Foto: AP/Scanpix/LETA

Lielbritānijas un Eiropas Savienības (ES) sarunvedēji "tehniskā līmenī" vienojušies par "Brexit" līguma nosacījumiem un trešdien vienošanos īpašā sēdē izskatīs Lielbritānijas valdība, vēsta britu mediji.

"Kabinets tiksies rīt pulksten 14 (pulksten 16 pēc Latvijas laika), lai izskatītu līguma projektu, par kuru vienojušās sarunu delegācijas Briselē, un izlemtu par nākamajiem soļiem," teikts Dauningstrītas paziņojumā.

Trešdien uz īpašu sanāksmi Briselē pulcēsies arī 27 pārējo ES valstu sūtņi.

Kā pavēstījuši avoti, pusēm izdevies atrisināt vienu no galvenajiem jautājumiem - robežu starp Īriju un Ziemeļīriju. Īrijas raidorganizācija RTE ziņo, ka puses vienojušās neizvietot uz robežas muitas posteņus vai citus šķēršļus.

Tabloīds "The Sun" ziņo, ka otrdienas vakarā katrs ministrs atsevišķi izsaukts uz sarunām ar premjerministri Terēzu Meju.

BBC ziņo, ka ministriem būs jāizlemj, vai viņi atbalsta vienošanos, un ja ne, vai pamest valdību.

Meja pirms tam otrdien valdībai paziņoja, ka attiecībā uz līgumu jāatrisina "nedaudzi jautājumi".

Ja valdība atbalstīs līgumu, tas jāapstiprina arī visām 28 ES dalībvalstīm un Lielbritānijas parlamentam un Eiropas Parlamentam.

Gaidāmais "Brexit" līgums noteiks, ka Lielbritānija, izstājoties no ES, samaksās aptuveni 39 miljardus mārciņu (45 miljardus eiro). Vienošanās arī garantēs pilsoņu tiesības un paredzēs 21 mēnesi ilgu pārejas posmu, kurā Londona ievēros ES noteikumus.

Pēc tam Lielbritānijas un ES delegācijas centīsies vienoties par ilgtermiņa nākotnes attiecībām.

2016. gada jūnijā referendumā Lielbritānijā vairākums dalībnieku nobalsoja par valsts izstāšanos no ES, tāpēc Lielbritānija atstās bloku nākamā gada 29.martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!