Foto: DELFI
Nākamajā sezonā Latvijas augstākā līmeņa basketbola turnīru spēles tiesās 43 soģi, informē Latvijas Basketbola savienība.

Pirms jaunās sezonas noticis tradicionālais pirmssezonas seminārs Latvijas Basketbola savienības laukuma un sekretariāta tiesnešiem, kā arī komisāriem.

"Uz semināru uzaicinājām fizioterapeitu Andri Prikazu, kurš praktiskajā daļā vadīja iesildīšanos un pēc fiziskā testa arī praksē demonstrēja atsildīšanās vingrinājumus. Ceru, ka iegūtās atziņas laukuma tiesnešiem noderēs gan savainojumu profilaksei, gan palīdzēs uzturēt fizisko kondīciju. Testi apliecināja, ka tā ir laba – visi 54 tiesneši izturēja šo pārbaudījumu," saka Latvijas Basketbola savienības Tiesnešu komisijas priekšsēdētājs Oļegs Latiševs. "Tiesnešus informējām par jaunumiem FIBA noteikumos, kas stājas spēkā jaunajā olimpiskajā ciklā. Kardinālu pārmaiņu šoreiz nav, tomēr savas nianses ir. Piemēram, otrais treneris drīkst stāvus dot norādījumus spēlētājiem, ja galvenais treneris tajā laikā sēž (taču viņam nav tiesību komunicēt ar tiesnesi). Nianse, kas varētu interesēt ikvienu skatītāju – ja groza vairogi ir aprīkoti ar gaismas signālu, kas vēsta par 24 sekunžu limita vai ceturtdaļas beigām, tiesnešiem, pieņemot lēmumu, vispirms jāvadās pēc vizuālā, nevis skaņas signāla."

Latiševs norāda, ka nodarbībās bijusi arī video analīze, kurās vairāk apskatītas situācijas ar pareizu lēmumu pieņemšanu. No "FIBA Europe" atsūtītajiem aptuveni 700 videoklipiem uztaisīta izlase ar 230 raksturīgākajiem, un to savā īpašumā iegūt katrs tiesnesis.

Pēc Latiševa teiktā, seminārā piedalījās 54 laukuma tiesneši, no kuriem 43 ieguva tiesības vadīt Latvijas augstākā līmeņa turnīru spēles. Komisāru licences saņēma 15 cilvēki.

"Šosezon būs jaunums – sāks darboties īpaša jauno tiesnešu sagatavošanas programma. Tās ietvaros katrs no sešiem FIBA kategorijas tiesnešiem uzņemsies šefību pār vienu jauno tiesnesi, palīdzot apgūt profesionālos noslēpumus un veicinot izaugsmi. Praksē pierādīsim, ka FIBA "klubiņa" durvis ir atvērtas visiem, kuri gatavi ieguldīt lielu darbu, lai kļūtu par labiem tiesnešiem, un ceram nodrošināt paaudžu pēctecību Latvijas tiesnešu korpusā. Šāda prakse veiksmīgi darbojas gan Eirolīgā, gan FIBA Europe rīkotajos turnīros," piebilda Latiševs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!