Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Čehijas premjerministrs Andrejs Babišs un prezidents Milošs Zemans otrdien noliedza apsūdzības cilvēka nolaupīšanā un korupcijā, kas satricinājušas mazākuma valdību.

Sašutums par apsūdzībām korupcijā otrdien pieņēma jaunu virzienu pēc ziņām, kuras citēja Babiša dēla teikto, ka ar viņa tēvu saistīti cilvēki pērn ar spēku aizveduši viņu uz Krievijas anektēto Krimas pussalu.

"Mans tēvs gribēja, lai es pazustu," Čehijas ziņu portāls Seznamzpravy.cz citēja 35 gadus vecā Andreja Babiša juniora teikto. Viņš sacīja, ka tēvs draudējis viņu ieslodzīt psihiatriskajā slimnīcā.

Premjers noliedza šo apsūdzību nolaupīšanā un sacīja, ka viņa dēls, kurš tagad dzīvo Šveicē, ir psihiski slims un atstājis valsti brīvprātīgi. Babišs sociālajā tīklā "Facebook" izteica pieņēmumu, ka šo skandālu radījuši autsaideri, kas "medī" viņu un viņa ģimeni.

Viņš izcēla žurnālistus un tiesībsargājošās iestādes, kas izmeklē šo lietu, un pieņēma, ka ģimenes strīdu safabricējuši politiskie pretinieki.

Čehijas prezidents Milošs Zemans raidsabiedrībai "Nova" izteicās, ka šī lieta viņam "šķiet kā mežonīga sazvērestības teorija", un aicināja Babišu "nezaudēt savaldību".

Opozīcijā esošās liberālkonservatīvās partijas "TOP 09" parlamentārās frakcijas līderis nosauca premjera dēla apgalvojumu par "šokējošu un nepieņemamu". Babišam var draudēt parlamenta neuzticības balsojums.

64 gadus vecajam miljardierim un uzņēmējam Babišam, kurš pērn kļuva par premjerministru, ir arī izteiktas apsūdzības korupcijā. Pret viņu notiek izmeklēšana par Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļu izkrāpšanu, bet viņam kā parlamenta deputātam ir imunitāte pret kriminālvajāšanu.

Babišs ir apsūdzēts par to, ka nepiemēroti izlietojis ES atbalsta līdzekļus gandrīz 1,7 miljonu eiro apmērā savam fiziskās labsajūtas centram "Stork Nest", kas atrodas uz dienvidiem no Prāgas.

Mediju ziņās arī Andrejs Babišs juniors un citi ģimenes locekļi ir minēti kā iesaistīti "Stork Nest" darbībā, tomēr premjera dēls savā intervijā sacīja, ka neesot neko zinājis par jebkādām nelikumīgām shēmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!