Foto: Reuters/Scanpix

Latviešu talants Kristaps Porziņģis aizvadījis jau otro pilno mēnesi Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA), bet pēc tā viņš ir līgas labākais metienu bloķētājs, kā arī trešais rezultatīvākais spēlētājs starp visiem šīs sezonas debitantiem.

Pašlaik 20 gadus vecais Porziņģis, kurš pārstāv Ņujorkas "Knicks" komandu, šosezon aizvadītajās 33 spēlēs vidēji iemetis 13,2 punktus. Vairāk ir vien šī gada drafta trešajam numuram Džahlilam Okaforam no Filadelfijas "76ers" (17,3) un ar pirmo numuru izraudzītajam Karlam Taunsam no Minesotas "Timberwolves" (16,4).

Savukārt drafta otrais numurs D'Endželo Rasels, kuru izraudzījās Losandželosas "Lakers", pēc otrā mēneša vidēji mačā guvis 11,9 punktus, kas ir ceturtais rādītājs starp visiem debitantiem.

Tāpat Porziņģis sevi ir pierādījis kā labu aizsardzības spēlētāju - vidēji mačā viņš bloķējis 2,0 metienus, kas ir labākais sniegums starp debitantiem. Otrs labākais ir Taunss, kurš vidēji veicis 1,9 blokus, bet trešais ir Okafors, kuram 1,2 bloki. Visā līgā Latvijas basketbolists bloķētajos metienos ir astotajā vietā.

Tikmēr cīņā par atlēkušajām bumbām latvietis ar 8,0 bumbām ir otrais aiz jau pieminētā Taunsa (9,4), bet trešais ar 7,9 atlēkušajām bumbām ir Okafors.

Pēc pirmā mēneša Porziņģis ar 9,3 atlēkušajām bumbām bija 15.labākais visā līgā, taču nu ieņem tikai 33.vietu. Pirmajā pozīcijā ar iespaidīgu 16,1 bumbu atrodas Detroitas "Pistons" basketbolists Andrē Dramonds.

Porziņģis šosezon jau 12 reizes izcēlās ar divciparu skaitļiem divos statistikas rādītājos jeb "double-double". Šajā aspektā viņš ir otrajā vietā starp debitantiem, zaudējot vienīgi Taunsam (16).

Pēc pirmā mēneša Porziņģis ar Taunsu, katram iekrājot pa astoņiem "double-double", visā līgā dalīja sesto pozīciju. Tā kā Porziņģis otrajā mēnesī šajā vērtējumā izcēlās tikai četras reizes, talantīgais basketbolists atkrita uz 23.vietu.

Līdz šim Porziņģis bijis nestabils metienos no spēles, tos realizējot ar ne pārāk augstu procentu. 33 maču laikā latvietis realizējis 159 no 377 metieniem, kas ir tikai 42,2% metienu no spēles, kas starp debitantiem ir tikai 27.labākais rādītājs. Savukārt tālmetienus Porziņģis realizē ar 33% precizitāti (30 no 91), kas ir 23.labākais rādītājs starp NBA debitantiem. Pēc pirmā mēneša latvietis bija septītais labākais šajā rādītājā.

Porziņģis šo 33 spēļu laikā sevi ir pierādījis kā prasmīgu soda metienu veicēju, kas atspoguļojas arī statistikas datos. Pa šo laiku viņš no soda līnijas ir iemetis 87 no 101 raidījuma, kas ir 86,1%. Desmit spēlētāji no soda līnijas ir metuši ar 100% lielu precizitāti, tiesa, neviens no viņiem nav metis vairāk kā četras reizes. Aiz viņiem atrodas drafta piektais numurs horvātu aizsargs Mario Hezonja no Orlando "Magic", kurš iemetis 93,3% "sodu". Taču arī viņš ir metis tikai 15 metienus.

Līdz ar to Porziņģis ir labākais soda metienu izpildītājs no aktīvākajiem debitantiem. Uzreiz aiz Porziņģa atrodas Taunss (84,5%) un latvieša komandas biedrs Džerians Grānts (83,7%).

Salīdzinot ar pirmo mēnesi Porziņģa spēles laiks mazliet samazinājies, viņš vidēji laukumā pavadījis 27,3 minūtes, kas viņam dod piekto vietu starp visiem debitantiem. Visvairāk pie spēles laika tiek Okafors, kurš vidēji mačā nospēlē 31,8 minūtes, kamēr otrais ar 29,1 minūti ir Denveras "Nuggets" jaunieguvums Emanuels Mudiejs, kurš draftā tika izvēlēts ar septīto numuru. Pie tik pat ilga laika (29,1 minūtes) ik mačā ticis Taunss, bet ceturtajā vietā ar 27,8 minūtēm ir Rasels.

Tiesa, Okafors spēlē līgas vājākajā komandā "76ers", kas aizvadītajās 34 spēlēs izcīnījusi tikai trīs uzvaras, tāpēc drafta trešais numurs kļuvis par vienības līderi un tiek pie liela spēles laika.

"Knicks" komanda šobrīd ar 15 uzvarām 33 spēlēs ir 12.pozīcijā Austrumu konferencē. Savukārt "76ers" ir pārliecinoši vājākā visā līgā, kamēr drafta pirmā numura Taunsa pārstāvētā "Timberwolves" ar 12 panākumiem 33 mačos ir 12.vietā Rietumu konferencē. Tikmēr "Lakers", ko pārstāv drafta otrais numurs Rasels, ar tikai sešām uzvarām 33 spēlēs ir pēdējā vietā Rietumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!