Foto: Publicitātes foto
Latvijas šaha lielmeistars Igors Kovaļenko pirmdien izcīnīja uzvaru Kosovā notikušajā Eiropas čempionāta pēdējā - 11.kārtā, kas viņam ļāva kļūt par Vecā kontinenta vicečempionu, nopelnot arī 15 000 eiro lielu naudas balvu.

Pirms pēdējās kārtas Kovaļenko kopvērtējumā ar 7,5 punktiem bija trešais, taču pēdējā mačā viņš pirmdien, spēlējot ar melnajām figūrām, uzveica Alekseju Goganovu no Krievijas, turnīra noslēgumā ar 8,5 punktiem ieņemot otro vietu.

Par Eiropas čempionu kļuva Ernesto Inarkjevs no Krievijas, kurš turnīru noslēdza ar deviņiem punktiem, savukārt trešo vietu ar astoņiem punktiem ieguva Bādurs Jobava no Gruzijas.

Latvijas šahists turnīrā izcīnīja septiņas uzvaras, trīs mačus noslēdza neizšķirti, bet vienīgo zaudējumu piedzīvoja sestdien pret nākamo Eiropas čempionu Inarkjevu.

Kovaļenko pēc uzvaras pirmajā kārtā sekoja divi neizšķirti pret reitingā zemākiem sportistiem, tomēr pēc tam nākamajās piecās kārtās viņš guva četrus panākumus un reizi cīnījās neizšķirti, kas pēc astotās kārtas ļāva pakāpties uz trešo pozīciju. Pēc zaudējuma devītajā kārtā viņš noslīdēja uz astoto vietu, tomēr svētdien gūtā uzvara ļāva atgriezties labāko trijniekā, bet pirmdien Kovaļenko izdevās pakāpties vēl vienu pozīciju augstāk.

Eiropas čempionātā tika sadalīts 120 000 eiro liels balvu fonds, no kura 20 000 eiro saņēma čempions, 15 000 tika vicečempionam, bet trešās vietas ieguvējs tika pie 10 000 eiro. Kopumā pie naudas balvām tika pirmo 22 vietu ieguvēji. Tāpat turnīrā tika sadalītas 23 ceļazīmes uz nākamo Pasaules kausa izcīņu.

Turnīrā Kovaļenko nopelnīja 21,2 reitinga punktu, kas viņam ļaus atgriezties pasaules labāko šahistu simtniekā, informē Latvijas Šaha federācija (LŠF). Pirms Eiropas čempionāta Kovaļenko rangā bija 131. vietā.

Kovaļenko bija vienīgais Latvijas pārstāvis šajā turnīrā. Kopumā Kosovā notikušajā turnīrā piedalījās 239 spēlētāji no 39 valstīm, no kuriem 103 ir lielmeistari un 29 starptautiskie meistari.

Latvijas sportisti Eiropas čempionātā šahā piedalās reti, jo pēdējo astoņu gadu laikā šis ir tikai otrais gadījums, kad kāds šajās sacensībās aizstāv valsts godu. 2014. gadā šajā turnīrā, kas toreiz notika Armēnijā, arī piedalījās Kovaļenko, kurš ieņēma 147. vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!