Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Latvijas biatlonists Edgars Piksons pieķerts dopinga lietošanā, trešdien paziņoja Startautiskā biatlona savienība (IBU).

31 gadu vecā sportista organismā konstatēta aizliegtā viela 19-norandrosterons. Dopinga analīzes sportistam ņemtas 22.septembrī Priekuļos treniņnometnes laikā, bet pārbaudes veiktas Ķelnes laboratorijā. Latvijas biatlonistam analīzes ņēmuši Pasaules antidopinga aģentūras (WADA) darbinieki.

Piksons atteicies no B-proves analīzēm. Tagad sportistam draud divu gadu diskvalifikācija.

Latvijas Biatlona federācija (LBF) no komentāriem pagaidām atturējās un nesniedza sīkāku informāciju, solot trešdienas pēcpusdienā sīkākus skaidrojumus šajā lietā.

Piksona atteikšanās no B-proves analīzēm var būt saistīta ar pārbaužu lielajām izmaksām un nelielām cerībām, ka otrā pārbaudē vielu neatradīs.

Cēsīs dzimušais Piksons ar biatlonu sācis nodarboties 13 gadu vecumā, bet starptautiskās sacensībās startē no 17 gadu vecuma. Viņa labākais sasniegums ir astotā vieta 2011.gada pasaules čempionātā Hantimansijskā, kur viņš bija astotais sprintā. Tajā pašā pasaules čempionātā viņš bija 20.vietā iedzīšanā un 21.vietā masu startā, bet vairāk nekad savā karjerā Pasaules kausa posmos, pasaules čempionātā vai olimpiskajās spēlēs nav spējis būt starp 30 labākajiem.

Piksona organismā atrastā viela 19-norandrosterons ir nandrolona un 19-norandrostenediona metabolīts. Tā kā tas ir nandrolona blakusprodukts, tad tas ir iekļauts Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) aizliegto vielu sarakstā. Viela tiek uzskatīta kā anaboliskais steroīds.

Kā portālam "Delfi" skaidroja Latvijas Antidopinga nodaļas vietas izpildītājs Gatis Berķis, Piksona pārkāpums var tikt klasificēts kā smags un sportists nevar cerēt uz mīkstāku sodu. 19-norandrosterons ir WADA aizliegto vielu S1 jeb galvenajā sarakstā, kur iekļauti anaboliskie līdzekļi. Piksona organismā konstatētā viela ir iekļauta S 1.1b sarakstā, kurā atrodas endogēnie anaboliskie androgēnie steroīdi.

Piksons ir jau trešais Latvijas sportists, kas sogad pieķerts aizliegto vielu lietošanā. Soču olimpisko spēļu laikā dopinga skandāls skāra Latvijas hokeja izlasi, jo aizliegtās vielas konstatēja diviem spēlētājiem - Vitālijam Pavlovam un Ralfam Freibergam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!