Foto: DELFI
Šis saldais kārums, ko vēlāk izmantot limonāžu saldināšanai, pankūku, vafeļu garnēšanai un dažādu ēdienu saldināšanai, jāgatavo tieši šobrīd, kamēr pienenes vēl ir jaunas.
480Minūtes
3Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

1 lūdens1 lcukurs pus citrona sula

Sagatavošana

1

Vispirms lielā traukā saber nolasītās pieneņu galviņas. Lasa tik, cik spēka, un pārlej ar ūdeni tā, lai tās būtu nosegtas. Mērcē diennakti.

2

Pēc tam nokāš šķidrumu. Iegūsi aptuveni litru brūna pieneņu ūdens. To lej katlā un pieber cukuru attiecībā 1:1. Klāt pielej citronu sulu.

3

Sāk vārīt uz vidēji lielas uguns – kad sāk kūpēt, cukurs izkusis un veidojas nelielas putiņas, plīts liesmu samazina uz vidēju (elektriskai plītij 6. pozīcija). Vāra aptuveni pusstundu, ik pa laikam nosmeļot putas – tad medus glabāsies burkās ilgāk.

4

Pēc tam medus sāks vārīties intensīvāk, tāpēc pie katla jābūt visu laiku. Ķepīgais sīrups stipri burbuļos, tāpēc tas regulāri jāapmaisa. Medu šādi vāra vēl 30 minūtes, līdz iegūta vajadzīgā un biezā konsistence. Pēc tam sapilda burciņās un aizvāko.

No starta izejvielu pozīcijas iegūtas aptuveni trīs +/- 250–300 ml burciņas ar pieneņu medu.

Gatavo medu pēc tam var izmantot, kā vien ļauj kulinārā fantāzija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!