Foto: LETA

Par 2014./2015.gada sezonas basketbolistiem atzīti Anete Jēkabsone-Žogota un Jānis Strēlnieks, bet par gada labāko treneri kļuvis Ainars Bagatskis, vēsta Latvijas Basketbola savienība.

Uzvarētāji četrās nominācijās – Gada treneris, Gada spēlētājs, Gada spēlētāja un Gada cerība – tradicionāli tiek noteikti ņemot vērā četru balsojumu rezultātus. Iespēja paust viedokli ir līdzjutējiem (publiskais balsojums interneta portālā "Delfi" un reģistrēto "6.spēlētāju" aptauja), mediju pārstāvji, LBS Treneru komisija un LBS valde, kurai pieder izšķirošais vārds, ja simpātijas sadalījušās starp vairākiem kandidātiem.

Gada spēlētāja – pirmā vieta līdzjutēju, mediju un valdes balsojumā balvu trešo gadu pēc kārtas nodrošināja Anetei Jēkabsonei-Žogotai, kura aizvadītajā sezonā kluba komandas sastāvā izcīnīja 3.vietu Eirolīgā, kā arī bija viena no valstsvienības līderēm Eiropas čempionāta finālturnīrā. Otrajā vietā Treneru komisijas favorīte Anete Šteinberga, apsteidzot valstsvienības kapteini Guntu Baško-Melnbārdi. Pašā pirmajā aptaujā 2012.gadā uzvarēja Zana Tamane.

Gada spēlētājs – nominācija, kurā ritēja vissīvākā cīņa par līdera pozīciju (mediju un treneru vērtējumā uzvarētājam bija tikai 2 punktu pārsvars pār otrās vietas ieguvēju). Līdzjutēju un mediju balsojumā, spoži aizvadītās 2016.gada sezonas pirmā mēneša iespaidā, uzvarēja Kristaps Porziņģis, kura aizvadītajā sezonā ieguva Eiropas kausa izcīņas labākā jaunā spēlētāja titulu un sakrāja solīdu individuālo statistiku Spānijas virslīgā. Treneru komisija un LBS valde (izšķirošā balss) deva priekšroku valstsvienības līderim saspēles vadītājam Jānim Strēlniekam, kurš 2015.gada palīdzēja Latvijas izlasei izcīnīt 8.vietu Eiropas čempionā, bet savas kluba komandas Bambergas "Brose Basket" sastāvā uzvarēja Vācijas čempionātā un veiksmīgi startē Eirolīgas turnīrā. Līderu duets šoreiz tālu apsteidza sekotājus, starp kuriem labākais bija 2012. un 2014.gada basketbolists Dairis Bertāns. 2013.gadā balvu saņēma Kristaps Janičenoks.

Nominācijā Gada treneris šoreiz valdīja liela vienprātība - visos balsojumos pārliecinošs līderis bija vīriešu valstsvienības galvenais treneris Ainars Bagatskis, kurš apsteidza savu kolēģi Ainaru Zvirgzdiņu, kā arī abu Latvijas čempionvienību vadītājus Aigaru Neripu un Nikolaju Mazuru. Iepriekšējie uzvarētāji šajā nominācijā: 2013.gadā Artūrs Štālbergs, 2014.gadā Ainars Bagatskis.

Nominācijā Gada cerība cīņa bija sīva, tomēr visos balsojumos rezultāts bija vienāds - ar nelielu pārsvaru Rūjienas un Valmieras basketbola skolas audzēknis Latvijas U20 izlases līderis un Spānijas kluba"Fuenlabrada" uzbrucēs Rolands Šmits pārspēja U20 un U18 izlases līderi Dignu Strautmani. (2013.gadā balvu ieguva Kristaps Porziņģis, 2014.gadā - Rodions Kurucs).

Gada jaunatnes treneris (LBS Treneru un Jaunatnes komisiju, kā arī valdes lēmums): Ainārs Čukste, kura vadībā Latvijas U18 izlase atgriezās Eiropas čempionāta virslīgā, kurš deva lielu ieguldījumu U16 izlases ceļā līdz 5.vietai Eiropā un ceļazīmei uz pasaules čempionātu, kā arī kura vadībā sezonas laikā trenējās daudzas U20 izlases līderes. (Iepriekšējie uzvarētāji: 2013.gadā - Nikolajs Mazurs, 2014.gadā - Jānis Gailītis).

Gada tiesnesis (LBS Tiesnešu komisijas un valdes lēmums): Mārtiņš Kozlovskis,kurš 2015.gadā kļuva par septīto FIBA tiesnesi Latvijā. (2013. un 2014.gadā - Oļegs Latiševs).

Gada Ratiņbasketbolists (Latvijas Ratiņbasketbola federācijas lēmums): Latvijas izlases līderis Vācijā veiksmīgi spēlējošais Raimunds Beginskis. (2013.gadā - Kārlis Gabrānovs, 2014.gadā - Raimunds Beginskis).

Gada seniore (Latvijas maksibasketbolistu lēmums): Dace Zeltiņa - pasaules vicečempione maksibasketbolā grupā 50+. (2013.gadā - Kārlis Strēlis, 2014.gadā - Lorita Sauša).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!