Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Nākamsezon Latvijas Biatlona federācijas (LBF) prioritāte būs Latvijas labākā biatlonista Andreja Rastorgujevs sagatavošana 2014.gada Soču ziemas olimpiskajām spēlēm.

Ceturtdien LBF vadība tikās ar Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) pārstāvjiem, lai apspriestu iepriekšējās sezonas rezultātus, finansējumu jaunajai sezonai un citas būtiskas tēmas.

Kā pastāstīja LOK ģenerālsekretārs Žoržs Tikmers, uzsvars tiks likts uz Latvijas biatlona līderi Rastorgujevu.

"Jaunajā sezonā Rastorgujevam vajadzēs domāt tikai par sagatavošanos sacensībām, savukārt par finansējumu un organizatoriskām lietām parūpēsies LOK un LBF. Viņa atbalstīšana ir absolūta prioritāte, jo viņš būs vienīgais Latvijas vīriešu biatlona izlases pārstāvis Soču Olimpiādē," stāstīja Tikmers. "Rastorgujevs ar pagājušās sezonas rezultātiem pierādīja, ka spējīgs ielauzties šī sporta veida elitē, un nu ar viņu kā nopietnu konkurentu rēķinās arī vadošie biatlonisti. Tāpēc pamatoti varam cerēt uz augstvērtīgiem rezultātiem."

Viņam piekrita arī LBF prezidents Jānis Bērziņš. "Fokusēsimies uz vienu atlētu. Runājot par olimpisko spēļu mērķiem, slikts ir tas karavīrs, kurš negrib kļūt par ģenerāli, tāpēc izvirzīsim augstākos mērķus."

Bērziņš iepriekšējo biatlona sezonu vērtē kā neveiksmīgu, jo pasaules čempionātā netika izpildīta kvalifikācijas norma, kas vīriešu konkurencē Olimpiādē nodrošinātu četrus dalībniekus.

Kā ziņots, ar slēpju izvēli Rastorgujevam šosezon palīdzēja kāds ārzemju speciālists, kuru viņš algoja pats, un abu sadarbība ļāvusi sportistam pacelties jaunos pārliecības augstumos. Federācijas prezidents atklāja, ka jaunajā sezonā šis speciālists turpinās sadarboties ar Rastorgujevu, turklāt to nodrošinās LOK un LBF.

"Rezultāti bija kā diena pret nakti - daudzus pārsteidza biatlonista progress, tāpēc šosezon ir pamatotas cerības uz labiem rezultātiem. Taču Rastorgujevam pašam jābūt teicamā formā, jo sacensību likteni neizšķir pareizi vai nepareizi iesmērētas slēpes," atgādināja Bērziņš. "Žurnālisti jau sen teikuši, lai uz sacensībām nevedam tā saucamos "tūristus", bet spēcīgus sportistus. Nu tas laiks ir pienācis, jo Rastorgujevs Olimpiādē būs mūsu vienīgais pārstāvis vīriešu konkurencē."

Pagājušajā sezonā ar veselības problēmām cīnījās viens no biatlona izlases līderiem Edgars Piksons, kurš pirms pērnās sezonas salauza abas rokas un nespēja pilnvērtīgi iesaistīties cīņā par olimpisko ceļazīmi. Bērziņš cer, ka viņam tiks olimpiādes speciālais ielūgums jeb "wild card".

"Esmu runājis ar Starptautisko Biatlona federāciju, un ceram, ka viņi Piksonam piešķirs ielūgumu. Tas parasti tiek sportistam, kurš izkritis no sacensību aprites, taču pēc atgriešanās spēj cīnīties par augstām vietām. Viss ir paša Piksona rokās - tagad viņam ar veselību viss ir kārtībā un biatlonists jau gatavojas sezonai," stāstīja Bērziņš.

Arī starp sievietēm uz Olimpiādi dosies tikai viena pārstāve, taču vēl nav izlemts, kura tā būs, pastāstīja Bērziņš.

Latvijas biatlona izlases līderis Rastorgujevs sezonu Pasaules kausa ieskaitē ar 229 punktiem noslēdza 36.vietā, bet Piksons ar diviem punktiem bija 101.pozīcijā.

Latvijas biatlonistes sezonas laikā pie punktiem nespēja tikt.

Ja Vankūveras Olimpiādē Latvijas biatlona izlase piedalījās ar maksimālo sportistu skaitu, Sočos to varēs pārstāvēt vien viens vīrietis un viena dāma. Vīriešu izlasei līdz pilnam sastāvam Sočos pietrūka vien 21 punkts Nāciju kausa ieskaitē - katram no sportistiem pasaules čempionātā katrā distancē būtu bijis jāfinišē par 3-4 vietām augstāk.

Latvijas biatlona izlase arī nākamajā Pasaules kausa sezonā individuālajās sacensībās varēs startēt ar trim vīriešu un vienu sieviešu sportisti. Nāciju kausa kopvērtējumā Latvijas vīriešu biatlonisti ieņēma 19.vietu, bet dāmas palika 27.pozīcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!