Foto: PantherMedia/Scanpix
Dopinga pārkāpumi vairāk notiek nezināšanas nevis ļaunprātīgas aizliegtu vielu izmantošanas dēļ, pauda Valsts sporta medicīnas centra Antidopinga nodaļas vadītāja vietas izpildītājs Gatis Berķis.

Jau ziņots, ka trešdien kļuva zināms par pozitīvām dopinga analīzēm diviem Igaunijā spēlējošiem Latvijas basketbolistiem Kristeram Zeidakam un Robertam Stumbrim. Viņiem analīzes ņēma Igaunijas Antidopinga aģentūra. Tas nozīmē, ka Latvijas Antidopinga aģentūra pārkāpumus fiksējusi trim no septiņiem sportistiem.

''Visbiežāk pārkāpumi notiek nevis ļaunprātīgos nolūkos, bet gan nezināšanas dēļ,'' sacīja Berķis, kurš atzīst, ka 2014. gadā dopinga pārkāpumos pieķertie septiņi Latvijas sportisti ir jauns bēdīgs rekords. Tomēr viņš nenoliedza, ka lai gan iepriekšējos divos gados ir fiksēts tikai pa vienam pārkāpumam, nav noliedzama iespēja tikt pieķertam arī kādas citas antidopinga organizācijas veiktajās analīzēs ārpus Latvijas robežām.

''Kā var atrast mūsu mājaslapā, pagājušajā gadā izdarītas 200 dopinga analīzes. Taču no tām par valsts līdzekļiem ir bijušas tikai 150,'' sacīja Berķis. ''Analīzes ņemtas 40 sporta veidu pārstāvjiem. Ja raugāmies uz to cik sporta veidu federāciju ir Latvijā, tad tas ir ļoti mazs skaitlis.''

Berķis sacīja, ka bieži vien Antidopinga kontrolei aizbraucot uz sacensībām jāsastopas ar lielu pārsteigumu. ''Pēdējos gados daudziem ir bijis liels pārsteigums, ja ierodamies. Var just, ka sportisti ir pārliecināti, ka dopinga kontroles mūsu valstī notiek minimāli. Mēs cenšamies izglītot šajā jomā sporta veidu federācijas, taču varētu vēlēties lielāku atsaucību no tām.''

Zeidaks bija paspējis atzīties marihuānas lietošanā vēl pirms analīžu saņemšanas, taču tajās tika uzrādītas pavisam citas aizliegto vielu grupas - anabolisko steroīdu pēdas, savukārt tajā pašā dienā ņemtajās analīzēs marihuāna tika konstatēta cita Igaunijā spēlējoša latviešu basketbolista, citas komandas spēlētāja Roberta Stumbra organismā.

Kā paskaidroja Berķis, tad marihuānas lietošana vai tās lietošanas pazīmju atklāšana analīzēs, kas ņemtas sacensību laikā, ir dopinga pārkāpums.

2014. gadā Soču ziemas olimpisko spēļu laikā ņemtās analīzes uzrādīja Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) aizliegto sarakstā esošas vielas hokejistiem Vitālijam Pavlovam un Ralfam Freibergam. Aizliegtas vielas bijušas arī hokejista Rūdolfa Maslovska organismā. Viņš tika brīdināts. Dopinga izmantošanā tika pieķerts arī pieredzējušais biatlonists Edgars Piksons, kurš nekavējoties paziņoja par karjeras beigšanu. Par atteikšanos no dopinga kontroles uz diviem gadiem diskvalifikāciju saņēma mazāk zināma sporta veida - pauerliftinga pārstāvis Austris Šaicāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!