Foto: Reuters/Scanpix
Pasaules kausa izcīņas pusfinālu ceturtdien sasniedza Eiropas čempione Francijas basketbola izlase, kas ceturtdaļfinālā ar disciplinētu spēli aizsardzībā un uzbrukumā ar 65:52 pārspēja mājinieci Spāniju. Viens no šīs spēles tiesnešiem bija Latvijas labākais soģis Oļegs Latiševs.

Pasaules čempionāta mājiniece un viena no galvenajiem favorītiem Spānija, tā arī nespēja rast pretargumentus Francijas izlasei, lielāko spēles laiku atrodoties iedzinējos. Tādējādi Spānijas basketbola "zelta paaudze" palika bez medaļām mājās notiekošajā Pasaules kausā, kurā daudzi speciālisti gaidīja "sapņu finālu" - ASV pret Spāniju.

Tikmēr Francija turpinās cīņu par medaļām un pusfinālā tiksies ar Serbiju. Kā zināms, otrā pusfinālā tiksies Lietuva un ASV.

Spānijas un Francijas dueļi pēdējos gados ir ļoti principiāli, un arī šajā reizē laukumā ik pa laikam emocijas "sita augstu vilni". Komandas savā starpā tikās jau grupu turnīrā, un tajā mačā Spānija uzvarēja bez lielām problēmām ar 88:64. Tāpēc mājiniece Spānija, kas nebija piedzīvojusi nevienu zaudējumu un katru maču bija uzvarējusi ar vairāk nekā 10 punktu starpību, bija cīņas neapšaubāma favorīte. Spānija šajā čempionātā sapulcinājusi praktiski visu savus labākos basketbolistus, kamēr Francija spēlē bez sava līdera Tonija Pārkera un vēl vairākiem potenciāliem pamatsastāva spēlētājiem.

Francija jau pirmajās minūtēs ar Borisa Diava palīdzību parādīja, ka nedomā piekāpties laukuma saimniekiem, izvirzoties vadībā ar 11:2. Spāņi gan ātri atspēlējās, pirmā ceturtdaļa noslēdzās līdzīgi 15:15, bet otrajā ceturtdaļā francūži nepiekāpīgi turpināja "uzspiest" savu pārdomāto un disciplinēto spēles stilu, kam spāņi nespēja pielāgoties.

Francūži līdz puslaika pārtraukumam ieguva septiņu punktu pārsvaru, bet pēc pārtraukuma spāņi atgriezās ar svaigām emocijām un nākamajās desmit minūtēs ļāva pretiniekiem gūt tikai septiņus punktus, izvirzoties pēc ilgiem laikiem vadībā ar 43:42. Francija "pamatus" uzvarai ielika pēdējās ceturtdaļas sākumā, kad vairāk nekā piecu minūšu laikā ļāva pretiniekim gūt tikai divus punktus, un atguva vadību - 51:45, kas šādā mazrezultatīvā spēlē bija samērā drošs pārsvars. Spāņi gan samazināja starpību un izrādīja pretestību, bet viņu centību apturēja Tomā Ertēls, kurš ar pustālo un trīspunktu metienu panāca 60:52, kad bija jāspēlē vien 65 sekundes.

Uzvarētājiem Diavs guva 15 punktus, Ertēls - 13 punktus, bet vienu no savām labākajām spēlēm aizvadīja francūžu jaunais centrs Rudijs Gobērs. Viņš vairākas reizes apturēja spāņu līderi Po Gasolu, guva piecus punktus un saimniekoja pie groziem - francūža kontā 15 atlēkušās bumbas. Spānijas sastāvā Po Gasols guva 17 punktus un izcīnija astoņas atlēkušās bumbas, bet 10 punktus guva Huans Karloss Navaro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!