Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV, atjaunojot stingru sankciju režīmu pret Irānu, palielinājuši spiedienu uz Irākas valdību, pieprasot samazināt Irānas finansēto šiītu grupējumu "Tautas mobilizācijas vienību" ietekmi valsti.

Lai gan lielu daļu šo formāli Irākas Iekšlietu ministrijai pakļauto grupējumu veido irākieši, daļa sastāv no irāņu kaujiniekiem, kuri faktiski pakļauti Irānas Islāma Revolucionārās gvardes specvienības "Quds" ģenerālim Kasemam Soleimani. Turklāt sākotnēji visas "Tautas mobilizācijas vienības" bija tieši pakļautas irāņiem, kas tās radīja pēc tam, kad 2014. gadā Irākas armija piedzīvoja smagu sagrāvi pret "Daesh".

Tieši ASV, kas bruņo un lielā mērā apgādā Irākas armiju, būdama tās lielākais militārais donors, iepriekš panāca, ka irāņu vadītie grupējumi pāriet Irākas Iekšlietu ministrijas pārraudzībā, tomēr līdz šim nespēja panākt Irānas ietekmes mazināšanos kara plosītajā valstī, kurā iedzīvotāju vairums ir šiīti.

ASV īpašais pārstāvis Irānas jautājumos Braiens Huks otrdien paziņoja, ka amerikāņi arī turpmāk ļaus ar kaimiņvalsti saglabāt ciešas attiecības enerģijas jautājums, ņemot vērā, ka Irāna iepērk Irākas naftu, ienesot Irākai būtiskus ieņēmumus. Vienlaikus anonīmas amatpersonas norādījušas, ka ASV šos labvēlīgos sankciju izņēmuma apstākļus Irākai nodrošina apmaiņā pret Bagdādes apņemšanos mazināt Irānas politisko un militāro klātbūtni valstī.

Cita starpā ASV pieprasot likvidēt aptuveni 30 noteiktus šiītu grupējumus. Tāpat amerikāņi pierasot, lai Irākas armija pati pārņem savā kontrolē plašas teritorijas, kuras līdz šim kontrolē "Tautas mobilizācijas vienības".

Jau pirmdien Irākas premjers un Irākas spēku virspavēlnieks Adils Abduls Mahdi paziņoja, ka panākta vienošanās ar "Tautas mobilizācijas vienību" vadību, ka tās pametīs visas lielākās pilsētas, nododot kontroli Irākas armijas rokās. Pirmā, kuru pametīšot šiītu grupējumi būšot dienvidos esošā ostas pilsēta Basra.

Lai gan ASV un Irāna ir izseni politiskie ienaidnieki, pēc "Daesh" ofensīvas ASV vadītā starptautiskā koalīcija un dažādi Irānas militārie formējumi kopīgi atbalstīja Irākas cīņu pret džihādistiem. Pēc 2016. gada ASV pat piešķīra bruņojumu, tostarp smagos ieročus, noteiktām "Tautas mobilizācijas vienībām", kuras atsevišķās frontēs veidoja lielākos sauszemes spēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!