Foto: Jeļizaveta Iļjina

Svētdien, 26. jūnijā, Cēsīs norisināsies Latvijas čempionāts šosejas riteņbraukšanā grupas braucienā elites un U23 sportistiem. 185 kilometru garajām distancē galvenie favorīti pēdējās desmitgades smagākajā Latvijas čempionāta trasē būs – Aleksejs Saramotins, Toms Skujiņš, Krists Neilands, Gatis Smukulis, Andžs Flaksis, Māris Bogdanovičs un Viesturs Lukševics.

Jūnija pēdējā nedēļa ir laiks, kad lielākajā daļā pasaules valstu notiek nacionālie čempionāti. Latvijas vadošie braucēji šajā gadā valsts čempiona medaļas dala Cēsu pusē. 22. jūnijā Raunā tika aizvadīts individuālais brauciens, kamēr 25. un 26. jūnijā notiek sacensības grupas braucienos jauniešiem, junioriem, sievietēm un elites vīriem.

Čempionāta kulminācija gaidāma svētdien. Pulksten 11:00 Cēsu centrā – Vienības laukumā – tiks dots starts 185 kilometru garajam grupas braucienam elites un U23 vīriem. Sacensību trase solās būt pēdējos desmit gados smagākā. No starta braucēji dosies uz Priekuļiem, kur veiks septiņus 18,7 kilometru garus apļus, katrā no tiem pievarot Vaives gravas kāpumus un nobraucienus. Tikmēr pēdējā stunda tiks pavadīta Cēsu pilsētā, kur arī sportistus sagaida vairāku apļu veikšana pa pilsētas ielām. Finišs ap pulksten 14:00 gaidāms Vienības laukumā.

Šajā gadā nav viena izteikta favorīta uz uzvaru. Pretendentu vidū ir titulētākais no Latvijas čempioniem - Aleksejs Saramotins. Šveices pasaules tūres komandas "IAM Cycling" sportists Latvijas čempionātos grupas braucienā elites konkurencē ir uzvarējis septiņas reizes. Pēdējo reizi 34 gadus vecais rīdzinieks uzvarēja pērn, kad finiša spurtā apsteidza nu jau bijušos "Rietumu – Delfin" braucējs – Kristu Neilandu un Andri Smirnovu. Aleksejam pēdējā mēnesī nācies cīnīties ar vīrusu, kas var atstāt iespaidu arī uz rezultātu grupas braucienā, tomēr viņš ir gatavs tiekties pēc astotā titula. Aleksejs Saramotins šobrīd ir pārējiem latviešiem neaizsniedzams pēc iegūtajiem UCI punktiem, tādējādi viņš ir arī vistuvāk vietas nopelnīšanai uz Rio Olimpisko spēļu grupas braucienu.

Tikmēr pie sava pirmā titula elites grupas braucienā alkstoši tikt būs vairāki citi mūsu vadošie valsts riteņbraucēji. Viens no viņiem ir 25 gadus vecais carnikavietis Toms Skujiņš. Pirmo sezonu pasaules tūres komandā "Cannondale Pro team" pavadošais braucējs pērn Dobelē bija ceturtais. Pauguriem bagātā trase būs Tomam parocīga. Lielākās uzvaras viņš izcīnījis tieši paugurainās un kalnainās distancēs. Progresu savā karjerā turpina kuldīdznieks Krists Neilands, kurš pirmo gadu pavada ASV kontinentālajā vienībā "Axeon Hagens Berman". Šajā gadā Krists bija piektais prestižajā Flandrijas U23 velobraucienā Beļģijā, kā arī guva labus panākumus citās sacensībās. Pērn viņš izcīnīja otro vietu Latvijas čempionātā, pēdējos metros piekāpjoties vien Saramotinam. Arī Kristam šī trase būs parocīga.

Nedrīkst aizmirst seškārtējo valsts čempionu individuālajā braucienā Gati Smukuli. 29 gadus vecais smiltenietis vēl ne reizi nav kļuvis par Latvijas elites čempionu grupas braucienā. Ik gadu viņš ir viens no tiem braucējiem, kurš sacensību laikā no konkurentiem tiek pieskatīts visbiežāk. Gata trumpji cīņā par uzvaru neapšaubāmi ir aktīva braukšana un pakāpeniskā atbrīvošanās no konkurentiem. Finiša spurts nav viņa stihija. Pēc čempiona titula tieksies arī Andžs Flaksis. ASV komandu "Holowesko Citadel" pārstāvošais sportists pavisam nesen sekmīgi sevi apliecināja "Tour of Beauce" individuālajā braucienā, kā arī guvis atzīstamus rezultātus citās Ziemeļamerikas sacensībās. Šis Andžam būs pirmais starts Eiropā. Lai arī viņš nav kalnu braucējs, tomēr Latvijas pauguri viņam ir labi pievarami, kas sportistu ļauj droši skaitīt favorītu pulkā.

Tāpat nopietns spēks būs mūsu vadošā riteņbraukšanas komanda "Rietumu – Delfin". Tās bīstamākie ieroči būs skaitliskais pārsvars pār konkurentiem. Komandas līderi šajā sezonā ir dobelnieki Māris Bogdanovičs, Ēriks Toms Gavars un Emīls Liepiņš. Tāpat nedrīkst aizmirst arī Armandu Bēci un 2014. gada Latvijas čempionu Andri Vosekalnu. Trīs izteiktāki līderi ir otrai pašmāju kontinentālajai vienībai "Alpha Baltic/ Maratoni.lv". Tie ir – Andris Smirnovs, Viesturs Lukševics un Kristofers Rācenājs. Šajā trasē īpaši labi varētu justies kuldīdznieks Lukševics.

Kamēr vadošie valsts riteņbraucēji, pēc starta Cēsīs, dosies uz netālu esošajiem Priekuļiem, lai tur veiktu lielāko daļu maršruta, Vienības laukumā norisināsies dažādas sportiskās aktivitātes.

Pirmo reizi Cēsīs norisināsies velo tautas brauciens, kurā aicināts piedalīties ikviens riteņbraukšanas cienītājs. Pirmie uz startu dosies bērni līdz 12 gadu vecumam, kuriem distance būs sagatavota turpat Vienības laukumā, savukārt pārējiem dalībniekiem tiks piedāvāts veikt Latvijas čempionāta distances pilsētas apli – jauniešiem un senioriem vienu apli (9km), bet Master grupas dalībniekiem pēc izvēles vienu vai divus apļus. Visi dalībnieki neatkarīgi no uzrādītā rezultāta piedalīsies izlozē par pilnīgi jaunu velosipēdu no velo veikala "Eži". Pirms apbalvošanas gan dalībnieki, gan skatītāji tiks aicināti vērot "Greentrials" ekstrēmo velo sporta šovu. Tāpat līdzjutēji tiks aicināti piedalīties "Optibet" sporta bāra prognožu spēlē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!