Foto: DELFI
Nereti jāpieķer sevi pie mūžsenā jautājuma – ko lai paņem cienastā? Šoreiz draugi paši pačukstēja, ka vēlas kādu pašgatavotu gardumu, tāpēc tapa sulīga ābolu un jāņogu plātsmaize.
60Minūtes
22Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

MĪKLAI:500 mlkviešu milti250 mlkefīrs4 gab.olas2 ĒKcitronu sula1 TKcitronu miziņa1 TKcepamais pulveris1 TKvanilīna cukurs250 mlcukurs PILDĪJUMAM:1000 mlāboli (sagriezti)500 mljāņogas2 ĒKskābs krējums1 gab.olas2 TKkanēlis1 TKvanilīna cukurs pēc garšascukurs DRUMSTALĀM:4 ĒKkviešu milti pēc garšascukurs50 gsviests1 ĒKkanēlis

Sagatavošana

1

Vispirms pagatavo mīklu – bļodā saber visas mīklai paredzētās sastāvdaļas, pierīvē citrona miziņu. Visu rūpīgi sakuļ, lai neveidotos miltu kunkuļi. Bļodu ar mīklu noliek malā, lai pastāv.

2

Kamēr mīkla nostāvas, tikmēr nomizo ābolus, sagriež tos šķēlītēs. Sietā noskalo jāņogas. Plātsmaizes pildījumā var izmantot arī citas ogas un augļus, bet nesezonā var droši virsū likt arī sasaldētos labumus, proti, saldētus rabarberus, mellenes, avenes un citas ogas.

3

Atsevišķā bļodiņā pagatavo plātsmaizes pildījuma masu, lai pēc tam atliktu to tikai pārliet pāri āboliem un jāņogām. Trauciņā sakuļ olas ar cukuru, vanilīna cukuru un kanēli, pievieno klāt skābu krējumu un atkal visu sakuļ.

4

Uz iepriekš ietaukotas plāts lej virsū mīklas masu. Tā būs pašķidra un var šķist pārāk plāna, bet cepot tā pacelsies. Virsū ber ābolu šķēlītes un jāņogas. Pārlej pāri sakulto krējuma masu.

5

Plātsmaizi liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī vismaz 170 grādu temperatūrā 30 līdz 40 minūtes. Dažas minūtes pirms cepšanas beigām plātsmaizi pārkaisa ar drumstalām, ko pagatavo šādi – bļodiņā ieber miltus, kanēli, cukuru, kā arī ieliek sviestu un visu saberž. Drumstalas pārkaisa pār plātsmaizi.

Ābolu un jāņogu plātsmaizi var pasniegt atdzesētu, bet ļoti labi tā garšos arī karsta, ja vien tai klāt pieliks apaļas saldējuma bumbiņas. Mājās gatavotu top 6 saldējumu izlasi vari atrast šeit, bet supervienkārša saldējuma recepti no trīs sastāvdaļām var izlasīt te.

Lai labi garšo!

Foto: DELFI
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!