Foto: PantherMedia/Scanpix

Pasaulē aizvien samilztošās problēmas ar aptaukošanos un to pavadošām slimībām pirms laika lika Pasaules veselības organizācijai (PVO) pārskatīt iepriekš rekomendēto pieļaujamo cukura devu, ko nav ieteicams pārsniegt. Ja agrāk PVO deva zaļo gaismu 50 gramiem jeb 10 tējkarotēm cukura dienā, nu jau labu laiku rekomendē uzņemt ne vairāk kā 25 gramus jeb piecas tējkarotes cukura dienā. Liekie kilogrami diemžēl nav vienīgā pārmērīga cukura patēriņa izraisītā blakne. "Prevention" apkopojis galvenos ieguvumus, atsakoties no cukura lietošanas.

Daudzi ir absolūti pārliecināti, ka lieto gaužām maz cukura, sak, pieberu to tikai tējai un kafijai. Tomēr nereti, kopā ar speciālistu pārskatot ēdienkarti, izrādās, ka ieteicamā norma ir pārsniegta pat vairākas reizes. Ļoti daudz cukura daudzi no mums uzņem ar jau gataviem, rūpnieciski ražotiem produktiem, paši to neapzinoties. Mums bieži vien nav ne jausmas, cik daudz cukura veikalā nopirktais produkts satur. Piemēram, puslitra pudelīte limonādes satur apmēram 50 gramus cukura, tātad, to izdzerot, pieļaujamā dienas deva jau ir pārsniegta divas reizes. Ja dienā izdzer divus litrus limonādes, rēķiniet paši – tie ir 200 grami cukura!

Vislielākā problēma ir tāda, ka cukurs lielā daudzumā ir ne tikai kūkās, saldumos un limonādēs, bet arī produktos, kur tā klātbūtne nav tik acīmredzama, piemēram, salātu mērcēs, kečupos, musli batoniņos, brokastu pārslās un jogurtos, "Prevention" skaidrojusi Ziemeļkarolīnas Universitātes pētniece Elise Povela (Elyse Powell). Tāpēc cukuru, kas pievienots produktam ražošanas procesā, mēdz dēvēt par slēpto cukuru.

Jāpiebilst gan, ka PVO rekomendētajā cukura normā, ko nevajadzētu pārsniegt, netiek ierēķināti dabiskie cukuri, kas no dabas ir daudzos augļos un dārzeņos. Runa ir par rafinēto cukuru, ko pievienojam paši vai pievienojis ražotājs.

Lūk, septiņi "Prevention" komandas, konsultējoties ar speciālistiem un pārskatot pētījumus, apkopotie ieguvumi, atsakoties no cukura lietošanas!

Sirds būs pateicīga

Izslēdzot no uztura cukuru, limonādes un saldumus, risks nomirt no kādas sirds kaites sarūk trīs reizes, atklāts Kanzasā veiktā pētījumā. Kāpēc? "Uzņemtais cukurs pastāvīgi palielina insulīna līmeni, kas aktivizē simpātisko nervu sistēmu, kā iespaidā paaugstinās asinsspiediens un paātrinās sirdsdarbība ," portālam "Prevention" teicis viens no pētījuma autoriem, farmācijas doktors Džeimss Dinikolantino (James J. DiNicolantonio).

"Dažu nedēļu laikā vari sagaidīt, ka LDL holesterīna līmenis asinīs samazināsies par 10 procentiem, bet triglicerīdu līmenis kritīsies par 20 procentiem," tā Dinikolantino.

Nevajadzēs izmantot tīņu pretpiņņu līdzekļus

Foto: Shutterstock
Ardievu, pieaugušo pinnes! Zinātnieki jau sen noskaidrojuši, ka piņņu veidošanās pieaugušajiem ir saistīta ar sistēmisku iekaisumu, un cukurs kā reiz ir viens no iemesliem, kas šāda iekaisuma veidošanos izraisa. Izdevumā "American Journal of Clinical Nutrition" publicēts pētījums, kura gaitā grupa jaunu, veselīgu vīriešu, kas iepriekš ar limonāžu dzeršanu nebija aizrāvušies, trīs nedēļas katru dienu dzēra pa skārdenei limonādes (330 ml). Rezultāti runā paši par sevi – viņiem pa šo laiku iekaisuma rādītāji organismā paaugstinājās par 87 procentiem.

Atsakies no limonādēm un citiem saldinātiem dzērieniem, un, ļoti iespējams, tev vairs nevajadzēs tik bieži lietot pūderkrēmu un korektoru piņņu maskēšanai.

Diabēts ies secen

Foto: Shutterstock
Liels cukura patēriņš veicina tauku izgulsnēšanos aknās. Savukārt aknu aptaukošanās veicina insulīna rezistences veidošanos un kaitē aizkuņģa dziedzera darbībai, skaidro dakteris Roberts Lustigs (Robert Lustig), grāmatas "Fat Chance: Beating the Odds Against Sugar, Processed Food, Obesity, and Disease" autors.

Lustigs analizējis cukura patēriņu 175 tautās un pētījuma gaitā nonācis pie secinājuma, ka, ik dienu uzņemot 150 kilokalorijas cukura veidā, ir 11 reizes lielāks 2. tipa cukura diabēta attīstības risks, nekā to vietā uzņemot tās pašas 150 kilokalorijas olbaltumvielu vai tauku veidā. Tāpēc cukurota našķa vietā noteikti prātīgāk izvēlēties riekstus.

Vairāk īstu smaidu

Foto: PantherMedia/Scanpix
Kurš gan nezina, ka saldumi uzlabo omu un sniedz spēju enerģijas pieplūdumu? Tas ir iemesls, kāpēc daudzi pārāk bieži ķeras pie cukurotiem našķiem vai limonādes – vai moka nogurums, vai garastāvoklis noslīdējis zem nulles, kaut kas salds vienmēr nāk talkā. Diemžēl cukurotu našķu un dzērienu izmantošanai šādiem nolūkiem parasti ir nepatīkams blakusefekts – liekie kilogrami.

"Prevention" autori izpētījuši, ka cukura labvēlīgais iespaids uz garastāvokli un enerģijas līmeni gan ir visai mānīgs, jo, pārtraucot to lietot, cilvēks sāk justies labāk, nekā jebkad agrāk ir juties, un vajadzība pēc cukura sniegta lādiņa vienkārši izpaliek. Kolumbijas Universitātē veiktā pētījumā noskaidrots – sievietes, kuru uzturā ir daudz cukura un rafinētu graudu produktu (baltmaize, smalkmaizītes u.c.), biežāk cieš no trauksmes, nervozitātes un garastāvokļa svārstībām. Ikreiz, kad moka trauksme vai pasliktinājies garastāvoklis, cilvēks atkal ķeras pie kaut kā salda, un tā tas turpinās bezgalīgi, jo organisma alkas pēc kārtējās cukura devas atkal izraisa trauksmi.

Dienvidū negribēsi snaust

Foto: Shutterstock
Tiem, kas pieraduši pie liela cukura daudzuma ikdienas uzturā, cukura līmeņa krišanās dienas vidū neizbēgami noved pie lēnīguma un vēlmes nosnausties. Kamēr nav dabūta jauna cukura deva, cilvēks jūtas, kā saka, ne cepts, ne vārīts. Turklāt pārāk liels cukura patēriņš izraisa stresa hormona kortizola izdalīšanos organismā, kas traucē miegam, saka Lustigs. Atsakoties no cukura lietošanas, pēc kāda laika dienas gaitā jutīsies mundrāks un varēsi labāk koncentrēties, bet vakarā būs vieglāk aizmigt.

Beidzot atcerēsies, kā sauc priekšnieces vīru

Foto: PantherMedia/Scanpix
Bieži ir sajūta, ka domāšana ir tāda kā miglaina, atmiņa pieklibo? Vaininieks varēt būt cukurs. Kalifornijas Universitātē veiktā pētījumā secināts, ka ar cukuru bagātīgs uzturs nelabvēlīgi ietekmē atmiņu un mācīšanās spējas. Laika gaitā liels cukura patēriņš var ievērojami apgrūtināt saziņu un nervu impulsu pārraidi starp smadzeņu šūnām, liecina pētījums. Tāpēc, kāri raugoties uz bagātīgas glazūras pārklāto virtuli vai kūkas gabaliņu rīta sapulcē (atkal kādam dzimšanas diena!), atgādini sev, ka, atsakoties no tā baudīšanas, tavs prāts strādās asāk.

Atbrīvosies no liekā piecīša

Foto: Shutterstock
Lai arī lielu daļu no kalorijām, ko līdz šim uzņēmi ar cukuru un ar to bagātīgiem produktiem, visticamāk, aizstāsi ar cita veida kalorijām, tik daudz kaloriju vairs neuzņemsi, skaidro Povela. Samazinot kaloriju patēriņu par 200 kilokalorijām dienā, neko citu nedarot, atbrīvosies no pieciem liekajiem kilogramiem piecu līdz sešu mēnešu laikā. Ir vērts pateikt "atā" šim saldajam, bet ne visai veselīgajam priekam, vai ne?
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!