Foto: F64
"Aldaris" Latvijas basketbola līgas čempionātā pēc pirmās nedēļas sprinta distances zaudējuma rūgtumu vēl nepazīst abi tradicionālie favorīti, kā arī "Liepāja/Triobet". Kāpēc izdevies tik veiksmīgs sezonas sākums, kādas ir komandas rezerves snieguma uzlabošanai un kādi ir pirmie iespaidi par "Aldaris" LBL 24.čempionātu – šos un citus jautājumus basket.lv uzdeva liepājnieku galvenajam trenerim Uvim Helmanim.

Aktīva aizsardzība, ātrs un precīzs uzbrukums - sezonas pirmajās spēlēs "Liepāja/Triobet" demonstrē apsveicamu kvalitāti, kas konvertēta izcīnītajā BBL kausā un divās uzvarās Aldaris LBL tabulā. Veiksmīga apstākļu sakritība vai mērķtiecīgi gatavojāties sezonu sākt tik augstā tempā?

Galvenais arguments ir tas, ka laikus, jau mēnesi pēc iepriekšējās sezonas, bijām tikuši galā ar komplektāciju un augusta sākumā pilnā sastāvā sākām gatavoties sezonai. Ieskaitot viesspēlētājus. Bija iespēja labi pastrādāt, turklāt Baltijas Basketbola līgas kausa izcīņa notika Liepājā un, protams, gribējām labi nospēlēt. Izcīnītais kauss bija kā diploms par paveikto. Bet - tas ir tikai sezonas sākums.

Salīdzinot ar pagājušo sezonu, sastāvā notikušas lielas pārmaiņas...

Nomainījām piecus spēlētājus, tomēr komandas kodols saglabājies. Tas atvieglo darbu, jo liela daļa spēlētāju jau zina treneru prasības, spēles principus.

Komandu komplektējot, viss noritēja pēc iepriekš izstrādātā plāna?

Gandrīz. Negaidīts bija tikai Ivara Timermaņa lēmums beigt karjeru. Tas pamudināja atgriezties pie Ginta Antropa kandidatūras, kuru gribējām iesaistīt jau pērn. Toreiz plānus izjauca spēlētāja mikrotrauma. Pagaidām Gints komandā ir uz pārbaudes laiku, bet sadarbības sākums iznācis cerīgs.

Vai viņa uzaicināšanā kāda nozīme bija arī "brāļa faktoram"? Jāni taču uzrunājāt jau iepriekš...

Nē, tā ir sagadīšanās, bet ļoti veiksmīga. Brāļi sen nav redzējušies, tagad var gan aprunāties, gan kopā uzspēlēt.

Gintam Antropam visa profesionālā basketbolista karjeru attīstījusies Itālijā. Vai viņa darbībā jūtams šīs valsts basketbola rokraksts?

Nav jau tā, ka mūsdienās katrai Eiropas valstij būtu ļoti atšķirīga basketbola skola. Kā katram spēlētājam, arī Gintam ir savi plusi un mīnusi. Bet tas, ka viņš tik ilgi spēlējis Itālijā, liecina gan par pieredzi, gan raksturu.

Sastāvs ir nokomplektēts vai vēl lūkosities pēc pastiprinājuma?

Patlaban sastāvs mani apmierina. Vilciens ripo uz priekšu, var uzņemt vēl lielāku ātrumu, un kardināla iejaukšanās nav nepieciešama. Protams, turpināsim strādāt, lai slīpētu nianses un pakāpeniski kļūtu vēl stiprāki. Labi saprotu, ka sezonas gaitā nebūs tikai uzvaras, bet galu galā pavasarī rezultāts parādīs, ko esam vērti.

Svarīgākajās spēlēs līdz šim izmantojāt diezgan šauru spēlētāju loku. Vai nav bažas par "soliņa" garumu?

Pirmkārt, rezervē ir Kristaps Miglinieks, kuram tūlīt beigsies "slimības lapa". Otrkārt, tikko mums pievienojies no Ventspils izīrētais Toms Leimanis. Treškārt, ir četri jaunie Liepājas sporta skolas audzēkņi, kuri, ceru, sezonas laikā progresēs un varēs palīdzēt. Patiesībā, manuprāt, "soliņš" ir gan garš, gan kvalitatīvs.

Publiski jau paziņots, ka Liepājas komandas mērķis ir pirmais četrinieks Aldaris LBL čempionātā. Vai divas uzvaras sezonas startā pār "Ventspili" nav koriģējušas plānus? Un - cik nopietni ir mērķi Baltijas līgā?

Par uzvarām prieks bija liels, bet pa mākoņiem nelidināmies. BBL čempionātā mūsu pirmais mērķis: iegūt tiesības spēlēt izslēgšanas turnīrā.

Varbūt BBL mačos spēlētāju rotācija būs brīvāka, dodot lielākas iespējas jaunajiem?

Spēles nešķirojam - BBL mači mums ir tikpat svarīgi, cik Aldaris LBL spēles. Bet jauno spēlētāju spēles laiks atkarīgs no viņiem pašiem, jo minūtes laukumā jānopelna. Basketbola darbaspēka tirgū konkurence aizvien pieaug, piedāvājums ir liels un daudzi ārzemnieki ir gatavi spēlēt par pieņemamu cenu. Tāpēc jaunajiem būs iespējas sevi parādīt treniņos, bet viņiem netiks pasniegtas dāvanas.

Kāds ir iespaids par Aldaris LBL čempionāta līmeni pēc pirmās nedēļas, kuras laikā fiksēti daudzi negaidīti rezultāti - BK "Ventspils" un "VEF Rīga" izcīnīja smagas uzvaras, pastiprinātais "Barons kvartāls" pārliecinoši zaudēja Jūrmalā...

Par ventspilniekiem un Vefu grūti ko teikt, nezinot informāciju no iekšienes - kāda bija gatavošanās, kādi bija treneru dotie uzdevumi. Katrā ziņā uzvara ir uzvara. Kopumā izskatās, ka būs ļoti interesanta sezona, jo daudzas komandas ir labi nokomplektētas un treneri - labi pastrādājuši.

"Liepāja/Triobet" nākamie pretinieki trešdien būs "Barons kvartāls" komanda, kas pagaidām izraisījusi lielāko ažiotāžu - gan pastiprinoties ar  bijušajiem valstsvienības spēlētājiem, gan pārliecinoši zaudējot Jūrmalā. Ko gaidīt no trešdienas spēles Liepājā?

"Barons kvartāls" spēles pagaidām neesmu redzējis. Līdz trešdienai izpētīšu pirmo maču videoierakstus un sagatavosimies. Pretiniekiem vārdi ir skaļi, bet - laukumā dodas dzīvi spēlētāji, nevis viņu biogrāfijas. Visticamāk, neveiksme Jūrmalā būs sapurinājusi komandu un mums jābūt gataviem ļoti nopietnai cīņai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!