Foto: DELFI
Vasarā dārzeņi tiek sukāti iekšā gan cepti, gan vārīti, gan sautēti. Kad apnīk "zaļbarība", nākas ķerties pie kārtīga gaļas gabala, lai piesietu dūšu. Un kāpēc gan cepeti drīkstētu ēst tikai Ziemassvētkos?

Ja nav gaidāmi svarīgi viesi, var pagatavot cepeti "pa vienkāršo" – iemarinē un cep! Bez krāsns temperatūras maiņām, gaļas apbrūnināšanas un smalkām mērcēm.

Cepetim izvēlies cūkas pleca vai gurna gaļas gabalu, kur mazāks taukums. To gan negriez nost, jo gaļa būs sulīgāka. Šeit atradīsi praktiskus padomus, kā izvēlēties labāko gaļas gabalu.

180Minūtes
5Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 6
cūkas plecs ķiploki sāls pipari sojas mērce

Sagatavošana

1
Iemarinē to – apslaki ar sojas mērci, apbārsti ar svaigi maltiem pipariem un sāli. Sasmalcini ķiplokus (izmantoju sešas daiviņas) un dāsni ierīvē gaļas gabalā. Trauku, kurā stāv iemarinētais gaļas gabals, pārklāj ar pārtikas plēvi, foliju vai atbilstoša izmēra bļodiņu un liec ledusskapī uz vismaz divām stundām. Gaļu pirms cepšanas vismaz stundu paturi istabas temperatūrā, lai cepšanas laikā viss gabals būtu vienā temperatūrā un izceptos vienmērīgi.
Foto: DELFI
2
Gaļu liek cepšanas maisā vai tin folijā un cep sakarsētā krāsnī (190 grādi) gandrīz divas stundas. Jā, tik ilgi, bet tas ir tā vērts, jo gaļa būs maiga un sulīga.
Foto: DELFI
3
Būtisks ieteikums - pirms pasniegšanas cepeti noliec uz desmit minūtēm "atpūsties" un tikai tad to griez šķēlēs un pasniedz.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!