Foto: Kadrs no video

Krievijas iznīcinātājs "Sukhoi Su-27" pirmdien starptautiskajā gaisa telpā virs Melnās jūras bīstami tuvu pietuvojies ASV novērošanas lidmašīnai "Lockheed EP-3 Aries II", ziņo ASV Jūras spēku institūts.

Krievijas kara lidmašīna sākotnēji lielā ātrumā nolidojusi gar amerikāņu lidaparāta purnu, tad tai pietuvojusies no sāniem bīstamā manevrā, kas "apdraudējis pilotus un apkalpi", norāda Jūras spēki. Turklāt pirms aizlidošanas "Su-27" apkalpe ieslēgusi paātrināšanās režīmu, kura rezultātā dzinējiem tiek padota papildus degviela, kuras rezultātā lidmašīnas izplūdes gāzes degušas ar atklātu liesmu.

Pēc pirmā krievu lidmašīnas manevra "EP-3" apkalpe izjutusi turbulenci, bet pēc otrā – vibrācijas. Kopumā krievu lidmašīna turējusies amerikāņu lidaparāta tuvumā nepilnas 25 minūtes.

"Lai gan Krievijas armijai ir tiesības izmantot starptautisko gaisa telpu, šie manevri bija bezatbildīgi. Mēs sagaidām no viņiem uzvedību atbilstoši starptautiskajiem standartiem, tostarp 1972. gadā noslēgto "Vienošanos par incidentu novēršanu virs un uz atklātiem ūdeņiem", lai nodrošinātu drošību un novērstu incidentus. Nedrošas darbības palielina pārrēķināšanās riskus un gaisa sadursmju iespējamību," teikts ASV Jūras spēku paziņojumā.

Krievijas "Su-27"

Foto: EPA/Scanpix/LETA

Amerikāņu "EP-3"

Foto: EPA/Scanpix/LETA

Amerikāņu novērošanas lidmašīna starptautiskajā gaisa telpā atradās atbilstoši starptautiskajiem likumiem.

Krievijas lidmašīnas ASV Gaisa spēku lidmašīnām virs Melnās jūras bīstami pietuvojušās arī iepriekš. Pēdējoreiz "Su-27" nolidoja tikai pusotra metra attālumā no "EP-3" šī gada 29. janvārī. Savukārt pērn 25. novembrī Krievijas kaujas lidmašīna "Su-30" bīstami tuvu pielidoja ASV Jūras spēku novērošanas lidmašīnai "Boeing P-8 Poseidon".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!