Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Ar uzvaru jauno "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) sezonu sākusi turnīra jaunpienācēja "Valka"/"Valga", kas savu skatītāju priekšā ar 67:61 (20:18, 18:20, 13:11, 16:12) pieveica "Jūrmala"/"Fēnikss" vienību.

Uzvarētāju sastāvā 14 punkti igaunim Viljaram Veski, bet 12 punktus pievienoja Mārtiņš Berķis. Tikmēr "Jūrmala"/"Fēnikss" sastāvā ar 17 punktiem un deviņām atlēkušajām bumbām izcēlās Māris Ziediņš, bet 13 punkti Edmundam Elksnim.

Duelis starp abām komandām aizritēja ļoti līdzvērtīgi, pirmajam puslaikam noslēdzoties neizšķirti 38:38. Otrajā puslaikā cīņa starp abām komandām nemainījās, trešajā ceturtdaļā lielāko pārsvaru iegūstot "Valka"/"Valga" basketbolistiem, kas bija pieci punkti (51:46). Tiesa, jūrmalnieki nelielo deficītu ātrai vien likvidēja, bet, sākoties pēdējām divām pamatlaika minūtēm, Berķis ar diviem precīziem soda metieniem 63:57 vadībā izvirzīja mājiniekus.

Rezultāts pēc tam nemainījās vairākus uzbrukumus pēc kārtas, bet 46 sekundes pirms pamatlaika beigām Jēkabs Rozītis vēl par diviem punktiem palielināja "Valka"/"Valga" pārsvaru, bet "Jūrmala"/"Fēnikss" tā arī neizdevās likvidēt šo atstatumu.

"Valka"/"Valga", kur galvenais treneris ir latviešu speciālists Varis Krūmiņš, šosezon iecerējusi startēt ne tikai Latvijas, bet arī Igaunijas čempionātā. Vienības sastāvā šobrīd atrodami seši Latvijas un seši Igaunijas basketbolisti.

Ja Krūmiņa trenētajai komandai šis bija pirmais mačs šīs sezonas LBL turnīrā, jūrmalnieki aizvadīja sezonas otro dueli, jo pirmajā mačā otrdien ar 60:53 savā laukumā tika pieveikta "Jelgava". Lielisku sniegumu šajā spēlē demonstrēja amerikānis ar Latvijas pasi Endrū Šmits, kurš izcēlās ar 20 punktiem un 15 atlēkušajām bumbām.

Tāpat sestdien ambiciozā "Valmiera"/ORDO savu skatītāju priekšā uzņem "Liepāju"/"Triobet".

Abas komandas jauno sezonu sākušas ar panākumiem. Tiesa, Ainara Zvirgzdiņa trenētā Valmieras komanda to paveica skaļāk, trešdien izbraukumā ar 79:75 uzveicot pašreizējos valsts čempionus "VEF Rīga". Tikmēr liepājnieki pagājušās sezonas bronzas fināla atkārtojumā ar 92:73 savā laukumā pieveica neveiksmīgi sezonu sākušo "Jēkabpili".

Kā zināms, piektdien otro uzvaru tikpat mačos izcīnīja vicečempioni "Ventspils", kas izbraukumā ar 89:62 sagrāva Jēkabpils vienību.

Deviņas komandas, ieskaitot "Ventspili", šosezon savā starpā izspēlēs četrus apļus, bet divas - "VEF Rīga" un "Valka"/"Valga" ar visiem pretiniekiem spēlēs katra divas reizes. Izslēgšanas turnīrā piedalīsies sešas labākās komandas.

LBL reglamentā ieviesta viena izmaiņa saistībā ar finālsērijas izspēli. Tā ritēs līdz četrām uzvarām, pirmās divas spēles notiks tās komandas laukumā, kas pamatturnīrā ieņēmusi augstāku vietu, divas nākamās - pie pretiniekiem, bet nepieciešamības gadījumā pārējās spēles pēc sistēmas 1-1-1.

Šī gada pavasarī "VEF Rīga" pēc gada pārtraukuma triumfēja Latvijas čempionātā, finālsērijā ar 4-2 pieveicot pērnā gada čempioni "Ventspili".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!