Foto: DELFI
Liekot roku uz sirds, varu apgalvot, ka pēc šīs receptes gatavotās kotletes ir garšīgākās, ko man līdz šim nācies baudīt – tīkami "pufīgas", skaisti zeltainas, neticami sulīgas un teju vai mutē kūstošas. Ar odziņu vārda tiešā nozīmē, jo, kā zināms, tomāti ir nekas cits kā lielas ogas.
8Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

1 kgcūkgaļas maltā gaļa2 sulīgi tomāti2 vidēja lieluma sīpoli ķiploka daiviņas1 TKcukurs pēc garšassāls pēc garšassvaigi malti melnie pipari1 šķipsnadzeramā soda

Sagatavošana

1

Malto gaļu liek bļodā. Tai uz rupjās rīves pierīvē nomizotus sīpolus un uz pusēm pārgrieztus tomātus (norīvē tikai tomātu mīkstumu, miziņas izmet).

2

Ķiplokus nomizo, izspiež caur ķiploku spiedi un arī pievieno gaļai. Tad liek klāt cukuru, sāli, piparus, sodu un mīca masu, līdz tā ir elastīga, valkana un viegli formējama.

3

Pannā uzkarsē saulespuķu eļļu, liek cepties kotletes, apcepot tās no abām pusēm zeltaini brūnas.

Svarīgs ir arī cepšanas process: ieliekot kotletes karstajā eļļā, cep tās aptuveni minūti, tad samazina liesmu un turpina cept vēl 3-4 minūtes, atkarībā no kotlešu lieluma. Tad kotleti apgriež un atkārto minēto procedūru – minūti apcep uz straujas liesmas, tad liesmu samazina līdz minimumam un cep 3-4 minūtes, līdz kotletes ir gatavas. Strauji apcepot, kotletēm veidosies brūna garoziņa, kas neļaus iztecēt sulai, savukārt, samazinot liesmu, tās turpinās gatavoties un iekšpuse būs sulīgāka.

Neliec uz pannas pārāk daudz kotlešu – atstāj atstarpes starp tām. Ja kotletes saskarsies, tās sāks sautēties, zeltainā, kraukšķīgā garoziņa izpaliks, turklāt sautējoties kotletes neizbēgami zaudēs sulīgumu.

Cepšanas laikā būs redzams, ka kotletes piebriest un kļūst acīmredzami "pufīgas", tādēļ tās uzmanīgi jāapgroza ar koka lāpstiņas palīdzību, jo ar dakšu var gadīties netīšām pārdurt neticami sulīgo kotlešu zeltaino garoziņu.

Bauda nekavējoties, bet arī kotlešmaizītes no jau atdzisušām kotletēm garšos izcili.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!