Foto: FIBA
Latvijas U-17 meiteņu basketbola izlase Spānijā notiekošajā pasaules čempionātā (PČ) trešdien ar rezultātu 82:53 (28:10, 11:10, 13:15, 30:18) sagrāva Āfrikas čempiones Mali vienaudzes un turnīra noslēgumā spēlēs par 9.-10.vietu ar Japānu.

Uzvarētāju sastāvā rezultatīvākā ar 19 punktiem bija Aleksa Gulbe, 14 punkti un 13 atlēkušās bumbas Sabīnes Lipes kontā, 13 punktus iemeta Luīze Šepte, bet Laura Meldere izcēlās ar 12 punktiem un desmit atlēkušajām bumbām.

Latvijas basketbolistes lieliski iesāka maču, veicot 11:4 izrāvienu un pirmo ceturtdaļu noslēdzot ar 18 punktu pārsvaru. Turpinājumā cīņa izlīdzinājās, taču līdz puslaika pārtraukumam latvietes saglabāja drošu pārsvaru, atpūtā dodoties ar rezultātu 39:20.

Trešajā ceturtdaļā Latvijas izlase uz brīdi panāca 23 punktu pārsvaru, ko pretinieces turpinājumā nedaudz samazināja, taču latvietes pārliecinoši turējās vadībā. Mali basketbolistes ceturtās ceturtdaļas pašā sākumā rezultāta starpību samazināja līdz 14 punktiem, tomēr Latvijas izlase pārsvaru atkal palielināja un galā droši nosargāja uzvaru.

Spēlē par 9.-10.vietu Latvijas izlase piektdien spēkosies ar Japānu, kas trešdien vēlāk ar 71:59 (19:21, 15:10, 17:13, 20:15) pārspēja Portugāli. Latvijas un Japānas basketbolistes savā starpā tikās arī grupu turnīrā.

LETA jau vēstīja, ka otrdien pirmajā duelī par 9.-16.vietu Latvija spēles gaitā atspēlējās no vairāk nekā desmit punktu deficīta un ar 76:71 pārspēja Dienvidkoreju, izcīnot čempionātā pirmo uzvaru.

Pagājušajā nedēļā Latvijas jaunās basketbolistes turnīru iesāka ar zaudējumu 71:77 pret Japānu, bet turpinājumā ar 57:60 pagarinājumā piekāpās arī Kanādai. Latvijas izlasei A apakšgrupas noslēgumā sestdien bija paredzēts duelis ar Nigēriju, taču tas nenotika, jo pretinieces vīzu problēmu dēļ neieradās uz čempionātu.

Līdz ar to Latvija ieņēma trešo vietu A apakšgrupā un pirmdien astotdaļfinālā tikās ar Ķīnas valstsvienību, atzīstot pretinieču pārākumu ar 46:76.

Pasaules čempionāta pirmajā posmā 16 komandas bija sadalītas četrās grupās, pa četrām izlasēm katrā. Trijās spēlēs tika noskaidrota rangu tabula, un pēc tam sekoja astotdaļfināla spēles. Astotdaļfināla uzvarētājas spēlē par 1.-8.vietu, kamēr zaudētājas cīnās par 9.-16.pozīciju.

Latvijas izlases galvenā trenere ir Līga Alilujeva, bet viņai palīdz Armands Misus un Kristaps Zeids.

Pasaules U-17 čempionāts meiteņu komandām tiek rīkots kopš 2010.gada un šogad risinās ceturto reizi. Pirmajos divos turnīros piedalījās 12 komandas, bet pirms diviem gadiem komandu skaits tika palielināts par divām vienībām. Visas trīs reizes par čempionēm kļuvušas ASV izlases basketbolistes.

Šī ir otrā reize, kad Latvijas jaunās basketbolistes startē pasaules čempionātā, jo 2003.gadā līdzīgā turnīrā piedalījās Latvijas U-21 izlase, kas ieņēma astoto vietu. Toreiz komandā spēlēja Anete Jēkabsone-Žogota, Ieva Kubliņa, Zane Teilāne, Kristīne Kārkliņa, Anda Eibele, Aija Brumermane un citas.

Savukārt Latvijas puiši pasaules čempionātos ir spēlējuši divas reizes U-19 vecuma turnīrā, kurā 1999.gadā tika iegūta devītā, bet 2011.gadā desmitā vieta.

Latvijas U-17 meiteņu basketbola izlases sastāvs pasaules čempionātam:

Nikola Ozola ("Jūrmala"), Jete Nulle, Marianna Kļaviņa, Kecija Keita Salcēviča (visas - "Rīga"/"Rīdzene"), Māra Mote ("Cēsis"), Sindija Smirnova, Katrīna Kārkle, Janeta Rozentāle (visas - "Jelgava"), Luīze Šepte ("Ventspils"), Sabīne Lipe ("Liepāja"), Aleksa Gulbe ("Ancona", Itālija), Laura Meldere ("Rīga"/TTP-1).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!