Foto: AFP/Scanpix

Latvijas hokejists Zemgus Girgensons sestdien palīdzēja Bufalo "Sabres" komandai izcīnīt uzvaru pagarinājumā noslēdzošajā Nacionālās hokeja līgas (NHL) regulārās sezonas spēlē. Savukārt panākumu pēcspēles metienos guva Vankūveras "Canucks" un Ronalds Ķēniņš, bet latviešu uzbrucējs pēc cīņas tika nosūtīts uz Amerikas Hokeja līgu (AHL).

"Sabres" sestdien ar 4:3 (0:0, 2:1, 1:2, 1:0) izbraukumā pieveica Ņujorkas "Islanders" hokejistus, kas turpina gaidīt savus pretiniekus Stenlija kausa pirmajā kārtā.

Aizvadītajā mačā uzvaras vārtus pagarinājuma trešajā minūtē iemeta Braiens Džionta, kuram tas bija otrais precīzais raidījums cīņā.

Girgensons spēlēja 16 minūtes un 21 sekundi, izceļoties ar vienu spēka paņēmienu. Viņš dueli noslēdza ar neitrālu lietderības koeficientu.

Ja "Sabres" komanda sezonu jau ir noslēgusi un tai neizdevās pakāpties uz augšu kopvērtējumā, "Islanders" pēdējo regulārā čempionāta maču aizvadīs svētdien, kad spēkosies ar Filadelfijas "Flyers". Ja Ņujorkas klubs šajā mačā gūs uzvaru, viņi izcīnīs trešo vietu Metropolitēna divīzijā un Stenlija kausa izcīņas pirmajā kārtā sacentīsies ar Pitsburgas "Penguins", bet zaudējuma gadījumā spēkosies ar Floridas "Panthers".

Girgensons šosezon 71 spēlē guva septiņus vārtus un veica 11 rezultatīvas piespēles, nopelnot neitrālu lietderības rādītāju. Pērn, kad "Sabres" komandu trenēja Teds Nolans, latviešu uzbrucējs 61 spēlē iemeta 15 vārtus un tikpat reižu asistēja, savukārt savā NHL debijas sezonā Girgensons 70 mačos izcēlās ar astoņiem precīziem raidījumiem un 14 piespēlēm.

Turnīra tabulā Bufalo komanda ar 82 spēlēs izcīnītu 81 punktu ierindojās septītajā vietā Atlantijas okeāna divīzijā, savukārt Austrumu konferencē "Sabres" palika 14.pozīcijā.

"Sabres" Stenlija kausa izcīņā netika jau piekto gadu pēc kārtas, tomēr tā ir ievērojami progresējusi salīdzinājumā ar iepriekšējām divām sezonām, kad guva attiecīgi 52 un 54 punktus, paliekot pēdējā pozīcijā visā līgā.

Tikmēr Ķēniņš sestdien palīdzēja Vankūveras "Canucks" komandai ar 4:3 (1:0, 0:1, 2:2, 0:0, 3:2) pēcspēles metienu sērijā pieveikt Edmontonas "Oilers". "Bullīšos" uzvarētājs tika noskaidrots tikai septītajā metienu sērijā, kad precīzs bija Emersons Ītems, kurš pēcspēles metienu izpildīja pirmoreiz savā NHL karjerā.

Latviešu uzbrucējs nospēlēja deviņas minūtes un 47 sekundes, šajā laikā izceļoties ar vienu spēka paņēmienu un pozitīvu lietderības koeficientu +1.

Jau ziņots, Ķēniņš pēdējās divās "Canucks" sezonas spēlēs aizstāja pleca traumu guvušo Džeridu Makkenu. Pirms tam Latvijas hokejists Vankūveras vienībā nebija nebija spēlējis kopš janvāra.

Ķēniņš lielāko šīs sezonas daļu ir pavadījis Amerikas Hokeja līgas (AHL) klubā Jūtikas "Comets", bet NHL šosezon nospēlēja astoņus mačus, kurās pie rezultativitātes punktiem netika, nopelnot negatīvu lietderības rādītāju -1.

Vēlāk sestdien "Canucks" vadība paziņoja, ka Ķēniņš nosūtīts atpakaļ uz "Comets" komandu, kas jau garantējusi vietu izslēgšanas turnīrā. "Comets" rindās latvietis šosezon 38 spēlēs guvis četrus vārtus un atdevis 17 rezultatīvas piespēles.

"Canucks" šosezon ar 75 punktiem 82 spēlēs palika sestajā vietā Klusā okeāna divīzijā, bet Rietumu konferencē bija pirmspēdējā 13.vietā. "Canucks" komanda izslēgšanas turnīru nesasniedza otro reizi trīs sezonu laikā.

Pirms svētdien gaidāmās regulārās sezonas pēdējās spēļu dienas zināmas visas 16 komandas, kas cīnīsies par Stenlija kausu. No Austrumu konferences izslēgšanas spēlēs iekļuvušas Vašingtonas "Capitals", Pitsburgas "Penguins", Floridas "Panthers", Ņujorkas "Islanders", Ņujorkas "Rangers", Tampabejas "Lightning", Filadelfijas "Flyers" un Detroitas "Red Wings" komandas, bet Rietumu konferencē izslēgšanas spēlēs piedalīsies Dalasas "Stars", Sentluisas "Blues", Čikāgas "Blackhawks", Losandželosas "Kings", Anaheimas "Ducks", Sanhosē "Sharks", Nešvilas "Predators" un Minesotas "Wild".

Sestdien izslēgšanas turnīru kā pēdējās sasniedza "Flyers" un "Red Wings", kas turklāt to paveica 25. reizi pēc kārtas, bet ārpus "play-off" zonas palika Bostonas "Bruins".

Jau ziņots, ka šī ir tikai otrā reize līgas vēsturē, kad izslēgšanas spēlēs netiek neviens klubs no Kanādas. Pirmā bija 1969./1970.gada sezonā, taču toreiz NHL spēlēja vien divi kanādiešu klubi, kamēr šobrīd līgā ir septiņas komandas no hokeja dzimtenes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!