Foto: F64
Latvijas labākajam biatlonistam Andrejam Rastorgujevam vasarā bija liela neziņa par finansējumu, kas radījusi psiholoģisku spriedzi, sportists atzina sarunā ar žurnālistiem.

Kā zināms, trešdien Rastorgujevs noslēdza četru gadu sadarbības vienošanos ar "Norvik" banku, kas kļuvusi par viņa ģenerālsponsoru.

"Sagatavošanās posma laikā situācija izskatījās bēdīga, bet tagad pēc nopietna atbalstītāja parādīšanās tā ir daudzsološāka. Vasarā strādājām, cerot, ka viss būs kārtībā, bet tagad man ir papildu stimuls, lai darītu ne tikai 100%, bet vēl vairāk," stāstīja sportists.

"Sponsora neesamība radīja psiholoģiski lielu spriedzi - mums pat nebija transporta, ar ko pārvietoties. Vēlējos iet uz mērķi, bet bija priekšā pielikta siena, un neko nevarēju izdarīt," emocionāli pauda sportists. "Mūsdienu cilvēce radīta tā, ka kaut ko izdarīt var tikai ar naudu. Neticu tam, ka var būt laimīgs bez naudas. Tā ir nepieciešama kaut tikai, lai izdzīvotu, jo mūsdienu cilvēks nav radīts dzīvošanai mežā."

Rastorgujevs stāstīja, ka "Norvik" banku atraduši viņa trenera Intara Berkuļa draugi, bet formalitātes vēlāk kārtojusi Latvijas Biatlona federācija, jo ar tās starpniecību iespējams saņemt nodokļu atvieglojumus.

"Kad treneris televīzijā pateica, ka sezonai nepieciešami 120 000 eiro, daudzi sabiedrībā nesaprata, ka nekas nemainās, vai komandā ir viens vai četri cilvēki. 80 000 eiro mums aiziet tikai servisa grupai," par iepriekš dzirdēto kritiku izteicās sportists. "Biatlons ir liela naudas mašīna, kas kopš 1995.gada ir attīstījusies nesalīdzināmi."

"Norvik" bankas līguma pamatsumma četrās sezonās ir 170 000 eiro, bet tas paredz arī papildu finansējuma iespējas par Rastorgujeva izciliem sasniegumiem starptautiska mēroga sacensībās.

Kā izteicās biatlonists, ja nebūtu šī līguma parakstīšanas, viņš Latvijā būtu ieradies vien februāra sākumā.

"Tomēr pozitīvi ir katru reizi būt mājās pie sievas," pauda sportists.

Šajā sezonā Rastorgujeva atbalstītāju rindas papildinājis arī uzņēmums SiS, kas palīdzējis izstrādāt viņam īpaši dizainētu formas tērpu, tāpēc gaidāmajā sezonā viņš trasē vairs nedosies iepriekš redzētajās dzelteni melnajās krāsās. Savukārt "Norvik" bankas logotips būs redzams uz viņa cepures un šautenes.

Jauno sezonu Rastorgujevs sāks sestdien, kad piedalīsies pirmajās IBU kausa sprinta sacensībās, bet pirmais starts Pasaules kausā gaidāms nākamajā trešdienā.

"Vasarā daudz strādāju pie šaušanas. Centāmies kaut ko pamainīt treniņos. Tagad jāstabilizē šaušana, jāgūst pārliecība, jo pērn pierādījās, ka dažās sacensībās varu tiešām ātri izšaut," stāstīja Rastorgujevs. "Galvenais sezonas starts viennozīmīgi ir pasaules čempionāts, un visa sezona saplānota, lai uz to būtu labā kondīcijā. Tomēr nekad neaizmirstam arī par Pasaules kausu un Eiropas čempionātu. Protams, kādu Pasaules kausa posmu izlaidīsim, jo visu sezonu noskriet ir par daudz. Jau pēc pagājušās sezonas manai sirdij tika konstatēta neliela pārslodze - organisms nav robots. Tomēr vasarā atpūtos, atjaunojos, un tagad strādājam nedaudz citādāk."

"Darīšu visu, kas manos spēkos, bet ir lietas, kas no mums atkarīgas, un arī tādas, kas nav, kā, piemēram, slēpju smērēšana. Mērķis izvirzīts noturēt pagājušā gada līmeni un censties kāpt augstāk," pauda sportists.

Vasarā Rastorgujeva komanda pārtraukusi sadarbību ar iepriekšējiem diviem slēpju smērētājiem, kuru vietā darbu sācis baltkrievs Aleksejs Juškevičs.

"Lai turpinātu strādāt ar iepriekšējiem speciālistiem, vajadzēja 80 000 eiro, kas mums bija kosmoss. Tagad viens no viņiem smērē ukraiņu komandu, otrs aizgājis uz ziemeļu divcīņu, kur piedāvāja labu naudu," stāstīja Rastorgujevs. "Ja ģenerālsponsors būtu atrasts ātrāk, tas dotu daudz, jo mēs nezinājām neko. Mums bija 14 000 eiro no Latvijas Olimpiskās vienības (LOV), ko pats šogad izcīnīju Eiropas čempionātā, man ir alga, ko saņemu Militārajā policijā, ir stipendija un trenera alga, ko viņš arī nopelnīja par rezultātu Eiropas čempionātā. Ja vēl pieliek nelielo Starptautiskās Biatlona savienības (IBU) finansējumu, visu sametot vienā katlā, varbūt mums gadā sanāktu 25 000 eiro, bet vēl jādomā, kā pabarot ģimeni."

"Šis smērētājs iepriekš strādājis ar baltkrieviem, pēc tam ar krieviem, bet viņš nekad nav strādājis individuāli, jo vienmēr bija vismaz četru cilvēku komandā," neziņu par Juškeviča darba kvalitāti pagaidām pauda biatlonists. "Viņš ir bijis Pasaules kausa apritē, smērējis slēpes Darjum Domračovam, Antonam Šipuļinam, Olgai Zaicevai, un iestrādes viņam jau ir, bet pagaidām nav paredzams, kā būs sezonā. Tikai pēc pirmajām sacensībām redzēsim, vai viņš ar konkrēto uzdevumu spēj tikt galā."

Kā ziņots, nesen pozitīvas dopinga analīzes tika konstatētas pēdējo gadu Latvijas otrajam labākajam biatlonistam Edgars Piksons, kurš pēc rezultātu uzzināšanas izlēma noslēgt karjeru. Rastorgujevs pauda, ka ir gatavs gaidāmajā sezonā saņemt lielu antidopinga uzraudzītāju uzmanību.

"Piksona nestartēšana Latvijai kā komandai ir liels zaudējums, jo viņš bija diezgan spēcīgs," stāstīja Rastorgujevs. "Mani tagad vairāk vaktē Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA), kas Norvēģijā pārbaudīja divreiz trīs dienu laikā, bet kopumā šosezon esmu pārbaudīts jau trīs reizes, jo vēl viena bija tajā reizē, kad Edgaru pieķēra. Domāju, ka tagad tā būs visu laiku, tomēr jau pērn biju starp tiem, ko regulāri pārbauda."

Iepriekšējās sezonas Pasaules kausa noslēguma kopvērtējumā Rastorgujevs izcīnīja 16.vietu, kas ir Latvijas sportistu trešais visu laiku augstākais panākums.

Pasaules kausa sacensībās 26 gadus vecais Rastorgujevs iepriekšējā sezonā astoņās sacensībās iekļuva labāko desmitniekā. Savukārt Soču olimpiskajās spēlēs viņam sekmīgākā bija devītā vieta 12,5 kilometru iedzīšanas distancē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!