Foto: stock.xchng
Futbola mačus Irānā varēs apmeklēt ārzemju sievietes, bet vietējām Irānas iedzīvotājām spēļu raudzīšanās klātienē vēl joprojām tiks liegta, pavēstījis Irānas Futbola federācijas vadītājs Ali Kafašjans.

Kafašjana paziņojums tika izteikts dienu pēc tam, kad Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) prezidents Zeps Blaters liegumu sievietēm vērot futbola mačus nosauca par "nepieņemamu situāciju". Šo jautājumu Blaters jau esot risinājis 2013.gadā, kad tikās ar Irānas prezidentu Hasanu Rohani.

Blaters iknedēļas FIFA izdevumā vērsās pie Irānas amatpersonām "atvērt valsts futbola stadionus sievietēm".

"Neskatoties uz sieviešu futbola organizāciju paplašināšanos, vēl joprojām Irānā spēkā ir kolektīvs liegums sievietēm apmeklēt futbola stadionus. Tā tas nevar turpināties," raksta Blaters.

Šāds aizliegums Irānā ir spēkā kopš 1979.gadā notikušās Islāma revolūcijas. Irānas amatpersonas senāk bija izteikušās, ka sievietes nedrīkst apmeklēt tos pašus futbola mačus, ko vīrieši, lai tiktu pasargātas no rupjas valodas, kas varētu tikt lietota tribīnēs.

Aizliegums sievietēm apmeklēt futbola mačus ir liels šķērslis Irānas ambīcijām 2019.gadā uzņemt Āzijas kausa izcīņu futbolā.

Kā ziņu aģentūrai "Isna" atzina Kafašjans, Āzijas Futbola konfederācija (AFC) "pieprasījusi noteiktus pasākumus, kurus organizācija ir piekritusi atbalstīt". "Mums ir problēmas ar liegumu sievietēm apmeklēt futbola stadionus, bet, kas attiecas uz ārzemniecēm, mēs patlaban domājam, kā atrisināt šīs problēmas," piebilda Kafašjans.

Par šādiem soļiem jau janvārī ziņoja Irānas Volejbola federācija, kas apgalvoja, ka vasarā paredzētās vīriešu sacensībās ļaus ārzemju sievietēm apmeklēt mačus.

Šāds lēmums nāca vairākus mēnešus pēc Starptautiskās Volejbola federācijas (FIVB) paziņojuma, kurā tika teikts, ka neļaus Irānai rīkot sacensībā, ja netiks mainīts šis dzimumu diskriminējošais noteikums.

Zīmīgi, ka kopš 2013.gada, kad Irāna sāka spēlēt volejbola Pasaules līgas sacensībās, sievietēm tika vienu reizi ļauts apmeklēt kādu no mačiem.

Šis aizliegums tika apskatīts režisora Džafara Panahi 2006.gadā uzņemtajā filmā "Offside", kurā jaunas irāniešu meitenes pārģērbās par puišiem un ielavījās stadionā, lai skatītos Pasaules kausa futbolā kvalifikācijas turnīra spēli. Vēlāk filma saņēma Berlīnes kinofestivāla Sudraba lāci.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!