms ikviena nozīmīga starta – Eiropas, pasaules čempionāta vai olimpiskajām spēlēm – trenerim ar audzēkni būtu jāaizpilda anketa un jāinformē federācija par sportista vispārējo sagatavotību un mērķiem sacensībās.

Pēc sacensībām individuāli analizēt – kas traucēja, kas palīdzēja un ar kādām problēmām sportists saskārās. Papildus tam ir vērojama tendence, ka vairāki vieglatlēti dodas uz sezonas atbildīgām sacensībām ar jau esošām traumām, neinformējot par to Latvijas Olimpisko vienību (LOV).

LVS valde uzskata, ka LOV un sportistiem pirms sacensībām būtu jāinformē federācija, lai vieglatlētikas skatītājiem nebūtu pārsteigums, tikai neilgi pirms sacensībām uzzinot par sportistu nestartēšanu traumas dēļ.

Gunta Zālīša vērtējums par Latvijas vieglatlētu dalību olimpiskajās spēlēs:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!