Foto: Shutterstock
Vai maz ir kāds, kuram negaršo kartupeļu biezputra? Bet, ja vēl tā tiek dāsni aizdarīta ar maigu saldo krējumu, sviestu, zeltainām bekona šķēlītēm un kraukšķīgiem kāpostu gabaliņiem kā to iecienījuši darīt īri, tad rezultāts ir tik zīdaini krēmīgs un grēcīgi gards, ka no tā gluži vienkārši nav iespējams atteikties. Dietologiem neatliks nekas cits, kā bezpalīdzībā nolaist rokas un saldsērīgi nopūsties, jo šis ir rudenīgi drūmām dienām nevainojami piemērots paēdiens.
11Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

2 kgkartupeļi (miltaini)250 gbekona šķēles1 sīpols4 ķiploka daiviņas3 saujaskale vai jaunās ražas galviņkāposti120 gsviests saujasīpolloki saujapētersīļi200 mlsaldais krējums pēc garšassāls pēc garšassvaigi malti melnie pipari

Sagatavošana

1

Kartupeļus nomizo, sagriež gabalos, liek verdošā ūdenī, kam pievienota šķipsna sāls, un vāra, līdz tupeņi ir mīksti – aptuveni 10 minūtes. Nokāš kartupeļus, atstājot aptuveni 250 ml ūdens, kurā tie vārījušies.

2

Kamēr kartupeļi vārās, uzkarsētā pannā apcep mazākos gabaliņos sagrieztas bekona šķēles, līdz tās ir kraukšķīgas un zeltainas. Kraukšķīga bekona gatavošanai vari izmantot arī cepeškrāsni. Kā to paveikt, lasi te.

3

Kad bekons gatavs, noņem to no pannas un liek uz papīra dvieļiem vai salvetēm, lai notecinātu liekās taukvielas. Pannā bekona taukos cep sasmalcinātus sīpolus, līdz tie ir caurspīdīgi, bet vēl nav apbrūnējuši. Tad pievieno ne pārāk smalkos gabaliņos sagrieztas vai saplucinātas kāpostu lapas, sakapātus ķiplokus, un turpina cept vēl 5 minūtes, tad nogriež liesmu.

4

Nokāstos kartupeļus sastampā ar kartupeļu stampiņu vai spiedi. Kad masā vairs nav lielu gabalu, pievieno sviestu, saldo krējumu un turpina stampāt, līdz iegūta viendabīga masa. Tad iemaisa kartupeļos pannas saturu, pievieno kapātus lociņus, pētersīļus, sāli, piparus un apmaisa ar karoti. Ja nepieciešams, pa daļām pievieno kartupeļiem nokāsto ūdeni, līdz iegūts zīdaini krēmīgas konsistences kolkanons.

5

Ceļ galdā kā pamatēdienu. Ja vēlas, piedevās var pasniegt salātus. Šeit atradīsi maciņam draudzīgas svaigu kāpostu salātu receptes, bet te – figūrai draudzīgas tomātu salātu variācijas bez treknām mērcēm.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!