Foto: RIA Novosti/Scanpix

Par ULEB Eirolīgas turnīra basketbolā šīs sezonas pirmo finālisti piektdien kļuva Grieķijas vienība Pireju "Olympiacos", kas, pateicoties Vasiļa Spanuļa lieliskam sniegumam pēdējās minūtēs, pusfināla mačā ar 70:68 (17:20, 18:16, 12:15, 23:17) pieveica Krievijas vienību Maskavas CSKA.

Vēl četras minūtes pirms pamatlaika beigām CSKA komanda bija vadībā ar 61:52, bet šajā brīdī "pamodās" līdz tam klusējušais "Olympiacos" līderis Spanulis, kurš iemeta divus tālmetienus, turklāt viņam ar rezultativitāti piebalsoja arī Kosts Slouks. Līdz ar to divas minūtes pirms pamatlaika beigām Grieķijas klubs jau atradās vadībā ar 65:64, bet atlikušais laiks aizritēja ļoti saspringtā cīņā. Pie neizšķirta rezultāta 66:66 Spanulis desmit sekundes pirms pamatlaika beigām iemeta vēl vienu tālmetienu, bet atlikušajā laikā "Olympiacos" vairs uzvaru no rokām neizlaida.

Rezultatīvākais uzvarētājiem ar 14 punktiem un astoņām atlēkušajām bumbām bija turnīra vērtīgākais spēlētājs aprīlī Georgs Printezis, bet Spanulis un Slouks pievienoja attiecīgi 13 un desmit punktus.

Tikmēr CSKA neglāba arī 18 francūža Nando de Kolo punkti, bet ar 11 punktiem un septiņiem izprovocētiem pārkāpumiem izcēlās Aleksandrs Kauns.

Par ULEB Eirolīgas turnīra basketbolā otro finālisti piektdien kļuva finālturnīra saimniece Madrides "Real" no Spānijas, kas ar 96:87 (20:21, 35:14, 21:24, 20:28) pieveica šī turnīra pārsteiguma autori Stambulas "Fenerbahce Ulker" no Turcijas. Finālā "Real" spēkosies ar Grieķijas vienību Pireju "Olympiacos".

Izšķirošo izrāvienu mačā "Real" veica otrajā ceturtdaļā, ko uzvarēja ar 35:14. Cīņas turpinājumā "Fenerbahce Ulker" pretiniekiem lēnām tuvojās, panākot pat desmit punktu deficītu, tomēr nopietni iesaistīties cīņā par uzvaru nespēja.

Uzvarētājiem ar 18 punktiem, septiņām atlēkušajām bumbām un septiņām rezultatīvām piespēlēm izcēlās Gustavo Ajons, bet 17 punktus pievienoja Kelvins Riverss. Tikmēr Stambulas komandas rindās 26 punktus iemeta amerikānis Endrjū Goudloks, bet ar 20 punktiem piepalīdzēja čehs Jans Veselijs.

ULEB Eirolīgas ceturtdaļfinālā CSKA sērijā līdz trim uzvarām ar 3-1 pārspēja latvieša Jāņa Blūma pārstāvēto Grieķijas klubu Atēnu "Panathinaikos", bet "Olympiacos" ar tādu pašu rezultātu pieveica titulēto Spānijas vienību "Barcelona". Tikmēr "Real" ar 3-1 uzvarēja Turcijas komandu Stambulas "Anadolu Efes", kamēr "Fenerbahce Ulker" ar 3-0 pieveica pagājušās sezonas turnīra čempioni Telavivas "Maccabi Electra" no Izraēlas.

Visnesenāk no finālčetriniekā iekļuvušajām komandām ULEB Eirolīgas turnīrā uzvarējusi "Olympiacos", kas to paveica 2012. un 2013.gadā. Savukārt visvairāk titulu - astoņi - ir "Real", kas gan pēdējo reizi trofeju virs galvas cēla tieši pirms 20 gadiem. Tikmēr "Fenerbahce Ulker" piedzīvo debiju "Final Four" sacensībās.

Cīņas par godalgām Madridē norisināsies svētdien.

Finālčetrinieku tiesās arī Latvijas tiesnesis Oļegs Latiševs, piedaloties tajā jau ceturto reizi.

Kā zināms, par šīs sezonas ULEB Eirolīgas vērtīgāko spēlētāju nosaukts serbs Nemanja Bjelica no "Fenerbahce Ulker", bet sezonas pirmajā simboliskajā izlasē iekļauti pieci dažādu klubu pārstāvji.

Labāko pieciniekā iekļuvuši "Olympiacos" līderis Vasilis Spanulis, serbs Milošs Teodošičs no CSKA, Bjelica, "Real" zvaigzne Felipe Reijess un Bobans Marjanovičs no Serbijas vienības Belgradas "Crvena Zvezda Telekom".

Līdz ar to Spanulis kādā no simboliskajām izlasēm iekļauts sesto gadu pēc kārtas, kā arī astoto reizi kopumā, panākot līdzšinējo rekordistu Huanu Karlosu Navarro.

Tikmēr sezonas otrajā simboliskajā izlasē iekļauti francūzis Nando de Kolo no CSKA, Rūdijs Fernandess no "Real", amerikānis Endrjū Goudloks no "Fenerbahce Ulker", viņa tautietis Devins Smits no turnīra eksčempiones Telavivas "Maccabi Electra" un horvāts Ante Tomičs no Spānijas vienības "Barcelona".

Pērn par ULEB Eirolīgas čempioni kļuva "Maccabi Electra", finālā ar 98:86 pagarinājumā pārspējot "Real".

Kļuvis zināms, ka nākamgad ULEB Eirolīgas finālčetrinieka sacensības tiks aizvadītas Vācijas galvaspilsētā Berlīnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!