Foto: F64

Latvijas Basketbola savienības (LBS) valde par sievoešu izlases galveno treneri apstiprinājusi Krievijas kluba Kurskas "Dinamo" treneri Mārtiņu Zībartu (attēlā pa labi), kura vadībā Latvijas U-20 izlase 2010.gadā izcīnīja bronzas medaļas Eiropas čempionātā.

Zībartam palīdzēs Aigars Nerips un Artūrs Visockis-Rubenis, kā arī fiziskās sagatavotības treneris Ēriks Visockis. Jaunajai vadībai pirmais pārbaudījums būs jau 21.novembrī, kad Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlē Rīgā Latvijas komanda tiksies ar Lietuvas izlasi.

"Eiropas sieviešu čempionāta kvalifikācijas turnīrs turpmāk notiks pēc jaunas sistēmas, komandām spēlējot klubu sezonas vidū. Tas nozīmē, ka izpaliek garš gatavošanās posms, kura laikā treneris var sagatavot komandu un, nepieciešamības gadījumā, iepazīt spēlētājas. Tāpēc, izraugoties jauno vadības modeli, priekšroku devām speciālistam, kurš ikdienā strādā sieviešu basketbolā un labi pazīst Latvijas valstsvienības kandidātes," skaidro LBS prezidents Valdis Voins. "Mārtiņam Zībartam papildus pluss bija veiksmīgais darbs ar jauniešu izlasēm - tieši tām spēlētājām, kuras tuvākajos gados veidos valstsvienības kodolu. Galvenajam trenerim bija tiesības izraudzīties palīgus un ceru, ka vīriešu komandas trenera iesaistīšanās sieviešu valstsvienības vadībā dos papildus pienesumu. Vienošanās ar treneru kolektīvu tiks noslēgta līdz 2017.gada Eiropas čempionāta beigām."

Mārtiņa Zībarta vadībā Latvijas U16 un U18 meiteņu izlases savulaik uzvarējušas Eiropas čempionāta B līgas turnīros, bet U20 izlase 2010.gadā Eiropas čempionātā Liepājā izcīnīja bronzas medaļas (sastāvā bija vairākas pašreizējās valstsvienības spēlētājas - Anete Šteinberga, Kristīne Vītola, Ieva Krastiņa, Liene Priede, Sabīne Niedola).

No 2007. līdz 2010.gadam M.Zībarts bijis vīriešu komandas "Barons/LMT" treneris (2009.gada sezonā - galvenais treneris), pielikdams roku komandas lielāko panākumu izcīnīšanā (uzvara FIBA kausa izcīņā 2008.gadā, Latvijas čempionu tituli 2008. un 2010.gadā). 2011.gada sezonā bijis LBL komandas "Latvijas Universitāte" galvenais treneris, LBS Treneru komisijas vadītājs, U15 puišu izlases galvenais treneris un U19 izlases treneris pasaules čempionātā Rīgā.

Kopš 2011.gada pavasara strādājis kā Gundara Vētras palīgs - vīriešu komandās BK "Ventspils" (2011./2012.), "Spartak-Primorje" (Krievija; 2012./2013.) un Sanktpēterburgas "Spartak" (Krievija; 2013./2014.), kā arī sieviešu komandā Kurskas "Dinamo" (Krievija; kopš 2014.gada rudens). Bijis viens no Latvijas sieviešu valstsvienības galvenā trenera Ainara Zvirgzdiņa palīgiem "Eurobasket Women 2015" kvalifikācijas turnīrā un finālturnīrā.

2016.gada februārī Latvijas komanda spēlēs izbraukumā Slovēnijā un Lietuvā, bet novembrī kvalifikācijas turnīru pabeigs ar izbraukuma spēli Lietuvā. Finālturnīram, kas 2017.gada jūnijā notiks Čehijā, kvalificēsies deviņu grupas uzvarētājas, kā arī sešas labākās otro vietu ieguvējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!