Foto: F64

Latvijas handbola izlase tradicionālā Rīgas domes kausa izcīņas pirmajā mačā sestdien ar 26:28 (17:14) cienīgi piekāpās spēcīgajai Baltkrievijas valstsvienībai.

Latvijas izlasē ar pieciem gūtiem vārtiem izcēlās Ingars Dude, bet četras reizes Baltkrievijas izlases vārtsargu pārspēja Austris Tuminskis, Jānis Pavlovičs un Raimonds Trifanovs.

Tikmēr pretinieku komandā ar septiņiem gūtiem vārtiem atzīmējās Sergejs Šilovičs, bet izlases lielākā zvaigzne Sergejs Rutenko nerealizēja nevienu no saviem sešiem metieniem.

Spēle iesākās ar nelielu Latvijas izlases pārsvaru, mājiniekiem pirmā puslaika nogalē panākot četru vārtu pārsvaru (17:13). Šādu handikapu izdevās noturēt arī pirmās desmit minūtes otrajā puslaikā (19:16), tomēr tad sekoja trīs bezatbildes vārti baltkrievi izpildījumā.

Tomēr latviešiem izdevās apturēt viesu izrāvienu un panākt divu vārtu starpību (22:20), ko gan viesi ātri atspēlēja un pārņēma vadību. Lai gan Latvija divas reizes panāca neizšķirtu, taču baltkrieviem izdevās panākt vienu vārtu pārsvaru. Pusminūti līdz finālsvilpei baltkrievi realizēja septiņu metru soda metienu, nodrošinot uzvaru ar 28:26.

Vēl vienā šī turnīra mačā Krievija ar 31:24 (17:9) uzveica Ēģipti.

Uzvarētāju labā septiņus vārtus guva Timurs Dibirovs, kamēr Ēģiptes valstsvienībā ar tādu pašu sniegumu atzīmējās Ahmeds El-Ahmars.

Svētdien Latvija pulksten 19 spēkosies ar Ēģipti, bet pirmdien tā plkst.10 tiksies ar Krieviju. Visas trīs Latvijas pretinieces šī gada sākumā piedalījās pasaules čempionātā.

Kā zināms, atšķirībā no konkurentiem Latvijas izlase nevar būt spēcīgākajā sastāvā. Tā Aivis Jurdžs un Ģirts Lilienfelds Rīgas domes kausā nepiedalās, jo šajā laikā aizvada Vācijas pirmās un otrās Bundeslīgas spēles, savukārt vēl vairāki spēlētāji nevar palīdzēt savainojumu dēļ - Arvis Laganovskis nesen savainoja roku, Emīlam Kurzemniekam nopietns ceļgala savainojums liegs spēlēt ilgāku laiku, pilnīgi veseli nav arī Egils Politers un Artūrs Kuģis.

Tikmēr Baltkrievijai palīdz valstsvienības spožākā zvaigzne Sergejs Rutenko. Patlaban 34 gadus vecais Rutenko šī gada sākumā notikušajā pasaules čempionātā kļuva par astoto rezultatīvāko spēlētāju, izceļoties ar 43 vārtu guvumiem. Nepilnus divus metrus garais handbolists karjeras laikā pārstāvējis ne tikai Baltkrievijas valstsvienību, bet arī Slovēnijas izlasi.

Baltkrievijas izlases sastāvā startam Rīgas domes kausā iekļauti desmit no 17 handbolistiem, kas janvārī spēlēja pasaules čempionātā, tostarp rezultatīvie Boriss Puhovskis, kurš ar 586 gūtiem vārtiem ir visu laiku rezultatīvākais spēlētājs Baltkrievijas valstsvienībā. Tāpat baltkrieviem palīdzēs arī Ivans Brovko, kurš izlasē guvis 539 vārtus.

Sastāvā iekļauti arī trīs debitanti, bet savainojuma dēļ ierindā nebūs Daiņa Krištopāna komandas biedra Brestas "Meškov" vienībā Denisa Rutenko, kurš ir Sergeja Rutenko jaunākais brālis. Tikmēr Baltkrievijas izlases sastāvā ir trīs Krištopāna komandas biedri Maksims Baranovs, Maksims Babičevs un Dmitrijs Nikuļeņkovs.

Baltkrievijas izlasē 11 handbolisti pārstāv pašmāju klubus, septiņi no tiem spēlē Minskas SKA, kas kopā ar Latvijas klubiem startē Baltijas līgā. Tikmēr pa vienam spēlē Krievijā, Ukrainā, Polijā, Rumānijā un Ungārijā, bet jau pieminētais Rutenko šobrīd ir bez kluba.

Ņemot vērā, ka Baltkrievija gatavojas janvārī gaidāmajam Eiropas čempionātam, tās sastāvs ir tuvu optimālajam, līdzīgi kā Krievijai un Ēģiptei.

Baltkrievijas izlase vēsturē pa trim reizēm startējuši Eiropas un pasaules čempionātos, labākos rezultātus sasniedzot 1994. un 1995. gadā, kad bija attiecīgi astotie Eiropā un devītie pasaulē.

Pasaules čempionātā šī gada janvārī vislabāk veicās ēģiptiešiem, kuri iekļuva astotdaļfinālā, bet tajā atzina Vācijas pārākumu, ierindojoties 14. vietā. Baltkrievija un Krievija izslēgšanas spēlēm nekvalificējās, bet finišēja viena otrai blakus, attiecīgi 18. un 19. vietā 24 komandu konkurencē.

18 gadu laikā, kopš norisinās Rīgas domes kauss, Latvijas handbolisti tajā uzvarējuši deviņas reizes, tostarp pērn, kad tas tika paveikts pēc astoņu gadu pārtraukuma. Kopumā turnīrā startējušas 19 valstu komandas - Latvija, Lietuva, Igaunija, Ukraina, Somija, Polija, Īrija, Malta, Armēnija, Luksemburga, Kipra, Moldova, Farēru salas, Beļģija, Baltkrievija, Lielbritānija, Krievija, Slovākija un Itālija.

Kā zināms, Latvijas handbola izlase ar divām uzvarām sākusi 2017. gada pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīru. Atlikušās četras spēles Latvija aizvadīs janvārī, vispirms divreiz sacenšoties ar Kipru, pēc tam viesojoties Grieķijā, bet izšķirošajā mačā 17. janvārī Valmierā uzņemot Ukrainu.

Apakšgrupas uzvarētāja kvalificēsies izslēgšanas spēļu kārtai, kas notiks nākamā gada jūnijā. Uzvarot izslēgšanas spēlēs, komanda iekļūs pasaules čempionātā, kas 2017. gada janvārī notiks Francijā.

Latvijas handbola izlases sastāvs Rīgas domes kausā:

vārtsargi - Edgars Kukša ("VfL Frendenbeck", Vācija), Viktors Turkupols ("Jūrmalas Sports"), Helmuts Tihanovs (Rīgas "Celtnieks");

kreisā mala - Vitālijs Borisenko (Ludzas "Latgols"), Nils Kreicbergs (Dobeles "Tenax");

kreisie ārējie - Artis Kurmēns ("Ogre"/"Miandum"), Emīls Kurzemnieks ("Tenax", MSĢ/LAT-98), Normunds Seņkāns ("Latgols"), Austris Tuminskis (ASK/LSPA);

saspēles vadītāji - Raimonds Trifanovs ("VT Zweibrucken - Saarpfalz", Vācija), Māris Veršakovs ("SV Beckdorf", Vācija), Toms Lielais ("Tenax");

labie ārējie - Dainis Krištopāns (Brestas "Meškov", Baltkrievija), Arvis Laganovskis ("Ogre"/"Miandum");

labā mala - Jānis Pavlovičs ("Runar", Norvēģija), Artis Laganovskis ("Ogre"/"Miandum");

līnijas spēlētāji - Ingars Dude (Miluzas "Sud Alsace", Francija), Uldis Lībergs ("Jūrmalas Sports"), Einārs Kiršteins ("Herulf", Norvēģija), Egils Politers ("Tenax").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!