Foto: RIA Novosti/Scanpix

Latvijas vadošais biatlonists Andrejs Rastorgujevs svētdien Hohfilcenes trasē Austrijā izcīnīja 17.vietu Pasaules kausa izcīņas otrā posma 12,5 kilometru iedzīšanas sacensībās.

Sacensības Latvijas pārstāvis iesāka ar 24.numuru minūti un 15 sekundes aiz norvēģa Juhannesa Tingnesa Bē. Turklāt jau pirmajā šaušanā Rastorgujevs pieļāva trīs kļūdas, kas viņu kopvērtējumā atmeta ārpus labāko četrdesmitnieka. Tomēr atlikušajās trijās šaušanās Rastorgujevs bija nekļūdīgs, pakāpjoties līdz 17.pozīcijai.

Uzvaru izcīnīja francūzis Martēns Furkads, kurš ir iepriekšējo trīs sezonu Pasaules kausa ieguvējs, apsteidzot Rastorgujevu par minūti un 55,7 sekundēm. Furkads sacensības sāka vien septītajā vietā, tomēr noguldīja visus 20 mērķus.

Otro vietu izcīnīja vācietis Simons Šemps, kurš arī sašāva visus 20 mērķus, Furkadam zaudējot 4,1 sekundi, bet trešo vietu sīvā cīņā izrāva Slovākijas pārstāvis Jakovs Faks, kurš kļūdījās vienu reizi, no uzvarētāja atpaliekot 10,9 sekundes.

Tikmēr līdzšinējais Pasaules kausa kopvērtējuma līderis Ēmils Hegle Svendsens no Norvēģijas šoreiz pieļāva trīs kļūdas, finišējot vien 14.vietā.

Kā zināms, piektdien norisinājās sprinta sacensības, kur desmit kilometru distancē 24.vietu ar divām kļūdām šaušanā izcīnīja Rastorgujevs, bet Rolands Pužulis ar vienu nesašautu mērķi un ļoti gausu slēpojumu finišēja 101.pozīcijā, kamēr Aleksandrs Patrijuks sekoja pozīciju zemāk, nesašaujot četrus mērķus.

Rastorgujevs piektdien bija vienīgais no Latvijas biatlonistiem, kurš kvalificējās iedzīšanai.

Pirms tam svētdien notika desmit kilometru iedzīšanas sacensības sievietēm, kurās pārliecinošu uzvaru guva pagājušās sezonas Pasaules kausa ieguvēja Kaisa Mekereinena no Somijas. Mekereinena sacensības sāka no pirmās pozīcijas, turklāt bija viena no retajām, kura pirmajās divās šaušanās nepieļāva nevienu kļūdu. Kaut trešajā šaušanā somiete reizi bija neprecīza, viņas pārsvars pēc tās bija jau lielāks par 40 sekundēm, bet ceturtajā Mekereinena atkal nekļūdījās.

Pēdējos kilometrus somiete veica mierīgi, tāpēc finišā viņas pārsvars pār vienu kļūdu pieļāvušo Jekaterinu Glazirinu saruka līdz 34,4 sekundēm. Zīmīgi, ka Glazirina sacensības sāka no desmitās pozīcijas un pēc pirmās šaušanas, kurā pieļāva vienīgo kļūdu, krieviete atradās tikai 13.vietā.

Tikmēr trešā finišēja francūziete Anaisa Beskona, kura arī kļūdījās reizi, atpaliekot 46,5 sekundes.

Savukārt trīskārtējā Soču olimpisko spēļu čempione Darja Domračava no Baltkrievijas šoreiz pieļāva piecas kļūdas, finišu sasniedzot 13.vietā.

Kā zināms, Žanna Juškāne piektdien nepabeidza 7,5 kilometru sprinta sacensības. Līdz ar to sezonas divos Pasaules kausa posmos Latvijas biatlonistes nav sasniegušas finišu nevienās sacensībās.

Kopvērtējuma līderpozīcijā ar 282 punktiem nostiprinājusies Mekereinena, bet uz otro vietu ar 205 punktiem pakāpusies Domračava, kurai ar 192 punktiem seko ukrainiete Valentīna Semerenko, kura šoreiz finišēja desmitā.

Pirms šīm sacensībām kopvērtējuma vicelīderei bija norvēģiete Tīrila Ekhofa, kura šoreiz trasē neizgāja.

Pirms tam sestdien norisinājās stafetes sacensības, kurās Rastorgujevs, Pužulis, Patrijuks un Toms Praulītis ieņēma 22.vietu 24 komandu konkurencē.

Iepriekšējās sezonas Pasaules kausa noslēguma kopvērtējumā Rastorgujevs izcīnīja 16.vietu, kas ir Latvijas sportistu trešais visu laiku augstākais panākums. Pasaules kausa sacensībās Rastorgujevs iepriekšējā sezonā astoņās sacensībās iekļuva labāko desmitniekā. Savukārt Soču olimpiskajās spēlēs viņam sekmīgākā bija devītā vieta 12,5 kilometru iedzīšanas distancē.

Tāpat Latvijas pārstāvis pagājušajā sezonā kļuva par Eiropas čempionu individuālajā distancē, bet sprintā izcīnīja bronzu.

Šosezon Rastorgujevs noslēdzis četru gadu sadarbības vienošanos ar "Norvik" banku, kas kļuvusi par viņa ģenerālsponsoru.

Šosezon Latvijas biatlona izlasē vairs nav Edgara Piksona, kurš pēc pozitīvām dopinga analīzēm noslēdzis karjeru.

Pasaules kausa sezona līdz martam ilgs deviņos posmos. Martā Somijā risināsies arī pasaules čempionāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!