Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV zvērināto tiesa otrdien atzina par vainīgu terorismā Bangladešas izcelsmes šoferi Akajedu Ullahu, kurš pērn detonēja spridzekli Ņujorkas metro tunelī pie Taimskvēra, iedvesmojoties no džihādistu grupējuma "Daesh".

28 gadus vecais Akajeds Ullahs, kurš dzīvoja Bruklinā pēc ieceļošanas ASV 2011. gadā, tika vienprātīgi atzīts par vainīgu sešos terorisma noziegumos, un par tiem viņam var tikt piespriests mūža ieslodzījums.

Ullaha prāva Manhetenā ilgusi vienu nedēļu. Soda piespriešana viņam ir gaidāma 2019. gada 5. aprīlī.

Ullahs pērnā gada 11. decembrī pirmdienas rīta sastrēgumstundas laikā detonēja spridzekli tunelī, kas savieno Ostas pārvaldes un Taimskvēra metro stacijas. Spridzekli neizdevās detonēt, kā bija plānots, bet eksplozijā tika ievainoti četri cilvēki, ieskaitot spridzinātāju. Ullahs guva rumpja un roku apdegumus, bet pārējie cietušie sūdzējās par galvassāpēm un zvanīšanu ausīs.

Sprādziens izraisīja paniku un traucēja rīta satiksmi Ziemassvētku tūrisma sezonā. Tas notika sešas nedēļas pēc tam, kad "Daesh" iedvesmots kravas mašīnas šoferis nogalināja astoņus cilvēkus, sabraucot viņus uz velosipēdistu celiņa.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

"Šodien Ullahs ir notiesāts, viņam draud potenciāls mūža ieslodzījums, un viņa mērķis netika sasniegts. Ņujorkas pilsēta vēl arvien ir mirdzošs brīvības un cerības simbols," paziņoja ASV federālais prokurors Manhetenā Džefrijs Bermans.

Ullahs uzbūvēja spridzekli savā dzīvoklī, ietverot tajā metāla skrūves un Ziemassvētku egļu spuldzītes. Viņš bija iecerējis sarīkot spridzinātāja pašnāvnieka uzbrukumu un plānoja to vairākas nedēļas. Viņa Bruklinas mājoklī tika atrasta zīmīte ar tekstu rokrakstā "Ak, Amerika, mirsti savā niknumā", kā arī metāla caurules, stieples un skrūves.

Ullahs sāka radikalizēties 2014. gadā trīs gadus pēc ieceļošanas ASV, skatoties "Daesh" propagandu internetā, bet pirms gada sāka pētīt, kā izgatavot spridzekļus. Viņa sieva un dēls dzīvo Bangladešā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!