Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vācijas kanclere Angela Merkele otrdien Eiropas Parlamentā (EP) Strasbūrā debašu ciklā par Eiropas Savienības (ES) nākotni uzrunās eiroparlamentāriešus. Portāls "Delfi" teksta tiešraidē no pulksten 16 sekos līdzi kancleres runai un tai sekojošajām debatēm ar EP politisko frakciju līderiem un citiem eiroparlamentāriešiem par Eiropas nākotnei būtiskiem jautājumiem, atzīmējot spilgtākos citātus no tām.

Vācijas kanclere EP plenārsēžu zālē uzstājas zīmīgā laikā - tikai nupat, oktobra izskaņā, viņa paziņoja, ka decembrī pamet Vācijas lielākās partijas CDU vadītājas krēslu, kā arī neplāno kandidēt uz nākamo kanclerēšanas termiņu 2021. gadā.

Debatēm iespējams sekot līdzi arī video tiešraidē (izvēlnē pieejama latviešu valoda):

Viņas aiziešana ir pēdējos gados aizvien pieaugošās kritikas un aizvien sliktāku partijas reitingu rezultāts, kas atspoguļojies arī vēlēšanās. Tomēr Eiropas Savienības līmenī viņas aiziešana tiek uztverta ar bažām par to, kurš un kad ieņems viņas vietu. Vienlaikus pastāv cerība, ka bez atbildības partijas priekšā, atlikušos trīs gadus kancleres amatā viņa varētu vairāk veltīt ES samilzušāko jautājumu risināšanai, piemēram, vismaz daļēji atbalstot Francijas prezidenta Emanuela Makrona pērn rosinātās savienības reformas.

Merkele ir jau divpadsmitā debašu cikla par ES nākotni dalībniece. Līdz šim eiroparlamentāriešus uzrunājuši Īrijas premjerministrs Leo Varadkars, Horvātijas premjerministrs Andrejs Plenkovičs, Portugāles premjerministrs Antoniu Košta, Francijas prezidents Emanuels Makrons, Beļģijas premjerministrs Šarls Mišels, Luksemburgas premjerministrs Ksavjē Betels, Nīderlandes premjerministrs Marks Rite, Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis, Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs, Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass un Rumānijas prezidents Klauss Johannis. Savukārt jau 28. novembrī Briselē deputātus uzrunās Dānijas premjerministrs Larss Leke Rasmusens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!