Foto: Publicitātes foto
4. jūnijā Valmierā, Jāņa Daliņa stadionā, norisinājās Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK), Valmieras pilsētas pašvaldības un Cēsu novada pašvaldības organizētā preses konference par Latvijas Jaunatnes vasaras Olimpiādi, kas no 3. līdz 5. jūlijam norisināsies Valmierā un Cēsīs. Organizatori apliecināja gatavību uzņemt sportistus, trenerus un viesus no visas Latvijas.

Latvijas Jaunatnes vasaras Olimpiāde ir nozīmīgs notikums Latvijas sportā, kas pulcē jaunos sportistus no visas Latvijas. Olimpiādes laikā tiks noskaidrota sportiskākā Latvijas pašvaldība un labākie Latvijas sportisti vasaras Olimpisko spēļu sporta veidos. Dalībai Olimpiādē šogad pieteikts rekordliels dalībnieku skaits - 3064 sportisti no 86 pašvaldībām. No Valmieras Olimpiādē piedalīsies 106 sportisti, no Cēsīm - 84. Visvairāk - 480 sportisti - pieteikti no Rīgas.

"Latvijas Jaunatnes Olimpiāde ļauj jauniešiem izbaudīt komandas garu un ir patīkami vērot, kā jaunie sportisti ar neatlaidību un cīņassparu aizstāv savu novadu komandas," ar gandarījumu atzīst LOK ģenerālsekretārs un Olimpiskais vicečempions Žoržs Tikmers. "Latvijas jauniešu pozitīvā attieksme pret sportu ar katru gadu palielinās, un priecē tas, ka skolēni kļūst arvien aktīvāki. Esmu pārliecināts, ka šādu sacensību organizēšana, kas balstās uz Olimpiskās kustības principiem, palīdzēs skolēniem gūt panākumus ne tikai skolā un mācībās, bet arī viņu turpmākajā dzīvē. Esmu pārliecināts, ka Olimpiāde būs noorganizēta augstākajā līmenī un jaunieši no visas Latvijas, Valmierā, Cēsīs un citās sacensību norises vietās varēs izjust Olimpisko gaisotni."

Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks: "Kad Latvijas Olimpiskā komiteja deva Valmierai atļauju rīkot pasākumu, sapratām - mums uzticas un mums dāvā iespēju sevi pierādīt. Valmiera jau iepriekš ir apliecinājusi, ka profesionālā un kvalitatīvā līmenī spēj organizēt lielas nacionālas un starptautiskas nozīmes sacensības. Esam gandarīti, ka mums uzticēts nākamajā gadā Valmierā uzņemt arī Latvijas IV Olimpiādes dalībniekus. Valmierieši lepojas, ka pilsētai ir piešķirts gods organizēt Latvijas Jaunatnes vasaras olimpiādi jau otro reizi, un apliecinu, ka esam gatavi uzņemt daudzos sportistus. Vēlos pateikties par veiksmīgo sadarbību ar Latvijas Olimpisko komiteju un citām pašvaldībām, kas lielā sporta notikuma organizēšanas laikā ir ļoti nozīmīgs atbalsts. Lai mums izdevušies jaunatnes sporta svētki!"

Cēsu novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs: "Cēsis ir pierādījusi sevi kā pilsētu, kas labprāt pieņem izaicinājumus. Cēsis kļūst par nozīmīgu kultūras centru, iekārojamu un veselīgu dzīvesvietu ģimenēm, radošu vidi jauniešiem. Līderība un atvērtība izaicinājumiem ir īpašības, kas piestāv ikvienam sportistam. Tāpēc mēs patiesi lepojamies pirmo reizi sadarbībā ar Valmieru organizēt Latvijas Jaunatnes vasaras Olimpiādi, kas būs ne tikai aizraujoši sporta svētki, bet arī nostiprinās Cēsis par nozīmīgu sporta notikumu mājvietu."

Sportistus sasniegumiem iedvesmos un uzmundrinās divi Olimpiādes talismani - Vērsēns un Sikspārnēns Valters. Talismans Vērsēns Olimpiādes dalībniekus atbalstīs disciplīnās, kas norisināsies Valmieras pilsētā, bet Sikspārnēns Valters - Cēsīs.

Vērsēna saistība ar Valmieru meklējama pilsētas ģerbonī. Valmieras pilsētas ģerbonī attēlota liepa, kuras saknes veido vērša galva no toreizējo Valmieras īpašnieku Uksenšernu dzimtas ģerboņa, kā arī vairogi, kuros atainots Latvijas sarkanbaltsarkanais karogs. Valmieras pilsētas pašvaldība aicina ikvienu piedalīties Vērsēna vārda izvēlē, līdz 11. jūnijam elektroniskā veidā balsojot par atbilstošāko Vērsēna vārda variantu portālā www.valmiera.lv, kā arī Valmieras pilsētas lapā www.draugiem.lv/valmieraspilseta.   

Savukārt Sikspārnēns Valters ir Cēsu Viduslaiku pils iemītnieks, kurš ziemā mitinās pils pagrabos, bet vasarā ir ļoti aktīvs, draudzīgs un piedalās visos svarīgākajos Cēsu pasākumos. Savu vārdu Valters ieguvis par godu Livonijas ordeņa mestram Valteram fon Pletenbergam, kas valdīja Cēsu pilī.

Latvijas Jaunatnes vasaras Olimpiāde ir valsts mēroga sporta sacensības, kurās piedalās novadu un republikas nozīmes pilsētu komandas. Sacensību mērķis ir noteikt labākos Latvijas jaunos sportistus olimpiskajos sporta veidos. Vienlaikus sportisti sacenšas par tiesībām pārstāvēt Latviju Eiropas Jaunatnes olimpiādē. Ņemot vērā olimpiādes vērienu un prasības, ka vismaz 65% no programmā iekļautajiem sporta veidiem jānotiek pašvaldības teritorijā vai to pašvaldību teritorijā, kas robežojas ar olimpiādes rīkotājām, Valmieras pilsētas un Cēsu novada pašvaldība vienojās kopīgai olimpiādes organizēšanai.

Valmierā norisināsies šādi sporta veidi: badmintons, bokss, futbols, handbols, peldēšana, svarcelšana, vieglatlētika, mākslas vingrošana un volejbols un pludmales voljebols. Savukārt Cēsīs - basketbols, cīņa, džudo, galda teniss, loka šaušana, paukošana, MTB un šosejas riteņbraukšana, taekvondo un teniss. Burtnieku novadā notiks sacensības burāšanā, golfā un BMX riteņbraukšanā, bet Kocēnu novadā - jātnieku sportā, regbijā un triatlonā. Sacensības airēšanā norisināsies Jūrmalā, smaiļošanā un kanoe - Limbažu novadā, šaušanā - Valkas novadā, bet sporta vingrošanā - Rīgā.

2013.gadā Latvijas jaunatnes vasaras olimpiāde norisinājās Ventspilī, 2011.gadā - Jūrmalā, bet Valmiera olimpiādes dalībniekus uzņēma 2009.gadā. Latvijas Jaunatnes vasaras olimpiāde notiek vienu reizi divos gados.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!