Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV analītiķi pirmdien paziņoja, ka ir noskaidrojuši 13 slepenu Ziemeļkorejas raķešu ražotņu atrašanās vietas, šādi uzsverot ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas problēmas tās centienos panākt solīto vienošanos ar Phenjanu par kodolieroču kontroli.

Stratēģisko un starptautisko pētījumu centra ziņojumā ir identificēti 13 slepeni objekti, kas izmantoti raķešu un ar tām saistītas tehnoloģijas ražošanai. Lai gan šie objekti nav raķešu palaišanas placdarmi, tie ir noslēpti un ilustrē Ziemeļkorejas ieroču programmas mērogu un valsts apņēmību slēpt savu militāro varenību.

"Šo bāzu izklaidus novietojums un ballistisko raķešu vienību taktika ir apvienotas ar gadu desmitiem ilgu plašas maskēšanas, slēpšanas un maldināšanas praksi, lai palielinātu tās raķešu vienību izdzīvošanas iespējas apsteidzošos triecienos un kara operāciju laikā," teikts ziņojumā.

Ziņojuma autori uzskata, ka šie objekti, kas ir izmantojami visu veidu ballistiskajām raķetēm, Ziemeļkorejai ir jādeklarē un ka tos vajadzētu inspicēt, lai būtu iespējams noslēgt jebkādu ticamu un pārbaudāmu vienošanos par Ziemeļkorejas būtiskāko draudu ASV un tās sabiedrotajiem novēršanu.

Ziņojums publicēts nepilnu nedēļu pēc tam, kad Phenjana lūdza atlikt Ņujorkā plānoto ASV valsts sekretāra Maika Pompeo tikšanos ar Ziemeļkorejas amatpersonu Kimu Jončolu.

Ziemeļkoreja pirms tam brīdināja, ka varētu atjaunot valsts politiku attiecībā uz sava kodolarsenāla stiprināšanu, ja ASV neatcels sankcijas pret šo valsti.

Vašingtona uzstāj, ka starptautiskās sankcijas pret Ziemeļkoreju jāatstāj spēkā, kamēr tā neatteiksies no kodolieročiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!