Foto: Reuters/Scanpix

Izmeklēšanu par 2014. gada Soču ziemas olimpisko spēļu dopinga apsūdzībām Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) sola pabeigt līdz jūlija vidum, bet rezultātus publiskot līdz 2016. gada Riodežaneiro olimpisko spēļu sākumam.

WADA neatkarīgo izmeklēšanu, ko pieprasījusi Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK), vada kanādiešu jurists Ričards Maklarens. Izmeklēšanas rezultāti tiks nodoti WADA prezidentam Kreigam Rīdlam ne vēlāk kā 15. jūlijā, ziņo portāls "insidethegames.biz".

Izmeklēšanas materiālus pilnībā publicēs WADA, bet, ja tas netiks izdarīts piecu dienu laikā kopš rezultātu saņemšanas, tos publicēt ir pilnvarota "neatkarīga persona".

Izmeklēšana tika ierosināta pēc bijušā Maskavas antidopinga aģentūras direktora Grigorija Rodčenkova intervijas "The New York Times", kurā viņš apgalvo, ka 15 Soču olimpisko spēļu čempioni aizliegtos preparātus lietojuši spēļu laikā un bijuši valsts atbalstītā dopinga programmā, bet urīna analīzes tikušas samainītas.

Izmeklēšanas komisijā bez Maklarena iekļauti arī WADA izmeklētājs, bijušais Interpola aģents Metjū Holcs un WADA akreditētās laboratorijas Melburnā direktors Kristians Ajote. Viņiem ir jāpārliecinās, vai "Soču olimpisko spēļu laikā notikušas manipulācijas ar dopinga analīzēm, ieskaitot analīžu nomaiņu Soču laboratorijā", un "jāidentificē šajās manipulācijas iesaistītie". Tāpat ir jāpārbauda, vai "jebkurš no sportistiem būtu guvis labumu no šīm manipulācijām, lai noslēptu pozitīvas dopinga analīzes", kā arī to, kas "Soču olimpisko spēļu laikā noticis Maskavas antidopinga laboratorijā".

Izmeklētāji noskaidros, vai Rodčenkova rīcībā ir vēl kāda informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!