Foto: DELFI
Igaunijas basketbola čempionātā šobrīd spēlē astoņi latvieši, kaut arī sezonas laikā mūsējo tur bija vēl vairāk. Viņi kaimiņvalsts čempionātā ir vieni no labākajiem spēlētājiem, ko pierāda arī statistikas rādītāji.

Latvijas basketbolisti Igaunijas čempionātā izcēlušies gan ar savu sniegumu, divas reizes kļūstot par mēneša labākajiem spēlētājiem, gan ar dopinga skandāliem. Jau vēstīts, ka diskvalifikācijas par aizliegto vielu lietošanu piespriestas Kristeram Zeidakam un Robertam Stumbrim. Čempionāta rezultatīvāko spēlētāju TOP 15 atrodami četri Latvijas basketbolisti - Reinis Strupovičs (vidēji 16,9 punkti, otrā vieta līgā), Jurijs Aleksejevs (16,4 punkti, trešā vieta), Sandis Silavs (13,1 punkts, 11.vieta), Edgars Krūmiņš (12,9 punkti, 13.vieta).

Igaunijā jau kārtējo sezonu spēlē Armands Šķēle, kurš bieži uzsvēris, ka viņam šajā valstī patīk spēlēt un viņš tur jūtas kā mājās. Juris Umbraško kopš 2011.gada spēlē Rakveres "Tarvas" komandā, savukārt "Parnu" rindās ir Sandis Silavs. Valgas "Maks ja Moorits" komandā šajā sezonā spēlē pieci latvieši, un komandu trenē pazīstamais speciālists Varis Krūmiņš. Interesantākais, ka komandā ir trīs Krūmiņi - arī Vara dēls Kalvis un jelgavnieks Edgars Krūmiņš.

"Cik dzirdēju, bija cilvēki, kas domāja, ka visi esam no vienas ģimenes," stāstīja Kalvis Krūmiņš. Tāpat šo komandu pārstāv arī Māris Ļaksa, Strupovičs un Aleksejevs. Iespējams, ka Kalvis Valgas komandā nonāca pateicoties tam, ka viņa tēvs kļuva par galveno treneri, tomēr jau iepriekš par viņu bijusi interese no šī kluba vadības. "Valga par mani interesi izrādīja iepriekš, arī laikā, kad tēvs nebija treneris. Zvanīja kluba vadība un interesējās. Protams, kaut kādā mērā, iespējams, ietekme bija, nenoliedzu, taču basketbola zālē viņš man ir treneris tāpat kā citiem."

"Maks ja Moorits" komandas ģērbtuvē un treniņos dzirdama latviešu, igauņu, krievu un angļu valoda, atklāja Edgars Krūmiņš: "Atmosfēra komandā ir laba. Varbūt sākumā vajadzēja laiku, kamēr iepazīstamies tuvāk, bet tagad viss ir kārtībā. Varam droši pajokot par igauņiem, bet viņi - par mums."

Kalvis Krūmiņš iepriekšējā sezonā spēlēja "Jūrmala/Fēnikss" komandā, kura ar savu sniegumu pārsteidza, ierindojoties ceturtajā vietā un čempionāta laikā šokējot ar "VEF Rīga" uzvarēšanu. Viņam Jūrmalas komandā vieta neatradās pēc Arņa Vecvagara stāšanās galvenā trenera amatā. Varis Krūmiņš kluba vadībai ieteica Edgaru Krūmiņu, kurš šī trenera vadībā aizvadītajā sezonā spēlēja BK "Valmiera" komandā. Basketbolists apzinājies, ka tur būs labi apstākļi un spēlēs pie labi zināma trenera, tāpēc arī piekrita šim piedāvājumam. 

Tikmēr Sandis Silavs pēc pārbaudes laika izturēšanas nopelnīja līgumu "Parnu" sastāvā. "Izdevās sevi labi parādīt, pašu apmierināja visi nosacījumi un noslēdzu līgumu. Bija arī pāris variantu palikt un spēlēt Latvijā, tomēr nosliecos par labu Igaunijas komandai, kur man bija iespēja tikt pie liela spēles laika, un tas arī nav tālu no mājām. Jau pēc pirmajiem treniņiem bija sajūta, ka iederos šajā komanda," stāstīja Silavs.

Runājot par basketbola līmeni Igaunijā, Valgā spēlējošie Krūmiņi atzīst, ka tas atšķiras no LBL. "Atšķirības ir. Melošu, ja teikšu, ka līmenis šeit ir vienāds vai augstāks. Līmenis ir zemāks, bet spēles ir labā kvalitātē un komandas ir spēkos līdzīgas, kas garantē daudz aizraujošu cīņu. Sākumā mazliet bija jāpierod pie spēļu tiesāšanas. Te par nepareizu skatienu var dabūt tehnisko, it īpaši, ja neesi vietējais spēlētājs," sacīja Kalvis Krūmiņš

To pašu apstiprināja arī Edgars Krūmiņš - pret vietējiem spēlētājiem igauņu tiesneši ir pielaidīgāki: "Ar tiesnešiem mums te ir jāuzmanās, jo nevaram atļauties ar viņiem runāt un diskutēt tā, kā to dara vietējie."

Basketbolisti, spēlējot pie ziemeļu kaimiņiem, jūtas drošāk, ka saņems algu bez lieliem kavējumiem. "Atalgojums varētu būt līdzīgs, kāds ir Latvijas vidusmēra komandās. Domāju, ka nav nekāda lielā atšķirība, bet svarīgākais, ka ir tā drošības sajūta - zinu, ka mēneša pirmajos datumos samaksās algu. Vismaz iepriekšējā pusgada laikā nav bijuši nekādi kavējumi," atklāja Silavs, kurš vēl nav saņēmis visu nopelnīto algu par pagājušo sezonu "Jelgavas" klubā. Tāpēc viņš ļoti novērtē to, ka tagad alga vienmēr ir laikā.

"Līmenis Igaunijā varētu būt līdzīgs tam, kāds ir Latvijā. To pierāda tas, ka savās mājās uzvarējām gan "Baronu", gan "Jūrmalas/Fēnikss". Komandas no trešās līdz astotajai vietai var uzvarēt jebkuru no pretiniekiem un, īpaši veiksmīgā dienā, var pacīnīties arī ar TOP komandām," savu viedokli pauda Silavs.

Pēc Zeidaka un Stumbra diskvalifikācijām Igaunijā uz pārējiem latviešu spēlētājiem ar "šķību" aci neskatījās. "Jā, dzirdēju par tiem atgadījumiem. Grūti spriest, vai uz mums skatījās ar aizdomām, bet katrā ziņā mēs to neizjutām," sacīja Edgars Krūmiņš.

Silavam iepriekš bijusi nepatīkama pieredze ar aizliegto vielu lietošanu, jo viņš 2007.gadā, pārstāvot "Falco/Ķeizarmežs" komandu, saņēma sodu par marihuānas lietošanu. "Pēc latviešu nedienām ar dopinga analīzēm komandas biedri nedaudz pajokoja, bet ne ļauni. Tagad īstenībā visi to jau ir aizmirsuši," piebilda "Parnu" basketbolists.

Spēles pret citu latviešu komandām ir īpašākas, jo basketbolisti var satikt savus tautiešus, parunāt par to, kā viņam klājas, uzzināt jaunumus par Latvijas līgu, kā arī vinnēt maču, spēkojoties ar savējiem, smejoties stāsta Edgars Krūmiņš.

Tiesa, basketbolisti īsti neizjūt, ka neatrodas savā dzimtenē. Valgā esošajiem spēlētājiem telefona tīkls pat nepārslēdzas uz igauņu tīklu, pa dzīvokļa logu var redzēt Latvijas robežu, kā arī bieži var aizbraukt uz mājām.

"Uz mājām braucu katru nedēļu, komandā lielākā daļa nav no Pērnavas, tāpēc arī treniņu grafiks tiek veidots tā, lai vismaz uz vienu dienu visi var aizbraukt mājās," skaidroja Silavs. "Man sanāk divus stundu brauciens, kas pat ir tuvāk nekā dažam igauņu spēlētājam."

Kalvis Krūmiņš atzina, ka ar interesi seko līdzi LBL turnīram: "Sezona kopumā ir ļoti spraiga, ņemot vērā, ka ir komandas, kurām par iekļūšanu izslēgšanas spēlēs ir krietni vēl jāpacīnās, lai gan iepriekšējos gados "play-off" zonā būts droši. Kopējais līmenis aug ar katru sezonu, komandās ir daudz labu spēlētāju, kas veido daudz spēcīgas komandas, tāpēc turnīrs ir interesants visiem."

Sezonas laikā Igaunijas čempionātā spēlēja Rolands Freimanis, kurš pārcēlās uz Kazaņas "Unics", kā arī Kaspars Cipruss, kurš tagad spēlē "Barons/LDz" komandā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!