Foto: AFP/Scanpix

Par 2013.gada Latvijas labākajiem basketbolistiem sestdien tika atzīti Kristaps Janičenoks un Anete Jēkabsone-Žogota.

Nominācijās "Gada spēlētājs", "Gada spēlētāja", "Gada treneris" un "Gada cerība" laureāts tika noteikts, summējot līdzjutēju, žurnālistu, kā arī LBS Treneru komisijas un valdes viedokļus.

Nominācijā "Gada spēlētājs" Latvijas valstsvienības līderis, "spēlētājs, kura klātbūtnē visa komanda sāk spēlēt labāk" (valstsvienības galvenā trenera Ainara Bagatska raksturojums), "VEF Rīga" kapteinis Kristaps Janičenokssaņēma lielāko balsu skaitu no līdzjutējiem un LBS Treneru komisijas, kā arī dalīja pirmo vietu valdes balsojumā. Mediju pārstāvji pirmajā vietā ar nelielu pārsvaru izvirzīja Dairi Bertānu, kurš kopvērtējumā saņēma otro punktu summu. Sekoja Dāvis Bertāns, Jānis Blūms un Kaspars Bērziņš

Nominācijā "Gada spēlētāja" Eirolīgas čempione un Eiropas superkausa ieguvēja Anete Jēkabsone-Žogota, kura aizvadītajā sezonā veiksmīgi atgriezās laukumā pēc smaga savainojuma izārstēšanas, saņēma lielāko balsu skaitu no līdzjutējiem, medijiem un LBS valdes. Sekoja Treneru komisijas favorītes Kristīne Kārkliņa un Liene Jansone, kā arī Ieva Krastiņa un Anete Šteinberga.

Nominācijā "Gada treneris" līdzjutēji, mediju pārstāvji u Treneru komisijas dalībnieki visaugstāk novērtēja Eiropas vicečempionu Latvijas U20 izlases galvenā trenera Artūra Štālberga veikumu. Liepājnieks ar nelielu pārsvaru apsteidza valstsvienības galveno treneri Ainaru Bagatski. Sekoja klubu treneri: Roberts Štelmahers (BK "Valmiera"), Ramūns Butauts ("VEF Rīga"), Varis Krūmiņš (BK "Valmiera") un Armands Krauliņš (SK "Cēsis").

Gada balvu, kas nosaukta leģendārās Rīgas TTT komandas izveidotāja un pirmā galvenā trenera Oļģerta Altberga vārdā, Artūram Štālbergam pasniedza sarīkojuma viesis Igaunijas Basketbola federācijas prezidents Jiri Ratass.

Nominācijā "Gada cerība" par uzvaru cīnījās pieci Treneru komisijas izvirzītie kandidāti, no kuriem četri bija iekļuvuši Eiropas čempionātu Zvaigžņu piecniekā. Liepājā dzimušais U18 izlases un Spānijas virslīgas kluba "Cajasol Sevilla" spēlētājs Kristaps Porziņģis, saņēma lielāko balsu skaitu no līdzjutējiem, Treneru komisijas un medijiem, apsteidzot U20 izlases spēlētāju Jāni Bērziņu (trīs otrās un viena pirmā vieta). Sekoja Kaspars Vecvagars, Anžejs Pasečniks un Ojārs Siliņš.

Nominācijās "Gada piemērs", "Gada tiesnesis" un "Gada jaunatnes treneris" laureātu izraudzījās LBS komisijas un valde.

Latvijas U20 izlases kapteinis un līderis Kaspars Vecvagars Eiropas U20 čempionāta laikā salauza rokas pirkstu, tomēr, spītēdams savainojumam, izgāja laukumā izslēgšanas spēlēs un ceturtdaļfinālā Kaspara gūtie 25 punkti bija izšķirošais arguments, kas Latvijas komandai pavēra ceļu pēc Eiropas čempionāta sudraba medaļām.

Balvu "Gada piemērs" Kasparam Vecvagaram pasniedza sarīkojuma viesis Lietuvas Basketbola federācijas prezidents Arvīds Sabonis.

Ilgus gadus basketbola skolā "Rīga" strādājušais treneris Nikolajs Mazursvairākus jaunos basketbolistus no iesācējiem izaudzinājis līdz Latvijas junioru izlases dalībnieka statusam. Viņa audzēkņi veidoja Latvijas kadetu izlases kodolu Eiropas U16 čempionātā 2011.gadā, kurā izcīnīja 6.vietu un junioru izlases kodolu 2013.gada Eiropas čempionātā, kurā Latvijas komanda finišēja ceturtajā vietā.

Oļegs Latiševs 2013.gadā tiesāja izšķirošās spēles Latvijas basketbola līgu čempionātos un Eirolīgas finālturnīrā, debitēja NBA Vasaras līgā, kā arī sasniedza rekordu Eiropas čempionātā, 11 spēļu kārtās vadīdams 12 spēles, ieskaitot bronzas maču starp Spānijas un Horvātijas izlasēm. Iegūtās zināšanas un pieredze netiek turēta zem pūra, aktīvi iesaistoties tiesnešu izglītošanas programmās gan Latvijā, gan visā Eiropā.

Nominācijā "Gada ratiņbasketbolists" laureātu izraudzījās Latvijas Ratiņbasketbola federācija. Kārlis Gabramovs iekrājis desmit gadu pieredzi, spēlēdams Medņevā un Rīgā, Spānijā, Itālijā un Vācijā. 2013. gadā Rīgas komandas sastāvā piedalījies starptautiskos turnīros Baltkrievijā un Krievijā, kā arī pārstāvējis Latviju Eiropas čempionāta C grupas turnīrā Austrijā, kopā ar komandas biedriem izcīnot otro vietu un ceļazīmi uz Eiropas čempionāta B grupu, un iekļūdams čempionāta Zvaigžņu piecniekā.

Balvu "Gada ratiņbasketbolists" Kārlim Gabramovam pasniedza sieviešu valstsvienības spēlētāja Aija Brumermane.

Nominācijā  "Gada seniors" laureātu izraudzījās Latvijas Basketbola senioru klubs. Kārlis Strēlis 2013.gada martā ar kārtējiem precīzajiem trīspunktniekiem spēlē starp Latvijas basketbola Senioru kluba "70 plus" un Rīgas Domes treniņgrupas komandām nosvinēja 70.dzimšanas dienu, bet vasarā Pasaules veterānu spēlēs Turīnā palīdzēja Latvijas komandai uzvarēt grupā 70+, spēlē ar Igaunijas komandu trāpīdams septiņus trīspunktniekus.

Balvu "Gada seniors" Kārlim Strēlim pasniedza bijušais valstsvienības spēlētājs Aigars Vītols.

Nominācijā "Gada ieguldījums basketbolā" Latvijas Basketbola savienības valde ilggadējā jaunatnes basketbola organizētāja Tālivalža Pētersona vārdā nosaukto balvu piešķīra spēlfilmas "Sapņu komanda'1935" veidotājiem Andrejam Ēķim un Aigaram Graubam, kuru veidotais kinostāsts vizualizēja vienu no spožākajām lappusēm Latvijas basketbola 90 gadu vēsturē, uzrunājot dažādas paaudzes un iedvesmojot jaunos basketbolistus.

Balvu "Gada ieguldījums basketbolā" Andrejam Ēķim un Aigaram Graubam pasniedza Latvijas Basketbola savienības prezidents Valdis Voins.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!