Foto: AFP/Scanpix/LETA
Nākamā gada februārī Krievijā tiks pabeigts likumprojekts par kriminālatbildības ieviešanu par dopinga pārkāpumiem sportā, vēsta aģentūra TASS.

Pie dokumenta sagatavošanas strādā arī Krievijas Sporta juristu apvienība, kuras prezidents prezidents Sergejs Aleksejevs iecelts par atbildīgo tā izstrādē.

"Kriminālās atbildības ieviešana par dopinga lietošanu ir vajadzīga tāpēc, lai novērstu šos pārkāpumus," saka Aleksejevs. "Treneris un ārsts ir jāiebiedē, lai viņi ne tikai nedotu aizliegtos preparātus atlētiem, bet arī sekotu saviem sportistiem. Mēs uzskatām, ka ir tam ir nepieciešams atsevišķs pants krimināllikumā, vai pat vairāki."

"Pie mums ir ļoti stingri sodi par narkotiku lietošanu. Mēs piedāvājam, lai atbildība par dopinga lietošanu sportā tiek sodīta tikpat stingri," viņš piebilst. "Par pirmo pārkāpumu sankcijām vajadzētu būt vismaz trim gadiem cietumsoda. Turklāt, neapzinīgus treneris un personālu, kuri strādā ar nepilngadīgajiem, vajadzētu sodīt vēl bargāk."

Juristu pārstāvju uzskata, ka jāievieš arī administratīva atbildība juridiskām personām: klubiem, federācijām un to vadītājiem. "Ja kādā organizācijā dopinga pārkāpumi ir sistemātiski, vajag arī viņus "sist ar rubli"," uzsver Aleksejevs.

Ierosinājums par dopinga lietošanu sportā piemērot kriminālatbildību nāca no Krievijas sporta ministra Vitālija Mutko pēc skandāla ar aizliegto preparātu lietošanu vieglatlētikā, kas noveda pie Krievijas Vieglatlētikas federācijas diskvalifikācijas un Krievijas Antidopinga aģentūras (RUSADA) darbības apturēšanas.

Kriminālatbildība par dopinga lietošanu ir spēkā vairākās Eiropas valstīs kā Francija, Itālija, Somija un citās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!