Foto: DELFI
Latvijas U-20 dāmu basketbola izlase sestdien aizvadīja vāju mača izskaņu un Portugālē notiekošā Eiropas čempionāta pusfinālā par 5.-8.vietu ar 59:67 (15:11, 16:12, 13:20, 15:24) piekāpās Francijas vienaudzēm, kas pērn kļuva par šī vecuma vicečempioni.

Zīmīgi, ka tieši ar šādu pašu rezultātu Latvijas spēlētājas Francijai zaudēja apakšgrupu sacensībās. Līdz ar to Latvija šo turnīru svētdien turpinās ar cīņu par septīto vietu, kur tai būs jātiekas ar Poliju.

Sestdienas mačā Latvijas izlases labā 18 punktus guva Digna Strautmane, bet 11 pievienoja Anna Dreimane. Savukārt ar desmit punktiem un desmit atlēkušajām bumbām izcēlās Paula Strautmane.

Latvijas basketbolistēm veiksmīgi aizvadot pirmā ceturkšņa beigas, to izdevās uzvarēt ar 15:11, turklāt pārsvars līdz lielajam pārtraukumam tika palielināts vēl vairāk - pēdējā pirmā puslaika minūtē Amanda Betlere ar diviem precīziem "sodiņiem" panāca jau 31:21.

Arī otro puslaiku Latvijas jaunās basketbolistes iesāka sekmīgi - tā piektajā minūtē Dreimane iemeta divus soda metienus un panāca 37:26. Šādu pārsvaru vēl kādu brīdi izdevās noturēt, bet trešā ceturkšņa beigās Francija veica ofensīvu un pietuvojās līdz minimumam (43:44). Ceturtās ceturtdaļas sākumā Francija turpināja iesākto un iemeta trīs tālmetienus pēc kārtas, panākot jau 52:44 sev par labu.

Šie precīzie trīspunktnieki arī bija lūzuma punkts, jo no šāda pavērsiena Latvijas basketbolistes vairs neatkopās, turklāt pretinieces pāris reizes sasniedza arī desmit punktu pārsvaru.

Latvijas U-20 izlases basketbolistes apakšgrupu turnīrā izcīnīja vienu uzvaru trīs mačos. Čempionāts tika sākts iepriekšējā nedēļā ar neveiksmi 49:56 pret Nīderlandi, kam sekoja droša uzvara ar 79:67 pret Grieķiju, bet C apakšgrupas pēdējā spēlē otrdien ar 59:67 tika zaudēts Francijai.

Latvijas izlase līdz ar to grupu turnīru noslēdza trešajā vietā. Latvijas jaunās basketbolistes astotdaļfinālā ar 61:42 sagrāva Slovākiju, bet ceturtdaļfinālā ar 54:61 piekāpās Itālijai.

Savukārt Francija apakšgrupu turnīrā tika pie trim uzvarām. Vispirms ar 55:51 tika uzveikta Grieķija, pēc tam ar 65:41 apspēlēta Nīderlande, kā arī ar 67:59 uzveikta Latvija. Astotdaļfinālā francūzietes ar 66:61 uzvarēja Turciju, bet ceturtdaļfinālā ar 66:73 piekāpās Serbijai.

Šogad Eiropas jaunatnes čempionāti risinās pēc jaunas formulas - pirmajā posmā komandas aizvadīja pa trim spēlēm, bet pēc tam visas spēlēja astotdaļfinālā. Turpinājumā šo maču uzvarētāji cīnīsies par pirmo vietu līdz astoto vietu, bet zaudētāji - par devīto līdz sešpadsmito. Trīs pēdējo vietu ieguvējas zaudēs vietu A divīzijā.

Latvijas izlasē ir trīs basketbolistes - Kate Krēsliņa, kā arī māsas Digna un Paula Strautmanes -, kuras jau debitējušas pieaugušo valstsvienībā. Izlasei nepiepildījās cerības, ka Kitija Laksa pagūs atveseļoties līdz Eiropas čempionāta sākumam, bet kā pēdējā no sastāva tika atskaitīta Ilze Ādamsone.

Piecas basketbolistes jau spēlējušas U-20 čempionātā, bet Paulai Strautmanei šis ir jau astotais oficiālais turnīrs visās vecuma grupās. Tikai trīs spēlētājas sasniegušas vecuma maksimālo robežu, bet trīs spēlētājas šogad vēl varēs piedalīties arī U-18 čempionātā.

Latvijas U-20 izlasi vada nacionālās valstsvienības treneri, jo Aigaram Neripam palīdz nacionālās izlases galvenais treneris Mārtiņš Zībarts. Tāpat komandā strādā Anita Mikāle.

Komanda pirms čempionāta trenējās kopš jūnija sākuma un aizvadīja piecas pārbaudes spēles - guva divas uzvaras pār Baltkrievijas U-20 izlasi, uzvaru pār Lietuvas U-18 komandu un divreiz zaudēja Lietuvas U-20 izlasei.

Tieši Latvijas U-20 izlase līdz šim guvusi lielākos panākumus, trīs reizes izcīnot bronzas medaļas (2005., 2009., 2010.). 2014. gadā izcīnīta piektā vieta, bet pērn tika finišēts 12.pozīcijā.

Šogad pirmoreiz vēsturē visas sešas Latvijas jaunatnes izlases spēlēs Eiropas čempionāta augstākajā divīzijā, turklāt U-17 basketbolistes Spānijā piedalījās arī pasaules meistarsacīkstēs, kur ieņēma desmito vietu. Tiesa, Latvijā šogad nenotiks neviens Eiropas vai pasaules čempionāts basketbolā, kas valstī bija risinājušies kopš 2007. gada.

Latvijas U-20 sieviešu basketbola izlases sastāvs Eiropas čempionātā:

Sindija Kudule, Laura Grabe, Anna Dreimane (visas - "TTT Juniores"), Anete Ozola (abas - "Valmiera"/ORDO), Amanda Betlere ("Cēsis"), Zane Ozoliņa (RSU/"Merks"), Dinija Pāvelsone ("Ventspils"), Kate Krēsliņa (Fordhemas Universitāte, NCAA), Ieva Spīgule ("Broward" koledža, NCAA), Paula Strautmane ("Quinnipiac" Universitāte, NCAA), Katrīna Vectirāne (Vinsensas Universitāte, NJCAA), Digna Strautmane ("TTT Rīga").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!