Foto: Shutterstock
Karstais laiks nedēļas nogalē ir atstājis savas sekas un daudzi nedēļu sāk ar sārtiem, saulē apdegušiem un sāpīgiem pleciem, vaigiem un ne tikai. Lai mazinātu apdeguma radītās sekas un ātrāk ar tām cīnītos, ir ieteicams ievērot dažādus ieteikumus:

Āda vispirms ir jāatvēsina, tam noderēs auksta ūdens komprese vai atvēsinoša duša. Tomēr jāatceras, ka apdegušu ādu nedrīkst mazgāt ar ziepēm, lai to nekairinātu. To nedrīkst arī ierīvēt ar ābolu etiķi vai spirtu.

• Jāatceras, ka kompreses nedrīkst likt uz ādas pūslīšiem, kas radušies apdeguma gadījumā.

• Pēc atvēsināšanas āda noteikti ir jāpabaro – var izmantot želeju ar alveju, ieteicama ir olīvu vai persiku eļļa, kā arī krēmi, kas satur A un E vitamīnus.

• Saules apdegumu dziedēšanai palīdz kakao sviests, smiltsērkšķu eļļa, E vitamīns, var iegādāties aptiekā kādu pretapdeguma krēmu, bet par to lietošanu ieteicams konsultēties ar ārstu vai farmaceitu. Tautā atzīta un novērtēta ir ziede Evija, kuru īpaši rekomendē lietot apdegumu ārstēšanai, kā arī tā radīto sāpju mazināšanai.

• Noteikti ir jādzer arī daudz šķidruma – vēlams vismaz divus litrus diennaktī.

• Lai nerastos infekcijas, ikdienā, līdz apdeguma sadzīšanai, jānēsā brīvs apģērbs.

• Ja apdeguma vietā veidojas čūlas, tūskas vai izjūtat stipras sāpes, nekavējoties jāgriežas pēc palīdzības pie ārstiem. Pēc palīdzības var vērsties Valsts Apdegumu centrā, zvanot pa tālruni 67038323

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!