Foto: Shutterstock/DELFI

Naktī uz trešdienu pēc Latvijas laika ASV norisinās vidustermiņa vēlēšanas, kurās Demokrātiskajai partijai izdevies iegūt vairākumu ASV Kongresa apakšpalātā jeb Pārstāvju palātā, savukārt prezidenta Donalda Trampa pārstāvētā Republikāniskā partija saglabāja vairākumu Kongresa augšpalātā - ASV Senātā. Portāls "Delfi" piedāvā ieskatu vēlēšanu provizoriskajos rezultātos un skaidro, kā tie varētu ietekmēt ASV politiskās norises.

Tā dēvētajās vidustermiņa vēlēšanās, kas notiek pašreizējās prezidenta administrācijas termiņa vidū, tiek sadalīti visi 435 Pārstāvju palātas krēsli un 35 no 100 Senāta vietām.

Provizoriskie rezultāti liecina, ka Demokrātiskajai partijai pēc astoņu gadu pārtraukuma izdevies iegūt vairākumu ASV Pārstāvju palātā, raksta CNN. Šāds vēlēšanu iznākums nav iepriecinošs prezidentam Donaldam Trampam, jo demokrātu vairākums kādā no ASV Kongresa palātām var apgrūtināt viņa iespējas realizēt savas politiskās ieceres.

Savukārt Republikāniskajai partijai izdevies saglabāt vairākumu ASV Senātā un tas nozīmē, ka Kongresā, vismaz līdz 2020. gadam, nevienai partijai nebūs vairākuma abās palātās. Cīņā par vietām Kongresā sekmīgi klājies tiem republikāņu kandidātiem, kurus personīgi atbalstīja arī Donalds Tramps. ASV prezidents rīkoja kampaņas mītiņus atsevišķos štatos, lai palīdzētu savas partijas kandidātiem sekmīgi startēt vidustermiņa vēlēšanās un pašreizējie rezultāti liecina, ka cīņā par Senāta krēsliem, Trampa centieni atmaksājās. Tāpat tas parāda, ka prezidentam joprojām ir pietiekami liela ietekme un spēja iegūt atbalstu no vēlētāju puses.

Neskatoties uz to, ka Republikāniskā partija zaudēja vairākumu Pārstāvju palātā, ASV prezidents Donalds Tramps vēlēšanu rezultātus mikroblogošanas vietnē "Twitter" raksturoja kā "milzīgu panākumu".

Tāpat Tramps paziņoja: "Esmu saņēmis daudz apsveikumu no daudziem cilvēkiem par godu mūsu lielajai uzvarai"

Demokrātiskās partijas pārstāve un līdzšinējā Pārstāvju palātas mazākuma līdere Nensija Pelosi, uzrunājot atbalstītājus norādīja, ka "pretēji Republikāniskās partijas vadītajam Kongresam, Demokrātiskās partijas vadītajā Kongresā būs pārredzamība un atvērtība," raksta "Business Insider".

Bijušais Federālā Izmeklēšanas biroja (FIB) vadītājs Džeimss Komijs, kuru Donalds Tramps atlaida no šī amata 2017. gada maijā, reaģējot uz vēlēšanu rezultātiem "Twitter" paziņoja: "Tagad mums būs varas līdzsvars, kas ir ļoti laba lieta republikai. Šovakar visur novērojamas pamošanās pazīmes."

Populārais ASV mūziķis Džons Ledžends norādīja, ka vairākuma iegūšana Pārstāvju palātā Demokrātiskajai partijai ir liels panākums.

Paredzams, ka, iegūstot vairākumu Pārstāvju palātā, demokrāti centīsies bloķēt Trampa un Republikāniskās partijas ieceres dažādos jautājumos, tostarp veselības aprūpes nozarē.

Demokrātu uzvara cīņā par vairākumu Pārstāvju palātā izsaukusi pozitīvu reakciju arī no Eiropas puses. Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents Franss Timmermanss "Twitter" rakstīja: "Mani iedvesmo ASV vēlētāji, kuri izvēlējās cerību nevis bailes, cilvēciskumu nevis rupjību, iekļaušanu nevis rasismu, vienlīdzību nevis diskrimināciju. Viņi iestājās par savām vērtībām. To darīsim arī mēs." EK prezidents Žans Klods Junkers komentāru par ASV vidsutermiņa vēlēšanu rezultātiem vēl nav sniedzis, vēsta aģentūra "Reuters".

Provizoriskie rezultāti kopumā sakrīt ar pirmsvēlēšanu prognozēm, kuras liecināja, ka demokrātiem ir visai labas izredzes iegūt vairākumu Pārstāvju palātā, savukārt kontroles iegūšana Senātā varētu būt daudz lielāks izaicinājums, jo Republikāniskajai partijai šogad ir jāaizstāv tikai deviņi Senāta krēsli, kamēr demokrātiem 24. Pie tam, vairākos štatos, kur sava pārstāvniecība bija jāaizstāv demokrātu senatoriem, Donalds Tramps ieguva lielu atbalstu prezidenta vēlēšanās.

Vidustermiņa vēlēšanas var uzskatīt arī par prezidenta popularitātes testu – ja vēlēšanās sekmīgāk startē prezidenta pārstāvētā partija, tad pamatoti uzskatīt, ka iedzīvotāji ir apmierināti ar viņa veikto darbu un pauž atbalstu uzņemtā politiskā kursa turpināšanai. Savukārt, ja vēlēšanās labāk klājas prezidenta opozīcijas partijai, tas var norādīt uz to, ka iedzīvotāji nav apmierināti ar pašreizējās administrācijas darbu un vēlas redzēt pārmaiņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!