Foto: PantherMedia/Scanpix

Ielīšana gultā pēc garas un nogurdinošas dienas līdzinās svētlaimei, jo īpaši, ja gultas veļa ir tīra un svaiga. Ja tā pāris nedēļu nav mainīta, uzliekot galvu uz spilvena, iespējams, jau sajutīsi, ka no spilvendrānas viegli uzvēdī ne pārāk tīkams aromāts un gultasveļa arī dīvainā kārtā vairs nešķiet tik maiga un mīksta, kā sākumā. Tas, ko tu neredzi, ir miljoniem mikroskopisku sīkbūtņu, kas mīt tavā gultasveļā un šiverējas tev apkārt, kamēr guli, vēstī "MedicalDaily".

Lielbritānijā veiktā aptaujā noskaidrots, ka apmēram 33 procenti britu maina savu gultasveļu reizi nedēļā, bet 35 procenti – ik pēc divām nedēļām. Astoņi procenti britu palagus maina vien aptuveni ik pēc trīs nedēļām, bet desmit procenti – reizi mēnesī. Vissliktākā situācija ir ar britu vecpuišiem – tie 2013. gadā veiktā aptaujā atzinuši, ka mazgā palagus četrreiz gadā, jo neredz nepieciešamību sevi ar to apgrūtināt biežāk. Kāda ir situācija Latvijā, nav pētīts.

Pārāk reta gultas veļas mainīšana var kaitēt veselībai, brīdina "MedicalDaily". Lieta tāda, ka drupačas un traipi uz palaga, kas palikuši pēc uzkodu baudīšanas gultā, nav vienīgie nevēlamie sabiedrotie. Ilgi nemainīta gultasveļa parasti ir pilna ar sēnītēm, baktērijām, putekļiem un putekļu ērcītēm, dažādiem netīrumiem, ziedputekšņiem un citiem alergēniem, kas tur nokļūst gan no gaisa, gan mūsu ķermeņiem. Laika gaitā tā visa kļūst aizvien vairāk.

Turklāt palagi jo īpaši vasarā katru nakti piesūcas arī ar gultā dusošā (dusošo) sviedriem un citiem ķermeņa šķidrumiem, kļūstot par īpaši labvēlīgu vidi, kur baktērijām un citām sīkbūtnēm vairoties. Vēl gultas veļā paliek gulētāja atmirušās ādas šūnas, krēmu, eļļu un citas kosmētikas daļiņas. Netīrumi grozoties tiek ieberzēti palagā un dziļāk – matracī.

Nelaime tāda, ka visi šie ar aci nemanāmie gultas biedri var izraisīt dažādas alerģiskas reakcijas, rīkles kairinājumu (klepu) un – ļaunākajā gadījumā – pat nopietnu infekciju. Ja gultas veļa ir netīra, pastāv arī risks, ka tajā var iemājot blusas vai blaktis.

Secinājums? Ir ļoti svarīgi mainīt gultas veļu ik pēc vienas līdz divām nedēļām, pretējā gadījumā tajā draud savairoties pārāk daudz dažādu sīkbūtņu un netīrības. Ja līdz šim esi bijis pārāk slinks, lai mainītu gultas veļu biežāk par reizi mēnesī, iedomājies, cik patīkami ir ieiet dušā vai vannā un pēc tam ieslīdēt tīros, svaigos palagos. Tas pat var uzlabot miega kvalitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!