Foto: Shutterstock

Antisemītisku incidentu skaits Francijā šā gada pirmajos deviņos mēnešos pieaudzis par 69%, piektdien paziņojis Francijas premjerministrs Eduārs Filips.

"Katra agresija pret vienu no mūsu pilsoņiem tāpēc, ka viņi ir ebreji, atbalsojas kā jauna kristāla plīšana," sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja Filips, norādot uz 1938. gada 9. novembrī Vācijā notikušajiem Kristāla nakts grautiņiem pret ebrejiem.

"Kādēļ 2018. gadā atsaukt šādas sāpīgas atmiņas? Tāpēc, ka esam ļoti tālu no punkta pielikšanas antisemītismam," paziņoja ministrs.

Pēc rekordlielā antisemītisko incidentu skaita 2015. gadā, nākamajā gadā to skaits saruka par 58% un pērn samazinājās vēl par 7%. Tomēr tai pašā laikā pieaudzis vardarbīgu pret ebrejiem vērstu incidentu skaits.

Filips savā ierakstā "Facebook" citēja Nobela Miera prēmijas laureātu, Holokaustā izdzīvojušo Eliju Vīzelu sakām, ka īstās briesmas slēpjas vienaldzībā, un solīja, ka Francijas valdība nebūs vienaldzīga.

Valdība nākamgad plāno pieņemt jaunus stingrākus noteikumus, lai cīnītos pret naida runu internetā, spiežot sociālo mediju gigantus ieguldīt lielākus pūliņus rasistiska un antisemītiska satura aizvākšanā.

Filips sacīja, ka plānots arī izmēģināt izmeklētājus un tiesnešus, kas būtu īpaši apmācīti cīņai pret naida izpausmēm.

Filips piebilda, ka no novembra vidus tiks sniegts atbalsts arī skolotājiem, kas saskaras ar antisemītismu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!