Foto: AFP/Scanpix
Londonā krāšņā un iedvesmojošā ceremonijā trešdien atklāja līdz šim vērienīgākās paralimpiskās spēles, kas pulcēs tūkstošiem sportistu ar invaliditāti no vairāk nekā 160 valstīm.

Atklāšanas pasākums Londonas olimpiskajā stadionā sākās ar atainotu Lielo sprādzienu, ko uzskata par visuma sākotni, un fiziķa teorētiķa Stīvena Hokinga aicinājumu cilvēkam skatīties uz zvaigznēm, nevis zem kājām. Organizatori 70 gadu veco Hokingu nosauca par pasaulē visslavenāko personību ar invaliditāti. Ārsti Hokingam 1963.gadā prognozēja, ka viņam retas slimības dēļ atlicis dzīvot divus gadus, tomēr zinātnieks arvien turpina strādāt, lai gan dzīves lielāko daļu ir paralizēts. Paralimpisko spēļu atklāšanā Hokings runāja ar balss sintezatora palīdzību.

Spēles oficiāli atklāja Anglijas karaliene Elizabete II, aicinot svinēt gara iedvesmas svētkus, kas paralimpiskās spēles izceļ citu pasākumu vidū. Olimpiskajā stadionā 80 000 skatītāju vidū bija karalienes mazdēls princis Viljams ar sievu Ketrīnu, Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons un Londonas mērs Boriss Džonsons.

Starptautiskās Paralimpiskās komitejas prezidents Filips Kreivens uzsvēra, ka spēles sniedz iedvesmu, kas spēj izmainīt ikkatru cilvēku.

Paralimpiskās uguns iedegšanu uzticēja Lielbritānijas pirmajai paraolimpisko spēļu čempionei Margarētai Moganai, kura zelta medaļu ieguva pirmajās paraolimpiskajās spēlēs 1960.gadā. Spēļu uguni iededza no vairāk nekā 200 metāla ziedlapām veidotā lāpā.

Atklāšanas pasākumā priekšnesumos iesaistījās vairāk nekā 3000 izpildītāju, kuru vidū daudzi bija ar invaliditāti.

Paralimpisko spēļu 11 dienās 4280 sportistu no 166 valstīm sacentīsies 20 sporta veidos, pretendējot uz 503 medaļu komplektiem. Uz sacensībām, kas notiks tajās pašās sporta bāzēs, kur Londonas olimpiskās spēles, ir pārdoti 2,4 miljoni biļešu, bet atlikušos 100 000 bilešu pārdos pa 10 000 biļetēm dienā.

Paraolimpiskās spēles ilgs līdz 9.septembrim, un sacensību dalībnieku vidū ir arī astoņi Latvijas sportisti.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!