Foto: LETA

Latvijas handbola izlase tradicionālā Rīgas domes kausa izcīņas otrajā mačā svētdien ar 29:24 (11:10) diezgan droši pieveica vairākkārtējo Āfrikas čempioni Ēģiptes valstsvienību.

Latvijas komandas labā septiņus vārtus guva valstsvienības līderis Dainis Krištopāns, kamēr sešus pievienoja Raimonds Trifanovs.

Šo maču veiksmīgāk iesāka Ēģipte, izvirzoties vadībā ar 4:2, taču turpinājumā abas vienības cīnījās punkts punktā, bet pirmo puslaiku ar vienu vārtu pārsvaru noslēdza Latvija, kad pēdējā sekundē 11:10 panāca Krištopāns.

Savukārt otro puslaiku Latvija iesāka lieliski, neļaujot pretiniekiem gūt vārtus gandrīz septiņas minūtes un pašiem izvirzoties vadībā ar 17:10. Turpinājumā gan ēģiptieši atguvās un spēja atslēgt mājinieku vārtus, bet lauzt cīņas gaitu viņi nespēja. Pēdējās minūtēs Ēģipte bija četru piecu vārtu attālumā, taču līdz bīstamākam attālumam nepietuvojās, jo Latvija sekmīgi cīnījās uzbrukumā un aizsardzībā, kas ļāva nodrošināt panākumu.

Pirms tam svētdien pie otrās uzvaras turnīrā tika Krievija, kas ar 34:24 (17:13) pārspēja Baltkrieviju.

Kā zināms, latvieši turnīru iesāka ar cienīgu zaudējumu 26:28 spēcīgajai Baltkrievijai, bet Ēģipte ar 24:31 piekāpās Krievijai.

Līdz ar to pēc divām kārtām četri punkti ir Krievijas kontā, kamēr par diviem ir Latvijai un Baltkrievijai. Ēģiptei punktu pagaidām nav.

Turnīra noslēdzošajā mačā Latvija pirmdien plkst.10 tiksies ar Krieviju. Visas trīs Latvijas pretinieces šī gada sākumā piedalījās pasaules čempionātā.

Kā zināms, atšķirībā no konkurentiem Latvijas izlase nevar būt spēcīgākajā sastāvā. Tā Aivis Jurdžs un Ģirts Lilienfelds Rīgas domes kausā nepiedalās, jo šajā laikā aizvada Vācijas pirmās un otrās Bundeslīgas spēles, savukārt vēl vairāki spēlētāji nevar palīdzēt savainojumu dēļ - Arvis Laganovskis nesen savainoja roku, Emīlam Kurzemniekam nopietns ceļgala savainojums liegs spēlēt ilgāku laiku, pilnīgi veseli nav arī Egils Politers un Artūrs Kuģis.

Tikmēr Ēģiptei palīdz pazīstamais handbola spēlētājs Ahmeds Elahmars, kurš valstsvienības rindās aizvadījis 237 oficiālās spēles, gūstot vairāk nekā 950 vārtus. 31 gadu vecais spēlētājs profesionālo karjeru 2004. gadā sāka vietējā klubā "Zamalek", kur nospēlēja līdz pat 2012. gadam.

Turpinājumā Elahmars trīs sezonas aizvadīja Kataras vienībā "El-Jaish", bet no šī gada februāra līdz jūlijam pārstāvēja Vācijas bundeslīgas klubu "Flensburg-Handewitt". Tur ēģiptiešu spēlētājs 15 spēlēs guva 35 vārtus un kopā ar klubu izcīnīja Vācijas kausu. Pēc tam Elahmars parakstīja līgumu ar savu pirmo klubu "Zamalek", vienošanos panākot līdz 2017. gada sezonas beigām.

Elahmars divreiz kļuvis par rezultatīvāko Starptautiskās Handbola federācijas (IHF) Superkausa turnīros, divreiz piedalījies olimpiskajās spēlēs un piecreiz pasaules čempionātos. Kopā ar pārstāvētajiem klubiem sportists bijis arī Ēģiptes un Kataras čempions, kā arī Āfrikas Čempionu līgas uzvarētājs.

Ēģiptes valstsvienības galvenais treneris Marvans Ragabs izlasē iekļāvis 19 spēlētājus, no kuriem 11 šī gada janvārī piedalījās Katarā notikušajā pasaules čempionātā, kur izcīnīja 14. vietu. Par rezultatīvāko Ēģiptes izlases rindās kļuva tieši Elahmars, kurš piecās spēlēs izcēlās ar 27 vārtu guvumiem.

17 handbolisti pārstāv pašmāju klubus, bet divi spēlē ārzemēs, spēlējot Ungārijas un Apvienoto Arābu Emirātu komandās.

Rīgas domes kausā gan nepiedalās vieni no Ēģiptes izlases līderiem šī gada pasaules čempionātā Eslams Isa un Mahmuds Ravdans, kā arī Ēģiptes handbola milzis, 2,25 metrus garais līnijas spēlētājs Hamads Fathi, kurš tiek uzskatīts par šobrīd garāko handbolistu pasaulē.

Rīgas domes kauss ēģiptiešiem ir viens no noslēdzošajiem sagatavošanās posmiem nākamā gada sākumā gaidāmajam Āfrikas čempionātam, kas no 21. līdz 30. janvārim notiks tieši Ēģiptē.

No turnīra dalībniekiem pasaules čempionātā šī gada janvārī vislabāk veicās ēģiptiešiem, kuri iekļuva astotdaļfinālā, bet tajā atzina Vācijas pārākumu, ierindojoties 14.vietā. Baltkrievija un Krievija izslēgšanas spēlēm nekvalificējās, bet finišēja viena otrai blakus, attiecīgi 18. un 19.vietā 24 komandu konkurencē.

18 gadu laikā, kopš norisinās Rīgas domes kauss, Latvijas handbolisti tajā uzvarējuši deviņas reizes, tostarp pērn, kad tas tika paveikts pēc astoņu gadu pārtraukuma. Kopumā turnīrā startējušas 19 valstu komandas - Latvija, Lietuva, Igaunija, Ukraina, Somija, Polija, Īrija, Malta, Armēnija, Luksemburga, Kipra, Moldova, Farēru salas, Beļģija, Baltkrievija, Lielbritānija, Krievija, Slovākija un Itālija.

Kā zināms, Latvijas handbola izlase ar divām uzvarām sākusi 2017. gada pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīru. Atlikušās četras spēles Latvija aizvadīs janvārī, vispirms divreiz sacenšoties ar Kipru, pēc tam viesojoties Grieķijā, bet izšķirošajā mačā 17. janvārī Valmierā uzņemot Ukrainu.

Apakšgrupas uzvarētāja kvalificēsies izslēgšanas spēļu kārtai, kas notiks nākamā gada jūnijā. Uzvarot izslēgšanas spēlēs, komanda iekļūs pasaules čempionātā, kas 2017. gada janvārī notiks Francijā.

Latvijas handbola izlases sastāvs Rīgas domes kausā:

vārtsargi - Edgars Kukša ("VfL Frendenbeck", Vācija), Viktors Turkupols ("Jūrmalas Sports"), Helmuts Tihanovs (Rīgas "Celtnieks");

kreisā mala - Vitālijs Borisenko (Ludzas "Latgols"), Nils Kreicbergs (Dobeles "Tenax");

kreisie ārējie - Artis Kurmēns ("Ogre"/"Miandum"), Emīls Kurzemnieks ("Tenax", MSĢ/LAT-98), Normunds Seņkāns ("Latgols"), Austris Tuminskis (ASK/LSPA);

saspēles vadītāji - Raimonds Trifanovs ("VT Zweibrucken - Saarpfalz", Vācija), Māris Veršakovs ("SV Beckdorf", Vācija), Toms Lielais ("Tenax");

labie ārējie - Dainis Krištopāns (Brestas "Meškov", Baltkrievija), Arvis Laganovskis ("Ogre"/"Miandum");

labā mala - Jānis Pavlovičs ("Runar", Norvēģija), Artis Laganovskis ("Ogre"/"Miandum");

līnijas spēlētāji - Ingars Dude (Miluzas "Sud Alsace", Francija), Uldis Lībergs ("Jūrmalas Sports"), Einārs Kiršteins ("Herulf", Norvēģija), Egils Politers ("Tenax").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!