Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Kanberā, Deli, Parīzē, Londonā un daudzās citās galvaspilsētās šodien norit pasākumi, atzīmējot simts gadus kopš Pirmā pasaules kara beigām.

Austrālijā, kur galvenā ceremonija notika Nacionālajā Kara memoriālā Kanberā, premjerministrs Skots Morisons uzsvēra, ka svarīgi ir atcerēties šo traģisko notikumu, lai mācītos no pagātnes un "spētu labāk kuģot mūsdienu mainīgajās straumēs".

Jaunzēlandē tradicionālajam divu minūšu klusuma brīdim sekoja 100 salūta zalves Velingtonā. Visā valstī tika zvanīti baznīcu zvani un avārijas dienesti uz brīdi iedarbināja savas sirēnas. Arī automašīnu šoferi un kuģu kapteiņi iedarbināja signāltaures.

"Zvanu skaņas un rūkoņa atsauc atmiņā spontāno gavilēšanas un cerību vilni, kas pāršalca Jaunzēlandi, kad izskanēja ziņa par pamieru," ceremonijā Nacionālajā Kara memoriālā Velingtonā sacīja Jaunzēlandes premjerministre Džasinda Ārderna.

Piemiņas pasākumi notiek arī Eiropā, kur aptuveni 70 pasaules līderi, tai skaitā Vācijas kanclere Angela Merkele, ASV prezidents Donalds Tramps un Krievijas prezidents Vladimirs Putins sapulcējušies Parīzē.

Francijas prezidents Emanuels Makrons vadīs galveno simtgades pasākumu - ceremoniju pie Nezināmā karavīra kapa zem Triumfa arkas Parīzē.

Ar ceremoniju Elizejas laukos vaiņagosies jau visu nedēļu visā pasaulē noritošie pasākumi, pieminot simtgadi kopš aizritējis karš, kurš prasīja aptuveni 18 miljonus dzīvību un kurā bija ierautas vairāk nekā 70 mūsdienu nācijas.

Makrons, Merkele, Putins, Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans un citi politiķi vēlāk svētdien piedalīsies starptautiskā konferencē, kas veltīta starptautiskajām institūcijām un globālajai pārvaldībai. Tramps šajā konferencē nepiedalīsies.

Parīzes Miera forumu, kuru franču amatpersonas jau nodēvējušas par "Davosu demokrātijai", svētdienas pēcpusdienā atklās Makrons, kurš pēc tam simboliski dos vārdu Merkelei un ANO ģenerālsekretāram Antoniu Gutērrešam.

Jau vēstīts, ka Makrons un Merkele sestdien nolika vainagu un atklāja jaunu piemiņas plāksni Kompjeņas mežā Francijas austrumos, kur pirms simts gadiem tika noslēgts pamiers, kas pielika punktu Pirmajam pasaules karam.

Tikmēr Tramps izpelnījās pretrunīgus vērtējumus, sliktu laikapstākļu dēļ atceļot plānoto braucienu uz kapsētu, kurā apglabāti karā kritušie.

Piemiņas ceremonijas Parīzē norit pastiprinātu drošības pasākumu apstākļos.

Par kārtību Francijas galvaspilsētā sestdien un svētdien gādā gandrīz 10 000 policistu.

Parīzē šodien plānota arī demonstrācija pret Trampa vizīti Francijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!