Foto: AP/Scanpix
Latvijas biatlona komanda ceturtdien Norvēģijā palika pēdējā - 25. vietā - pasaules čempionāta jauktajā stafetē, kurā uzvaru izcīnīja un zelta medaļas ieguva Francijas sportisti.

Jauktajā stafetē dāmas veica divus posmus pa sešiem kilometriem, savukārt kungi sacentās 7,5 kilometru distancē.

Latvijas komandā startēja Baiba Bendika, Žanna Juškāne, Roberts Slotiņš un Aleksandrs Patrijuks, distancē nopelnot divus soda apļus un izmantojot 11 rezerves patronas.

Par pasaules čempioniem kļuvušajā Francijas komandā startēja Anaisa Beskona, Marija Dorina, Kentēns Fijons Majē un Martēns Furkads. Sīvajā cīņā Francija par 4,3 sekundēm pārspēja Vāciju, bet bronzas medaļas ieguva mājinieki norvēģi, kuri čempioniem zaudēja 14,4 sekundes. Uz goda pjedestāla tikušās komandas soda apļus nenopelnīja, francūžiem izmantojot astoņas, vāciešiem septiņas, bet norvēģiem desmit rezerves patronas.

Francijai uzvaru nodrošināja pēdējos sezonu līderis Furkads, kurš pēdējā puskilometrā aizmuka no vācieša Simona Šempa.

Francijas biatlonisti pasaules čempionāta jauktajā stafetē uzvarēja pēc septiņu gadu pārtraukuma, jo iepriekš triumfēja 2009. gadā. Pērn uzvarēja Čehija, kura šoreiz ieņēma sesto vietu.

Sacensību pirmajā posmā startēja Bendika, kura savu posmu iesāka apdomīgi, jo pie otrās kontrolatzīmes bija pēdējā, taču pirmajā šaušanā viņa bija precīza un iztika bez rezerves patronām, paceļoties uz 18.pozīciju. Arī turpinājumā Bendika spēja kāpt augstāk un pēc otrās šaušanas, kurā šoreiz bija nepieciešama viena rezerves patrona, viņa ieņēma jau 14. vietu. Stafetes maiņu viņa nodeva 15. pozīcijā, tobrīd vadībā esošajai ASV komandai zaudējot minūti un 21 sekundi.

Tik labi trasē neklājās Juškānei, kurai šīs bija pirmās sacensības sezonā. Līdz pirmajai šaušanai viņa bija zaudējusi četras vietas, taču pēc tam, kad nopelnīja vienu soda apli, noslīdēja uz 24. pozīciju, esot priekšā tikai Rumānijai. Otrajā šaušanā Juškānei bija nepieciešama viena rezerves patrona, taču Latvija tobrīd jau bija pēdējā un augstāk tikt tā arī nespēja.

Juškāne stafeti Slotiņam nodeva piecas minūtes un desmit sekundes pēc Norvēģijas, kura tobrīd bija izvirzījusies vadībā, savukārt no tuvākajiem konkurentiem Rumānijas biatlonistiem Latvija pēc otrā posma atpalika par 24 sekundēm.

Slotiņam atstarpi samazināt neizdevās, un pēc pirmās šaušanas, kurā viņš izmantoja vienu rezerves patronu, viņš no rumāņa atpalika jau gandrīz par minūti, savukārt otrajā šaušanā Latvijas biatlonists nopelnīja soda apli un pilnībā zaudēja izredzes pamest pēdējo vietu. Slotiņš stafeti Patrijukam nodeva astoņas minūtes un 44 sekundes pēc līderiem Ukrainas biatlonistiem, kuri tikai par divām desmitdaļām apsteidza francūžus un par četrām desmitdaļām vāciešus.

Patrijuks šāva labāk, jo pirmajā reizē izmantoja divas rezerves patronas, bet otrajā šaušanā tika galā ar pieciem šāvieniem. Viņš atstarpi no priekšpēdējā vietā esošās Dienvidkorejas samazināja līdz 40 sekundēm, tomēr panākt konkurentus nespēja.

Pēc otrās šaušanas Latvija, tāpat kā vēl trīs komandas - Rumānija, Lietuva un Dienvidkoreja - no trases tika noņemtas, jo viņas bija apsteigtas par apli. Lai gan finišu Latvija nesasniedza, tā tika klasificēta 25. vietā.

Kā zināms, sākotnēji Latvija nemaz nebija plānojusi startēt jauktajā stafetē, taču komanda izlēma cīnīties ar Dienvidkoreju par 25. vietu Nāciju kausa vērtējumā sievietēm, lai nākamajā sezonā valsti Pasaules kausa posmos varētu pārstāvēt divas biatlonistes.

Pasaules čempionāta turpinājumā sestdien norisināsies sacensības sprintā, kamēr svētdien gaidāma iedzīšana. Savukārt nākamnedēļ planētas labākie biatlonisti sacentīsies klasikas, stafetes un masu starta sacensībās.

Planētas meistarsacīkstes Oslo apkārtnē Holmenkollenē ilgs līdz 13. martam.

Jau ziņots, kas Juškānei šis ir pirmais starts sezonā, jo sportiste iepriekšējās divas sezonas cīnījās ar veselības problēmām, turklāt pirms šīs sezonas viņai arī bija nesaskaņas ar federāciju.

Tikmēr Latvijas vadošais biatlonists Andrejs Rastorgujevs jauktās stafetes sacensības izlaida, čempionātu sākot divas dienas vēlāk ar desmit kilometru sprintu.

Kā zināms, Rastorgujevs savas karjeras laikā izcīnījis četras ceturtās vietas Pasaules kausa individuālajās sacensībās, bet ne reizi nav kāpis uz goda pjedestāla. Latvijas biatlonisti medaļas Pasaules kausa posmos nav izcīnījuši desmit gadus kopš 2005./2006. gada sezonas, kad divreiz labāko trijniekā finišēja Ilmārs Bricis, kurš divas reizes ir izcīnījis arī pasaules čempionātu bronzas medaļu - 2001. gadā Pokļukā viņš bija trešais 20 kilometru individuālajā distancē, bet četrus gadus vēlāk Hohfilcenē bronzu ieguva sprintā.

Jau ziņots, ka iepriekšējos divos Pasaules kausa posmos Rastorgujevs bija piektais masu startā, kur no pēdējās ugunslīnijas izslēpoja otrajā vietā, bet līdz finišam spēku izsīkuma dēļ noslīdēja zemāk, kā arī ieņēma septīto vietu sprintā, kur pēc pēdējās šaušanas pretendēja uz pjedestālu, taču piedzīvoja kritienu, kurā salauza nūju, tāpēc atkal labāko trijniekā netika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!